Tomatsås- vårt grundrecept

Hela familjen älskar tomatsås och vi njuter av denna sås minst en gång i veckan. Här är vårt grundrecept som fungerar som bas för alla tomatsåser vi än gör.

Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller mormor här på middag.

Tomatsås

I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger, pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.

När de puttrar länge på spisen

Tomatsåser om står länge och puttrar på spisen, speciellt på egenodlade tomater, kan man behöva ha lite extra koll på. Späd med lite mer vin eller vatten, då sås på egna tomter har en tendens att bränna vid lite lättare är burktomater. Råkar oturen vara där är det enklast att försiktigt hälla av såsen till en ny kastrull och låta det brända vara kvar i den gamla.

Ingredienser tomatsås

  • 400 – 600 g krossade tomater, egna eller köpetomater.
  • 2- 6 tsk god buljong.
  • Pyttelite torkad stevia eller 1 – 3 tsk honung vid behov.
  • En skvätt olja av valfri sort.
  • En skvätt vitt vin eller en god vinäger.
  • 1 -2 pressade eller tunnt skivade vitlöksklyftor.
  • En msk pesto eller 1 – 3 tsk torkad oregano. För Italiensk smak pesto, för pizzasmak oregano.
  • Lite salt och peppar.

Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom honungen, stevian, peston och eller oreganon i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen så att såsen endast småputtrar och sätt på ett lock så att du slipper få hela spisen nedstänkt. Koka så länge du vill, minst 5 minuter och max en timme. Vid långkok behöver man späda med mer vin eller vatten. Smaka av med torkad stevia eller honung och salta och peppra. Gillar du stark mat kan lite hett chilipulver ge det där lilla extra.

Tips: Vill du att tomatsåsen ska passa till Indisk mat, kebab, falaffel mm kryddar du den med 1 – 2 tsk malen koriander, lite chilipulver och 1 – 2 malen spiskummin. Vid denna sås utelämnar man oregano och basilikapeston.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *