Din varukorg är för närvarande tom!
Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?

Snart tittar rabarbern upp på allvar och inte långt efter det börjar rabarberblommorna att krypa fram. Frågan många då ställer sig är om man ska låta blommorna växa upp eller om man ska kapa dem. Hur man gör beror på vad man vill ha för resultat, man kan både kapa och att låta bli att kapa eller kan man göra på båda sätten samtidigt?
Det är en högst relevant fråga att ställa sig när rabarbern tittar upp, ska man kapa blommorna eller inte. Man kan göra på två eller varför inte tre sätt? Vill man att rabarbern ska satsa på blommor, som sedan bildar frö för att i framtiden vinterså rabarber och göra nya plantor, då kan man låta stänglarna växa. Vill man skörda så mycket som möjligt från en planta är det bäst att kapa blommorna, så att kraften läggs på bladen och därmed stänglarna istället för på blommorna. Eller så låter man blomman blomma och pryda platsen med sin skönhet och nöjer sig med de stjälkar man skördat. Man kan ju också, om man har flera plantor, låta några bilda blommor och kapa blommorna på några plantor.
Kapa och inte kapa
Oftast har man ju faktiskt flera rabarberplantor så att man kan göra på flera sätt, det beror ju på vad man vill med rabarbern och hur mycket skörd du vill ha. Oavsett vad du gör så måste jag verkligen slå ett slag för guldvatten, kiss utspätt med 7 – 12 delar vatten. Rabarberplantor blir sagolikt bra och smått gigantiska efter ett par år med kissvattning, vattna med detta ofta från att de tittar upp fram tills att de vissnar ner.
Genom att ge dem detta ”rabarberlivselixir” under hela sommaren kan man också få en lika stor skörd i augusti – september som den skörden man brukar få i april – juni. Det är ju också kutym att man är generös, att man ger tillbaka något när man tar något. I det hör fallet blir något du måste bli av med till något riktigt bra till rabarbern. Får du mer kiss än du behöver, vilket kanske inte är helt osannolikt, kan du även vattna andra växter med guldvatten.
Sticklingsföröka
Glöm för allt i världen inte att sticklingsföröka rabarber om du har några plantor som breder ut sig och du vill ha flera plantor. Att sticklingsföröka rabarber kanske det lättaste sättet att föröka rabarber på.
Läs mer om sticklingsförökning: Rabarber – Rotsticklingar så här gör du, Rabarbern tar sig
Kakrecept: Saftig rabarberkaka med smak av citron Lemonadrecept: Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck Kakrecept: Rabarberkaka med mörk choklad
Ett misslyckat försök
Ett år när jag kapade alla Rabarberblommor när de fortfarande var i knoppstadiet tyckte jag att de såg så frodigt aptitliga ut. Jag bestämde mig för att marinera dem i Japansk soja och steka dem hastigt till en nudelrätt. Ingen gillade dessa, inte ens jag! Det var ett bottennapp! Men man måste våga att testa ibland, för gör man inte det så får man ju aldrig reda på hur det fungerar. Däremot är recepten ovanför på bilderna fantastiskt goda och klickar du på den rödmarkerade texten i respektive bild så kommer du till receptet direkt.
Blommorna följer med in
Om och när man kapar så är ju helt klart den givna platsen för rabarberblommor i en vas med kallt vatten. PÅ vårt köksbord eller i ett fönster skänker de visuell njutning i flera dagar. Dessutom påminner de mig om att det är omväxlingsvis dags att skörda och att samla guldvatten till mina rabarber. Vad och hur du än gör, lycka till.
Underbara recept med rabarber: Rabarberkaka med mörk choklad, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Läskande rabarberglass till heta sommardagar, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert, Sagolik sylt med jordgubbar, rabarber och vanilj, Rabarberkaka med mandelmassa
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?”
Tar man bort hela stängeln där blommorna sitter, ända nere vid marken eller ska man lämna en bit? Har hört att rabarber kan ruttna om man skär av de ihåliga blomstänglarna.
Vi gör på båda sätten.
Pollinatörerna gillar rabarberblommorna! Det tycker jag är ett gott skäl att inte ta bort alla.
Ja så ken det vara 🙂
/ Johannes
Jag brukade täcka rabatter med lönnlöv på hösten. Ett år fick jag för mig att täcka de nervissnade rabarberna också. Det gillade de tydligen inte, för de kom aldrig upp igen
Ojdå, vi gjorde misstaget med att täcka vitlöken med lönnlöv. De orkade inte ta sig igenom löven.
Kan man ens äta blommorna? Bladen är ju giftiga??
Vi vet inte, vi gör det inte. Men stjälken till blommorna är goda att knapra på.
Lämna ett svar