Lökakvarell ur boken Alla fingrar grön Farbror Grön
Lökakvarell ur boken Alla fingrar grön, Lux publica
Kökets viktigaste gröda. Lök är en otroligt användbar grönsak som dessutom är billig, lättodlad och ger skörd under en lång tid. 


Dessutom håller denna fantastiska grönsak väldigt länge om du lagrar den på rätt sätt, nämligen i rumstemperatur. Egenodlad lök kan du skörda som både späd eller fullvuxen och den gröna blasten är underbar att använda som salladslök på smörgåsen eller i tex sushi. Har du inte testat att odla ca 400 sättlökar samtidigt  i en pallkrage så kanske det är dags att testa det nästa säsong, se filmklipp lite längre ner i inlägget.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar gröna och i texten kan du läsa hur vi odlar många lökar i samma pallkrage. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

____________________

Lök

Allium cepa
Lök direktplanteras utomhus april–juni när jordtemperaturen är minst 10 grader. Skördas kontinuerligt. Du kan odla lök på olika platser och skörda på olika vis beroende på hur du vill arbeta med grödan i köket. Är det smålökar du vill åt, bara blasten, stora lökar eller att lagra den? För enkelhetens skull kan du odla lök så att du får tillgång till alla dessa slags lökar i samma plantering.

Efter att vi träffade odlaren Åke Truedsson har vårt sätt att odla lök förändrats. Vi odlar inte längre lök i prydliga rader utan planterar stora mängder på en begränsad yta. Vi odlar som Åke, i lökbädd. Vi planterar ungefär 400 sättlökar i en välgödslad pallkrage eller på en bit friland och skördar dem efter hand. Vi blandar rödlök, gul lök och silverlök. Först skördar vi späda lökar som vi använder som salladslök; vid midsommar blir det knipplök och från juli till september tar vi upp lite större lökar för att lagra under höst och vinter. Vi låter inte lökarna bli jättestora utan tycker bäst om lök som är i ungefär samma storlek som ett färskt fikon. En sådan lök blir lagom  i en pasta- eller gräddsås till fyra personer.

Klicka er in på vår film när vi odlar ca 400 lökar i en pallkrage och kan skörda färsk lök under en hel säsong.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

 

https://shop.luxpublica.com/

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Lök”

  1. Vilken bra idé att odla så mycket i en pallkrage. Det ska jag göra i sommar. Tack för tipset!
    //Bella

  2. Ärligt talat så blir det dyra lökar . Tyvärr så lyckas jag inte med lök från frön så jag får väl köpa den svindyra sättlöken o skörda med andakt i höst :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *