Din varukorg är för närvarande tom!
Körsbär i likör

Tänk er att din favoritpralin plötsligt försvinner från chokladasken du brukar få i julklapp! Kan du förstå förvåningen? Besvikelsen? Paniken? Det här är ett recept och en kärleksförklaring till en vän som gått ur tiden, körsbär i likör.
Först tänkte jag att det här inlägget skulle heta ”Jävla Aladdin” eller ”Jävla Marabou” men sen så bestämde jag mig ändå att det skulle heta som det jag älskar och saknar ”Körsbär i likör”.
Det började i unga år
Min fascination och kärlek till körsbär i likör startade i unga år. Mitt första minne går tillbaka till femårsåldern. Hur jag sträcker mig fram mot mitten av chokladasken och snor åt mig den runda välfyllda pralinen och snabbt stoppar den i munnen. Jag minns också hur jag tröck sönder pralinen mot gommen med hjälp av tungan så att den gick sönder och att det spred sig en ljuvlig och stark smak i min mun. En smakexplosion av len söt choklad, körsbärens mandelbittra strävhet och ett moln av alkohol spred sig i min mun. Denna process brukade avslutas med en hostning eller två och förmanande ord att man äter upp det första lagret till det är slut, sedan går man ner till våning två.
Vilken fantastisk kombination den där pralinen är! Vilket mästerverk! Sedan dessa barndomsår har körsbärspralinen och jag, kantad av glåpord från alla trillingnötsälskare, vandrat sida vid sida genom livet. Ja tills för ett par år sedan när Marabou gjorde slut på denna vänskap!
Den kvalade aldrig in till egen ask
Jag vet inte hur många olika slags praliner som togs ur sitt sammanhang, alltså ur asken genom åren och fick egna miniförpackningar. Det var äckliga nougathistorier och till och med sista-pralinen trillingnöt (som även den tagits bort). Men aldrig körsbär i likör! Jag kan inte minnas alla gånger jag köpte på mig andra tillverkares chokladaskar med körsbär i likör för att frossa i mig denna gudagåva till kombination, men det var ett antal och ingen smakade som originalet! Ingen! Det här är mitt försök att skapa min egna körsbärspralin. Jag har utgått från ett fudgerecept där jag haft lyxen att använda sirapen jag tillverkade från sockerören vi odlade uppe på takfarmen i somras.

Restprodukt från körsbärslikören
När vi brukligt under den senare delen av sommaren plockade av körsbär från svärmors körsbärsträd fick vi ihop väldigt många kilo bär. Förutom att frysa ett par kilo som jag kärnat ur, så att man med lätthet kan fiska fram en näve bär för att ha dem på yoghurt eller i smoothies, passade jag även på att göra egen körsbärslikör på ett kilo. Likören blev fantastiskt god och kvar blev en restprodukt som jag kanske var än mer intresserad av, sprit och sockerindränkta körsbär redo för att skapa denna fantastiska goda pralin.
Ingredienser
- 3 dl grädde
- 3 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap (från egna sockerrör, men det gå bra med köpesirap)
- 1 msk smör
- 3 msk kakao
- 1-2 krm salt, gärna flingsalt
- 1 dl körsbär från körsbärslikören
Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en kastrull, gärna en med tjock botten. Koka sedan upp blandningen och låt småkoka i ca 25-30 min. Se till att röra om lite då och då så att chokladen inte bränns vid. När smeten blivit tjockare och du märker att den vill fastna i botten, när den börjar bli klar, tillsätter du kakao och salt. Smörj eller klä in valfri form med bakplåtspapper. När all chokladfudge är överförd till formen fördelar du de sprit- och sockerstinna körbären över hela ytan. Tryck ner dem i smeten så att de hamnar någonstans i mitten av chokladen. Ställ formen i frysen så att chokladen stelnar. Ta ut den vid tillfälle och skär upp den i lagom stora portionsbitar och förvara dem i frysen.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Körsbär i likör”
Jag inser att det är ett lastgammalt inlägg… Har det dock sedan länge på min lista av sparade inlägg eftersom jag lever i svår abstinens efter just körsbär i likör och du låter så övertygande att detta recept måste testas! Nu har jag då ett par kilo körsbär 😃 men lyckas inte hitta den felande länken… Tips på hur jag gör körsbärslikör, har du det??
Tyvärr har vi inget sådant inlägg än, jag googlade på flera recept på nätet och tog ett jag tyckte verkade bra, minns tyvärr inte vilket. Johannes
Lämna ett svar