Din varukorg är för närvarande tom!
Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?

Snart tittar rabarbern upp på allvar och inte långt efter det börjar rabarberblommorna att krypa fram. Frågan många då ställer sig är om man ska låta blommorna växa upp eller om man ska kapa dem. Hur man gör beror på vad man vill ha för resultat, man kan både kapa och att låta bli att kapa eller kan man göra på båda sätten samtidigt?
Det är en högst relevant fråga att ställa sig när rabarbern tittar upp, ska man kapa blommorna eller inte. Man kan göra på två eller varför inte tre sätt? Vill man att rabarbern ska satsa på blommor, som sedan bildar frö för att i framtiden vinterså rabarber och göra nya plantor, då kan man låta stänglarna växa. Vill man skörda så mycket som möjligt från en planta är det bäst att kapa blommorna, så att kraften läggs på bladen och därmed stänglarna istället för på blommorna. Eller så låter man blomman blomma och pryda platsen med sin skönhet och nöjer sig med de stjälkar man skördat. Man kan ju också, om man har flera plantor, låta några bilda blommor och kapa blommorna på några plantor.
Kapa och inte kapa
Oftast har man ju faktiskt flera rabarberplantor så att man kan göra på flera sätt, det beror ju på vad man vill med rabarbern och hur mycket skörd du vill ha. Oavsett vad du gör så måste jag verkligen slå ett slag för guldvatten, kiss utspätt med 7 – 12 delar vatten. Rabarberplantor blir sagolikt bra och smått gigantiska efter ett par år med kissvattning, vattna med detta ofta från att de tittar upp fram tills att de vissnar ner.
Genom att ge dem detta ”rabarberlivselixir” under hela sommaren kan man också få en lika stor skörd i augusti – september som den skörden man brukar få i april – juni. Det är ju också kutym att man är generös, att man ger tillbaka något när man tar något. I det hör fallet blir något du måste bli av med till något riktigt bra till rabarbern. Får du mer kiss än du behöver, vilket kanske inte är helt osannolikt, kan du även vattna andra växter med guldvatten.
Sticklingsföröka
Glöm för allt i världen inte att sticklingsföröka rabarber om du har några plantor som breder ut sig och du vill ha flera plantor. Att sticklingsföröka rabarber kanske det lättaste sättet att föröka rabarber på.
Läs mer om sticklingsförökning: Rabarber – Rotsticklingar så här gör du, Rabarbern tar sig
Kakrecept: Saftig rabarberkaka med smak av citron Lemonadrecept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck Kakrecept: Rabarberkaka med mörk choklad
Ett misslyckat försök
Ett år när jag kapade alla Rabarberblommor när de fortfarande var i knoppstadiet tyckte jag att de såg så frodigt aptitliga ut. Jag bestämde mig för att marinera dem i Japansk soja och steka dem hastigt till en nudelrätt. Ingen gillade dessa, inte ens jag! Det var ett bottennapp! Men man måste våga att testa ibland, för gör man inte det så får man ju aldrig reda på hur det fungerar. Däremot är recepten ovanför på bilderna fantastiskt goda och klickar du på den rödmarkerade texten i respektive bild så kommer du till receptet direkt.
Blommorna följer med in
Om och när man kapar så är ju helt klart den givna platsen för rabarberblommor i en vas med kallt vatten. PÅ vårt köksbord eller i ett fönster skänker de visuell njutning i flera dagar. Dessutom påminner de mig om att det är omväxlingsvis dags att skörda och att samla guldvatten till mina rabarber. Vad och hur du än gör, lycka till.
Underbara recept med rabarber: Rabarberkaka med mörk choklad, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Läskande rabarberglass till heta sommardagar, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert, Sagolik sylt med jordgubbar, rabarber och vanilj, Rabarberkaka med mandelmassa
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?”
Tar man bort hela stängeln där blommorna sitter, ända nere vid marken eller ska man lämna en bit? Har hört att rabarber kan ruttna om man skär av de ihåliga blomstänglarna.
Vi gör på båda sätten.
Pollinatörerna gillar rabarberblommorna! Det tycker jag är ett gott skäl att inte ta bort alla.
Ja så ken det vara 🙂
/ Johannes
Jag brukade täcka rabatter med lönnlöv på hösten. Ett år fick jag för mig att täcka de nervissnade rabarberna också. Det gillade de tydligen inte, för de kom aldrig upp igen
Ojdå, vi gjorde misstaget med att täcka vitlöken med lönnlöv. De orkade inte ta sig igenom löven.
Kan man ens äta blommorna? Bladen är ju giftiga??
Vi vet inte, vi gör det inte. Men stjälken till blommorna är goda att knapra på.
Lämna ett svar