Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt

Äntligen är det dags för vårbruket vi så länge väntat på, februarisådderna! Inte nog med att man får fantastiska plantor som är kompakta och är härdiga när man odlar kallt, man flyttar även fram våren minst två månader.

Sedan begynnelsen i mitt, Johannes, odlande har jag odlat kallt och när man väl slagit in på den stigen finns det ingen väg tillbaka. Adjö till gängliga plantor och att avhärda. De här växterna är födda in i skandinaviskt klimat och klarar mer än vad man kan tro. I samarbete med Impecta Fröhandel berättar vi i den här artikeln om att kallså grönsaker i februari och mars, och om några favoriter i Impectas sortiment som vi gärna odlar.

Här kan ni läsa mer: Farbror Gröns val av fröer hos Impecta Fröhandel.

Vårbruket startar

Det är i slutet av februari det händer hos oss, då åker de flesta grönsaksfrön ner i krukor och byttor och ställs i växthuset. Dels sår vi våra säkra kort som vi sått under många år så som perenna lökar, sallat, olika kål, dill och rucola, och dels prövar vi nya sorters grönsaker och hoppas på det bästa. De flesta frön som åker i jorden under februari och mars är grönsaker som vi senare, efter en eller två omplanteringar, planterar ut i våra pallkragar, på friland och ibland i backar och större behållare.

Läs om hur vi odlar i backar: Odla kallt – vinterså spenat i back, Odla kallt – vinterså dill i back, Odla kallt – vinterså mini pak choi i back

Det är flera detaljer med kallsådd som gör att tekniken är så fenomenal. Dels är det kombinationen av ett varmare klimat på dagarna när solen tittar fram och riktigt kalla nätter. Denna dynamik av varmt och kallt gör att växterna blir riktigt kompakta, de ränner inte iväg i höjden. Men att inga skadedjur har vaknat gör också sitt då dessa växter slipper både jordloppor, kålfjärilar och kålmalar. Våra vintersådda grönsaksplantor är de vackraste och tåligaste plantor man kan tänka sig!

En hel palett att måla med

En aspekt med att så kallt är att man får väldigt många fina plantor, fler än vad man kan ana till en början. Det beror på att de flesta odlare är relativt måttlösa med att så alldeles för många frön i kombination med att väldigt många frön gror och utvecklas till kompakta och vackra plantor när de sås kallt. Helt plötsligt står man där med ett överflöd av växter och hela världen där ute väntar på att ta emot dem. Sånt gillar vi, att ha ett överflöd av växter. Då kan vi strössla dem i våra odlingar och kombinera dem som vi vill, sätta dem tätt och skapa formationer osv. Raka rader och trista växtföljdsregler är ingenting för oss. Det är vi som bestämmer i vår odling och passar det inte växterna så hamnar de på komposten, vilket väldigt sällan sker.

Läs gärna : Odla kallt – den enkla vägen till odlandet , Odla kallt – det är så vi odlar och Varför förkultivera?

För dig som är ny med att odla kallt

För dig som är ny med att odla kallt, och kanske är lite ovan och rent utav orolig över denna teknik, kommer här ett förslag: testa att så 3 till 4 sorters grönsaksfrön i en kruka med planteringsjord varje vecka från och med nu och fram till mitten av april. Har du växthus ställer du krukorna där, har du inte ett växthus ställer du sådderna på det mest gynnsamma stället. Det kan vara i en pallkrage i lä eller vid en solig södervägg.

Se till att vattna regelbundet så att sådderna inte torkar ut. En god idé är att ställa dem i ett odlingstråg och se till att det finns vatten i tråget. Ta för vana att titta till sådderna och fotografera när fröna kommer upp så att du får bilder med datum som du kan gå tillbaka till under nästa säsong och minnas och dra slutsatser av.

Alla grönsaker ovanför har såtts kallt.

Grönsaker att så kallt

I vår bok Odla kallt och i vår senaste bok Serieodla har vi listat alla kalla sådder vi gör under hela året. Från perennerna i januari till höstsådderna som görs innan tjälen lägger sitt lock på jorden. Grönsakerna som sås från och med mitten av februari kan även sås under hela våren. Så skulle du springa på det här inlägget i mars och april är det inga problem, det är bara att du sätter igång att så dina frön när du känner för det, oftast är det inte för sent.

Nedanför listar vi några favoritsorter i Impecta Fröhandels sortiment som vi odlar kallt.

Den här artikeln gör vi i samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vars frön vi använt under 30 års tid. Här kan ni läsa mer: Farbror Gröns val av fröer hos Impecta Fröhandel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *