Varför förkultivera?

Om man vill komma igång med sitt odlande tidigt på säsongen och få skörd så tidigt som möjligt är det en god idé att förkultivera sina plantor. Vi förkultiverar i princip allting utom vissa rötter såsom morot, svartrot, havrerot, palsternacka och persiljerot som har så känsliga rottrådar att de blir missbildade av själva ut- eller omplanteringsförfarandet.

Att förkultivera betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna växer upp kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus eller i växthus. Vissa växter behöver omplanteras någon gång innan utplantering. Det traditionella är att förkultiverar sina plantor inomhus, men förhållandevis många går att så utomhus i tex kallväxthus eller på balkong. Vi sår större delen av våra plantor under vintern, sk vintersådd.

Komma igång tidigt
För att våra grödor ska kunna växa utomhus krävs en viss temperatur i luft och jord. Det kan variera från växt till växt, men i regel brukar man säga att det ska vara helt frostfritt både dag och natt för att de ska växa fint. Genom att stoppa sina frön i plastbyttor eller krukor flera veckor innan, kan man ha ett gäng stora och ståtliga plantor att plantera ut när utomhusklimatet tillåter det.

Vänta med jordberarbetningen
Oavsett om man förkultiverar eller sår direkt behöver man bereda sin jord inför utplanteringen eller sådden. Det kan handla om att dra bort kvarglömda växter, ogräs, tillföra kompostjord, luckra upp jorden med grep eller tillskottsgödsla. Direktsår man kan det kännas som en stor belastning att sätta igång med denna förberedelse för att kunna så sina första frön. Har man förkultiverade plantor kan man plantera ut när man vill. Det är ingen fara att låta plantorna stå kvar i krukorna tills man har tid för jordjobbet.

Slippa gallra
Ibland kan det vid direktsådd vara svårt att sprida ut små frön. När de sedan kommer upp har ogräset ofta hunnit före och det är dels svårt att urskilja sådd från ogräs när man ska rensa och dels kan vissa plantor behöva gallras bort för att inte konkurrera för mycket om näring och utrymme. När vi planterar ut våra plantor ser vi till att ta bort allt ogräs först, gödsla jorden och därefter plantera alla plantor.

Serieodling
Vi fortsätter att förkultivera grönsaksplantor i små behållare även fast det är varm vår och sommar. När vi skördat någon tidig växt tex rädisor, ruccola, spenat eller tidig potatis vill vi direkt kunna plantera nya grödor. Då är det perfekt att ha färdiga plantor att plantera. Serieodling kallar vi det, när vi odlar flera olika grödor efter varandra under samma säsong. Sallat och olika snabbväxande örter planterar

Skadedjur
I ens odling förekommer det ofta olika typer av skadedjur. Det kan var sniglar, jordloppor, larver och kålmal. Dessa kan gå hårt åt de plantor som man har i sin odling. Sår man direkt kan skadedjuren, om det vill sig illa, smaska upp rubbet av din sådd innan du hinner märka det. Men har man kraftiga plantor att sätta ut i landet klarar de sig i regel bättre mot angrepp.


Vattning
Frösådder brukar behöva jämn vattning. Vid direktsådd går det åt mängder med vatten för att hålla jorden fuktig. Med sådder i behållare räcker det med betydligt mindre mängd vatten för att sådderna inte ska torka ut. Dessutom tycker vi att det är enklare att hålla koll på sådden om den finns i krukor och lådor.

Om det blir för mycket plantor
Om det är så att man har, liksom vi, förkultiverat en aning för många plantor brukar vi göra på lite olika sätt, vilket i princip händer varje odlingssäsong. Då kan man unna sig att ge bort plantor till odlingsvänner, de brukar ha svårt att säga nej även om de själva har för mycket. Det har också hänt att vi sålt plantor och på så sätt har vi fått lite pengar för den ansträngning vi lagt ner och de material som använts. Ett tredje alternativ som vi antänt oss av de senaste åren är att behålla plantor i sina små krukor eller odlingslådor och hålla dem vid liv med vatten och ev gödselvatten. De kommer då att stanna av i sin utveckling. När utrymme i odlingen finns vid en senare tidpunkt på säsongen, kan plantorna planteras ut och alltså ge en senare skörd än vad de först var tänkta att ge. Det har också hänt att vi glömt bort krukor med plantor i, men lyckligtvis har vi sedan kunnat skörda ”vårprimörer” på hösten. Lite som att hitta en kvarglömd lördagsgodispåse.

Läs också om växtbelysning och våra bästa odlingstråg.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

 

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.2 Comments

  1. Hej, jag är nybörjarodlare. Såg precis på klippet när du förkultiverar och sedan satte ut i pallkrage. Du spände över fiberduk, hur länge har du kvar fiberduken?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett × ett =