Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med vaniljfyllning till glöggmyset
Så här års är det aldrig hel med saffransbullar. Vi brukar göra lite olika varianter eftersom vi tycker att de traditionella ofta kan bli ganska torra och trista fort. Denna bulle är en variant av vaniljbullar med härlig kräm inuti. Perfekt till glöggmyset!
Ingredienser
Deg
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 1 pkt saffran
- 4 msk socker
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 äggulor
- 3 msk Maizena
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här: Börja med degen. Smula jästen i en stor bunke, gärna i en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen bli ljummen (37°) och häll det sedan över jästen. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Mortla gärna saffranen med en sockerbit innan. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg, gärna med hjälp av antingen elvisp med degkrokar eller bakmaskinens degkrok.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljkrämen görs i en kastrull, gärna tjockbottnad. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen och vispa krämen ganska tjock på svag värme. Häll kallt vatten i ett större kärl än kastrullen och sänk ner kastrullen med krämen i vattenbadet. När krämen kallnat vispas vaniljsockret i efter tycke och smak. Om krämen känns klumpig kan man passera krämen genom en sil.
När degen jäst klart är det dags att knåda den lite och sedan kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla tills degen är en 1/1 centimer hög. En rund form behövs för att skapa rundlar med. Vi har en pepparkaksform som passar bra, men det brukar också gå bra med ett större glas. Ungefär 8-10 cm i diameter brukar vara lagom. På varje rundel lägger man en klick vaniljkräm. Därefter nyper man ihop kanterna så att det den blir droppliknande. Vänd bullen upp och ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Degen som blir kvar, gör man fler bullar av.
Sätt på ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30-45 minuter. Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter. Innan servering kan bullarna penslas i smält smör och därefter doppas i socker.
Annat gott till glöggmyset: Körsbär i likör, Saffransbullar med lingonfyllning, Choklad och vaniljkola, Glöggkaka med pepparkakssmak
Egen glögg: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar