Biokol – vad är det?

En hög med biokol Farbror Grön

 

De senaste åren har odlare och jordfantaster kommit att tala om en ny produkt vid namn biokol. Särskilt ny är den inte, men i odlingssammanhang anses den av många som någonting nytt och till och med trendigt.

Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal.

Upptäkten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde hel del forskning och försök kring användande av biokol i odlingar. Effekterna som biokol visade sig medföra är både av klimat- och odlingskaraktär. Miljömässigt hävdar man att biokolet binder kolet i jorden och därmed minskar koldioxiden i atmosfären. Odlingsmässigt har man sett att biokolet har mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.

Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika fann man för några decennier sedan extremt bördig mark längs amazonasfloden. Man förstod att tidigare kulturer tillsatt kol i marken där de odlat sin mat, denna jord kallas idag för för Terra preta (den svarta jorden på Portugisiska).

Nutida forskning och försök med biokol i odlingsmark har visat att biokol skapar en bördigare odling. Många odlare, och däribland vi, har blivit nyfikna på biokol och experimentera med detta ämne. Man kan göra eget kol och dels använda färdiga biokolsprodukter i odlingen.

Biokolets effekter
Effekterna som biokol sägs medföra är både av klimat- och odlingskaraktär. Miljömässigt tror man att biokolet binder kolet i jorden och därmed minskar koldioxiden i atmosfären. Odlingsmässigt har man sett att biokolet har mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring. Något vi också märkt är att biokol kan ersatta den massa i en odlingsjord som vanligtvis består av organiskt material, sand eller lera.

För flera år sedan hörde vi ett intressant radioprogram som beskrev biokolets egenskaper för odling och därefter sökte vi mer information. Då den påstods ha mycket goda effekter på sandig näringsfattig jord blev det ett mycket intressant ämne för oss. Vår odling på landet består till största del av sandblandad jord, vilken har mycket svårt att behålla näring och fukt. Trots att vi tillför stora mängder organsikt material kontinuerligt under säsongen torkar jorden lätt ut och blir alltför porös och livlös. Bra odlingsresultat får vi bara om vi hela tiden tillsätter organiskt material och rejäla mängder med näring av olika slag.

Vår första kontakt med biokol är från vår egen tillverkning i majbrasan en gång för sisådär 5-6 år sedan. Vi la träbitar i en sluten plåtburk som vi perforerat med några hål. Inga direkta mängder blev det, men jorden fick lite smulor här och där. Någon vidare effekt kunde vi inte märka och vi förstod att jorden behöver ha en mycket större del kol för att vi skulle kunna uppleva någon skillnad.

biokol i pallkrage Farbror Grön
Till en dubbel pallkrage på landet har vi använt en säck hönsgödslad biokol, 40 liter. I pallkragen har vi också kompostjord, sand och ensilage.

Första året märkte vi inte att odlingsresultatet blev bättre, vi förstod att kolet snott åt sig en hel del av näringen i jorden. Det kan liknas med laddning av ett batteri. Kolet behöver ladda upp sig i början innan det verkligen gör susen för en odling. Trots att kolet redan var impregnerat med hönsgödsel drog det alltså åt sig av jordens näring. Men vi fann ändå en häpnadsväckande god effekt – jorden hölls fuktig och vi behövde inte vattna lika intensivt som innan.Något år senare fann vi en biokolsprodukt på marknaden. Hönsgödslad biokol på säck var det. Vi blandade ut befintlig sandjord i odlingarna på landet med kolet som vi snabbt införskaffade. De nya dubbla pallkragarna som vi anlade i stadsmiljö fick redan från början tre hela säckar biokol var som blandades med annat jordmaterial.

 

Våra slutsatser
Nu har vi haft biokol i våra odlingar under fyra säsonger. Vi vet att kolet inte längre tar åt sig av näringen i jorden.  Läser man om kolets egenskaper, kan det stå att det tillför näring till jorden. Det kan den kanske göra, men det är inget vi direkt kan påvisa. Det faktum att jorden behåller fukten bättre med biokol kan vi däremot hålla med om. I och med att kolet har en fuktighetsbevarnade egenskap, så borde det också betyda att näringen hålls kvar i jorden och kan tillgodoses av de växter som odlas där. Utan biokol i jorden behövde vi vattna mycket och därmed transporteras näring med överflödigt vatten vidare ner i jorden eller ut på takterrassen.

Med vår erfarenhet av biokol i jorden vill vi alltså påstå att strukturen i jorden blir bestående under många år. Kolet bidrar till ungefär samma effekt som kompostjord som tillfogas en sandjord. Den känns mullrik. Kolet håller fukt och därmed också näring kvar i jorden. Viktiga hålrum bildas i jorden med hjälp av biokolet så att jorden blir luftig och rötter får tillgång till syre.

Om biokol har god effekt på leraktiga jordar, har vi ingen erfarenhet av. Har du erfarenhet av biokol och lerjord är du varmt välkommen att dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

10 svar till ”Biokol – vad är det?”

 1. När man läser om biokol "på andra håll" är det ofta väldigt sparsamt doserat.
  Jag har provat det i sommarblomskrukor och är förtjust i strukturen som det ger jorden.
  I år ska jag nyanlägga delar av grönsakslandet (som jag flyttat p g a ett bygge). Funderar på att anlägga sand /gräsklippsbädd a la Åkerstedt. Enligt honom ska det funka bra för surjordsväxter. Jag har tidigare haft mina blåbär i naturell torv som bryts ner så snabbt ihop med leran som finns som bas i vår trädgård. Då känns sand som ett mer hållbart altenativ.
  Jag har nu funderat på att kombinera sanden med biokol för att få den att hålla mer näring och fukt.

  Men jag undrar om ni har märkt om biokolen bryts ner något, eller om mängden håller sig konstant? Och vad tror ni om kombinationen sand och kol toppat med 10 cm gräsklipp? Hälsn Jennie, Linköping

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det låter spännande. Jag tycker att den verkar konstant, att den inte bryts ner. Låter som en kanonkombo!

 2. Ok, tack för svar, så har jag också trott. I butiken där jag jobbar köps det väldigt lite biokol vilket jag tycker är synd. Torvjorden går ju som smör… Folk inser inte att den billiga torven försvinner så snabbt. Bra att sprida mer kunskap om detta. 🙂

 3. Hur tillverkas biokol? Tänker på den miljömässiga aspekten./Marie Andersson

 4. Profilbild för Helena Lindstedt
  Helena Lindstedt

  Jag lägger grillkol, direkt från påsen, i botten på bokashihinken. Inbillar mig att kollen "laddas" med näring. Har bara hunnit med några hinkar än. Så jag vet inget om resultatet än

 5. Profilbild för Göran Kortell Stenmark
  Göran Kortell Stenmark

  Hej
  Har läst att man inte ska använda kol från svensk skogsråvara pga höga halter arsenik. Något ni vet mer om?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej ingenting faktiskt. Kadmium har vi hört om aska. Kol är ju stabilare än aska. / Johannes

 6. Profilbild för Shanti Wittmar
  Shanti Wittmar

  Jag har provat att blanda biokol i lerjord och ser ingen stor förbättring där, jag tyckte att det kändes som att leran ”åt upp” biokolen, möjligen om jag hade använt många gånger mer, men det är ju en kostnadsfråga också. Tänker att det kanske ändå inte är i lerbiokolen gör mest nytta, leran håller ju ändå vatten och näring. Så den biokol jag har kvar att fördela kommer jag bara att använda till pallkragarna (med en blandning av köpejord och kompost), som du skriver verkar det som att jorden där håller kvar fukten bättre med biokolen i.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag har gjort samma bedömning, till lera är den inte så tillförande så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *