Din varukorg är för närvarande tom!
Varför förkultivera?
Om man vill komma igång med sitt odlande tidigt på säsongen och få skörd så tidigt som möjligt är det en god idé att förkultivera sina plantor. Vi förkultiverar i princip allting utom vissa rötter såsom morot, svartrot, havrerot, palsternacka och persiljerot som har så känsliga rottrådar att de blir missbildade av själva ut- eller omplanteringsförfarandet.
Att förkultivera betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna växer upp kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus eller i växthus. Vissa växter behöver omplanteras någon gång innan utplantering. Det traditionella är att förkultiverar sina plantor inomhus, men förhållandevis många går att så utomhus i tex kallväxthus eller på balkong. Vi sår större delen av våra plantor under vintern, sk vintersådd.
Komma igång tidigt
För att våra grödor ska kunna växa utomhus krävs en viss temperatur i luft och jord. Det kan variera från växt till växt, men i regel brukar man säga att det ska vara helt frostfritt både dag och natt för att de ska växa fint. Genom att stoppa sina frön i plastbyttor eller krukor flera veckor innan, kan man ha ett gäng stora och ståtliga plantor att plantera ut när utomhusklimatet tillåter det.
Vänta med jordberarbetningen
Oavsett om man förkultiverar eller sår direkt behöver man bereda sin jord inför utplanteringen eller sådden. Det kan handla om att dra bort kvarglömda växter, ogräs, tillföra kompostjord, luckra upp jorden med grep eller tillskottsgödsla. Direktsår man kan det kännas som en stor belastning att sätta igång med denna förberedelse för att kunna så sina första frön. Har man förkultiverade plantor kan man plantera ut när man vill. Det är ingen fara att låta plantorna stå kvar i krukorna tills man har tid för jordjobbet.
Slippa gallra
Ibland kan det vid direktsådd vara svårt att sprida ut små frön. När de sedan kommer upp har ogräset ofta hunnit före och det är dels svårt att urskilja sådd från ogräs när man ska rensa och dels kan vissa plantor behöva gallras bort för att inte konkurrera för mycket om näring och utrymme. När vi planterar ut våra plantor ser vi till att ta bort allt ogräs först, gödsla jorden och därefter plantera alla plantor.
Serieodling
Vi fortsätter att förkultivera grönsaksplantor i små behållare även fast det är varm vår och sommar. När vi skördat någon tidig växt tex rädisor, ruccola, spenat eller tidig potatis vill vi direkt kunna plantera nya grödor. Då är det perfekt att ha färdiga plantor att plantera. Serieodling kallar vi det, när vi odlar flera olika grödor efter varandra under samma säsong. Sallat och olika snabbväxande örter planterar
Skadedjur
I ens odling förekommer det ofta olika typer av skadedjur. Det kan var sniglar, jordloppor, larver och kålmal. Dessa kan gå hårt åt de plantor som man har i sin odling. Sår man direkt kan skadedjuren, om det vill sig illa, smaska upp rubbet av din sådd innan du hinner märka det. Men har man kraftiga plantor att sätta ut i landet klarar de sig i regel bättre mot angrepp.
Vattning
Frösådder brukar behöva jämn vattning. Vid direktsådd går det åt mängder med vatten för att hålla jorden fuktig. Med sådder i behållare räcker det med betydligt mindre mängd vatten för att sådderna inte ska torka ut. Dessutom tycker vi att det är enklare att hålla koll på sådden om den finns i krukor och lådor.
Om det blir för mycket plantor
Om det är så att man har, liksom vi, förkultiverat en aning för många plantor brukar vi göra på lite olika sätt, vilket i princip händer varje odlingssäsong. Då kan man unna sig att ge bort plantor till odlingsvänner, de brukar ha svårt att säga nej även om de själva har för mycket. Det har också hänt att vi sålt plantor och på så sätt har vi fått lite pengar för den ansträngning vi lagt ner och de material som använts. Ett tredje alternativ som vi antänt oss av de senaste åren är att behålla plantor i sina små krukor eller odlingslådor och hålla dem vid liv med vatten och ev gödselvatten. De kommer då att stanna av i sin utveckling. När utrymme i odlingen finns vid en senare tidpunkt på säsongen, kan plantorna planteras ut och alltså ge en senare skörd än vad de först var tänkta att ge. Det har också hänt att vi glömt bort krukor med plantor i, men lyckligtvis har vi sedan kunnat skörda ”vårprimörer” på hösten. Lite som att hitta en kvarglömd lördagsgodispåse.
Läs också om växtbelysning och våra bästa odlingstråg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Varför förkultivera?”
Hej, jag är nybörjarodlare. Såg precis på klippet när du förkultiverar och sedan satte ut i pallkrage. Du spände över fiberduk, hur länge har du kvar fiberduken?
Hej ungefär 2-3 veckor
Lämna ett svar