Torkade tomatskal

Att torkade tomatskal skulle bli en så välkommen produkt i vårt självhushållande var inte direkt självklart. Många återanvändsprodukter kommer ofta till spontant och genom lekfullhet.

Torkade tomatskal är en restprodukt från första steget i vår tomatsåstillverkning, att framställa krossade tomater. Vi ugnsbakar tomaterna på 175 grader i 1 – 1,5 h. När vi anser att de är klara, vilket visar sig när skalet lossnar lätt från frukterna när man petar på dem, ställer vi oftast ut plåten / plåtarna på balkongen för avsvalning. Skalen skiljs sedan från själva tomatfrukten när den svalnat och stoppas in i ugnen igen.

Ingredienser torkade tomatskal

Ett gäng tomatskal, en restprodukt från tillverkningen av krossade tomater.

Gör så här: För att skilja skal och tomatkross från varandra tar vi upp varje enskild tomat i handen och kramar ut innehållet i en skål och lägger skalen vi har i handen i en annan skål. När arbetet är klart häller vi av så mycket vätska som möjligt från tomatskalen till tomatkrosset och breder ut skalen på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Med luckan på glänt i ca 75 grader torkar vi skalen . Det kan ta åtskilliga timmar innan de torkat helt och hållet, vilket är av vikt när du lagrar dem så att de inte börjar att mögla. För att skynda på torkprocessen kan man vända på skalen lite då med tex en stekspade, samt flytta över dem till en torkapparat när de inte längre droppar, och fortsätta att torka dem där.

Förvara de torra skalen i en papperspåse på ett mörkt ställe i rumstemperatur.

Användning: De torkade skalen kan njutas som chips eller malas till ett pulver och ersätta tomatpuré. Pulvret kan också användas som krydda.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *