Din varukorg är för närvarande tom!
Torkade tomatskal

Att torkade tomatskal skulle bli en så välkommen produkt i vårt självhushållande var inte direkt självklart. Många återanvändsprodukter kommer ofta till spontant och genom lekfullhet.
Torkade tomatskal är en restprodukt från första steget i vår tomatsåstillverkning, att framställa krossade tomater. Vi ugnsbakar tomaterna på 175 grader i 1 – 1,5 h. När vi anser att de är klara, vilket visar sig när skalet lossnar lätt från frukterna när man petar på dem, ställer vi oftast ut plåten / plåtarna på balkongen för avsvalning. Skalen skiljs sedan från själva tomatfrukten när den svalnat och stoppas in i ugnen igen.
Ingredienser torkade tomatskal
Ett gäng tomatskal, en restprodukt från tillverkningen av krossade tomater.
Gör så här: För att skilja skal och tomatkross från varandra tar vi upp varje enskild tomat i handen och kramar ut innehållet i en skål och lägger skalen vi har i handen i en annan skål. När arbetet är klart häller vi av så mycket vätska som möjligt från tomatskalen till tomatkrosset och breder ut skalen på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Med luckan på glänt i ca 75 grader torkar vi skalen . Det kan ta åtskilliga timmar innan de torkat helt och hållet, vilket är av vikt när du lagrar dem så att de inte börjar att mögla. För att skynda på torkprocessen kan man vända på skalen lite då med tex en stekspade, samt flytta över dem till en torkapparat när de inte längre droppar, och fortsätta att torka dem där.
Förvara de torra skalen i en papperspåse på ett mörkt ställe i rumstemperatur.
Användning: De torkade skalen kan njutas som chips eller malas till ett pulver och ersätta tomatpuré. Pulvret kan också användas som krydda.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar