Din varukorg är för närvarande tom!
Rosettkål – tips för lång och stor skörd

Det är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången på Takfarmen har vi haft rosettkålen i alla våra odlingar varje år. Är man ny med denna kål kan man bli lite smått frustrerad för den ger inte skörd när man kanske tror att den ska göra det. Den här kålen har en helt annan agenda och levererar generöst när det oftast inte finns så mycket annat att skörda.
För några år sedan fick vi en relativt ny favorit som nästan slår alla andra kålsorter på fingrarna och det är rosettkål. Vi älskar grödor som kan stå kvar över vintern i vårt klimat, ända ner till -20 grader kan man skörda dess läckra delar i isande kyla. Det ger oss mat under en mycket längre tid än vad man vanligtvis kan tänka sig, och vi slipper arbetet med att förvara grödan som skördad.
Brysselkål + grönkål = rosettkål
Rosettkålen är en korsning mellan brysselkål och grönkål. Det man i första hand skördar är bladrosetter som växer fram längs stammen, men hela växten är ätbar. Växtsättet påminner mest om brysselkål men de små minihuvudena längs stamman har flikiga blad och på minner om grönkålens blad.
Likt grönkålen och brysselkålen är rosettkålen en överlevare som ger skörd under lång tid. Den ger dessutom mer skörd än än de båda föräldrarna, ja mer än någon annan kål om man också väger in tidsaspekten då den levererar skörd, den slår alla andra kålsorter. Fast skörden kommer inte då man kanske först tänker sig. Vi har sett många odlare klaga på den men det är därför de ännu inte lärt känna denna grönsak. Den här kålen ska du inte skörda under den första sommaren, den börjar leverera först i oktober och därefter ända in i nästkommande sommar.


Rosettkål har en fantastisk växtkraft
De sorters kål som sovit under hela vintern och som på våren vaknar till liv och fortsätter att växa, är ju bara så generösa! Både grönkål och brysselkål klarar detta men rosettkålen är mycket mer rikgivande och ger spädare, sötare och saftigare skott som är lika goda färska som tillagade. Vi odlar rosettkål lite här och var och samplanterar dem tillsammans med andra grönsaker och blommor. Vi har märkt att hungriga djur såsom harar, rådjur, kålmal och kålfjäril av någon anledning ger sig på rosettkål sist av alla kålsorter och på så vis får vi ofta skörda väldigt mycket. I en välgödslad dubbelpallkrage växer rosettkålen över huvudet på våra barn redan på sommaren och under den sena våren även över mig.
Vill du läsa mer odla Rosettkål kan du läsa mer i inlägget ”Odla rosettkål – från sådd till skörd”


Det knoppas på våren
Under vintern är bladrosetterna, som sitter likt brysselkålshuvuden längs stammen, ganska små och otroligt delikata. Vartefter ljuset och värmen kommer tillbaka på våren sträcker de på sig och vill blomma. Vårskörd av rosettkål ger betydligt mer i vikt än vinterskörd. Mellan mars – slutet av maj, ja en bit in i juni, kan man skörda skott från dem. En del skott kan bli uppåt 40 cm höga om man missar att skörda och är ofta riktigt goda trots sin storlek. Man äter hela skottet, blad, stängel och blomknoppar. Även om knopparna slår ut och det blir blommor smakar även de riktigt gott. Den som skördar regelbundet kommer ha mer att skörda i framtiden. Låter du skotten gå upp i blom så tänker växten att den gjort sitt. Så om du hela tiden stör rosettkålen genom att skörda från plantan så fortsätter den att sträva mot blomning och för att föröka sig.



Späda skott
När det gäller kålsorter som skjuter blomstänglar man kan skörda, vill de allra flesta ha späda skott utan trådar och alltför segt tuggmotstånd. Rosettkålen bildar ofta väldigt fina och mjälla skott, även när skotten är långa och stora. Ibland under senare delen av våren och försommaren, speciellt om de slagit ut och börjat blomma, kan stjälken dock bli lite mer träiga.

Skörda genom att bryta
Genom att bryta av skotten, endast med hjälp av tummen och pekfingret och att känna sig fram på varje blomskott, kan man finna brytpunkten där de fortfarande är mjälla. Med sax eller kniv är det inte lika enkelt. Blomskottet ska, med fingrarnas hjälp, gå av så att det liksom knäpper av på första försöket. Viker sig blomskottet eller endast går av till hälften behöver du flytta ditt grepp lite längre upp på plantan, upp mot blomknopparna eller blommorna för att kunna snäppa av det. Efter ett par gånger kommer du veta hur det ska kännas.

Stödja eller inte
Vi har faktiskt aldrig varit med om att några rosettkålsplantor knäckts genom vind eller av sin egen vikt, vare sig vi stöttar dem eller ej. Men vi brukar ta för vana att stödja dem under säsongens början då de är lite lägre, spensligare och inte lika breda och kraftiga som på vårkanten. Pinnarna vi stödjer dem med brukar ofta ramla bort till hösten. Är det så att man anar att just ett visst exemplar kommer att kapsejsa och att det finns risk att plantan böjs och knäcks är det att rekommendera att stötta dem under hela säsongen. Rosettkålsplantorna som vi odlade på en takterass (Takfarmen) är de mest stabila plantorna av alla rosettkålsplantor vi har haft i våra odlingar. Kombinationen med full sol och gödsel samt vind som får dem att bygga upp stabilitet torde vara några av faktorerna för detta.

Liggande plantor på friland
De rosettkålsplantor vi odlar på friland brukar ofta lägga sig ner på marken. Rent skördemässig brukar det vara ganska smidigt då blomskotten kan växa rakt upp från stammen, så att inte att alla skott tävlar med toppen. Det går smidigt att skörda. Se bara till att skölja dessa skott lite extra då de kan få på sig lite mer jord än de uppväxande skotten.
Förvaring av skördade skott
Vi förvarar de avklippta skotten i 3 – 5 liters plastpåsar med lite vatten i (ett par matskedar). Efter att vi lagt i skotten och hällt på vattnet försluter vi påsen med en gummisnodd eller en påsförslutare. Påsarna förvaras i kylskåpet och håller sig fina i över en vecka.

Tillagning av skott
När jag skördar brukar jag äta en hel del skott färska så som de är. Färsk rosettkål är härligt saftig och söt och inte alls lika sträv som sina släktingar är i färskt tillstånd. Som tillagade äter vi skotten antingen hastigt kokade eller allra oftast som hackade i centimeterstora bitar och frästa med lite olja. Antingen bara med lite örtsalt eller tillsammans med lite hackad vitlök. Det är gott att knäcka ner ett par ägg när kålen ser ut att vara klar ( då är den lite glansig och har minskat i volym). En hackad tomat som får steka med på slutet ihop med lite hackad vitlök är jättegott.
Gillar du nudelsoppa kan du låta denna kål koka med som finhackad och förgylla denna ofta skymfade rätt. I vietnamesiska vårrullar passar finhackade späda rosettkålsstjälkar och vill man få in mer stuns i en tomatsås ger fräst rosettkål ytterligare en dimension. Rosettkål tillsammans med ädelost är riktigt gott. Läs gärna ”Rosettkål med Saint Agur” om du vill testades två smaker ihop.
Ta egna frön
Tyvärr är denna kålsort en F1 hybrid (korsning mellan grönkål och brysselkål) vilket i väldigt korta ordalag innebär att frön som denna växt eventuellt producerar inte kommer ge plantor som liknar den plantan den kommer ifrån. Det kan ju givetvis vara kul att ta frön från sådana plantor ifall man gillar överraskningar, men bara så att man vet att det inte blir samma sort.
Johannes Wätterbäck
– ANNONS –

I vår nya bok finns en mängd tips på hur man skördar, lagrar och tillagar över 70 olika grönsaker. Beställ boken på Bokus.se.
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar