Varför har du dubbla pallkragar, Farbror Grön?

Farbror Grön och dubbla pallkragar

Ibland får vi frågor som vi helt enkelt inte kan svara på med endast en kort liten mening. Så är det med frågan om dubbla pallkragar.

Av någon märklig anledning har vi oftast odlat där marken varit oerhört hård eller stenig. I skogsträdgården är det stenar, stora som små, vart än man sätter ner spaden. Vid tillsammansodlingen i centrala Västerås är det en hårt packad lera under gräsmattan. På vår takterassodling fanns det av naturliga skäl inte heller ett underlag att gräva i.

Förutom pallkragar har vi också större odlingsbäddar som kan liknas vid friland. Men egentligen är det upphöjda bäddar eller grävda stora gropar som vi har fyllt med jordmaterial.

I två pallkragar får det plats mycket jord (400 liter) och mycket gödsel. Då kan det också växa massvis med mat.

Bra jorddjup i dubbla pallkragar

För oss har det enklaste sättet att skapa en odling, varit att införskaffa pallkragar och ställa ovanpå marken där vi velat odla. Och för att kunna få till ett bra jorddjup har dubbla pallkragar fyllda med jord upp till kanten passat för alla våra olika slags växter.

Om man inte har ett grävbart underlag behöver man ha dubbla pallkragar för att jordmånen ska räcka till för rotfrukter som strävar neråt, men även för andra växter med ganska stora rotsystem. Har man underlag som man kan gräva i, kan det måhända gå bra med enkla pallkragar.

I vissa fall tar vi tre pallkragar, men det är mest när vi har stora nivåskillnader.

Dubbla pallkragar ger bra arbetshöjd

Med två pallkragar ovanpå varandra blir också odlingshöjden bra tycker vi. Då kan man sitta på kanten när man sår och rensar ogräs eller använda en pall. Vi har tagit för vana att placera pallkragarna ganska nära varandra så att man precis kan gå emellan dem men också placera en sittbräda mellan två pallkragar, mycket praktiskt. Särskilt när man ska så, plantera eller rensa ogräs.

Vi försöker också tänka att man enkelt ska kunna komma nära med en skottkärra, så på strategiska ställen är avståndet mellan vissa pallkragar lite längre.

På Takfarmen ställde vi pallkragarna ovan på pallar.

Kontakt med marken är viktigt

Om vi kan, placerar vi pallkragarna direkt på marken så att jorden i pallkragarna har kontakt med marken och alla dess mikroorganismer. Ibland gräver vi bort grässvålen under pallkragarna och ibland lägger vi ett gäng tidningar eller wellpapp ovanpå. För oss är det superviktigt att maskar och andra kryp kommer till vår jord och tar sig an det organiska materialet som vi varje år tillsätter. Vi matar vår jord med tex kompost, ensilage och löv för att skapa en mullrik jord som behåller fukt och ger god struktur. Under vintern kan nedbrytarna ta sig ner i marken och leva vidare och när våren tinar upp jorden kan de komma tillbaka.

När vi odlade på takterassen ställde vi pallkragarna på pallar. För att jorden inte skulle ramla ner använde vi markduk som en barriär i botten mellan pallen och jorden. Till en jord som inte får någon kontakt med markens nedbrytare är det inte så stor idé att tillsätta så mycket organiskt material, eftersom nedbrytningsprocessen är ganska långsam. Vill man ändå få en lucker jord som behåller fukt, kan man tillsätta biokol.

Lästips: Biokol – vad är det?

Behöver man byta ut jorden i pallkragarna varje år?

Det behöver man inte göra, verkligen inte! Ser man bara till att tillsätta organiskt material eller biokol samt gödslar varje vår, kan jorden hålla sig bra under en mycket lång tid. Att gödsla är särdeles viktigt och det är vanligt att gödsla för lite. Har man brunnen gödsel från tex häst eller ko, bör man tillsätta 1,5-3 kg till en dubbel pallkrage. Vi använder oftast pelleterat gödsel och brukar ta 2-3 rejäla nävar pelleterat hönsgödsel och 2-3 rejäla nävar pelleterat grönsaksgödsel till en dubbel pallkrage.

Lästips: Odla i pallkrage – så får du till en bra jord och Så bygger du en hållbar jord från säck

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *