Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med lingonfyllning

Vi gillar saffransbröd i bullformat bäst. Med fyllning av något slag blir de inte lika torra och trista som vanliga lussekatter. I dessa bullar har vi gjort en lingonfyllning som passar superbra ihop med saffranssmaken.
Ingredienser
Deg
2 pkt saffran (1 gram)
150 gram smör
5dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk
1,5 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
Fyllning
100-150 gram rumstempererat smör
0,5-1 dl strösocker
1 dl lingonpulver, alt egna torkade och bortlade lingon
Granering
Smält smör
strösocker
Gör så här: Smula jästen i en stor bunke, hels i en hushållsassistent. Mortla saffran med 0,5 dl socker. Smält smöret till degen. Använd en kastrull. Häll mjölken i kastrullen och värm blandningen till fingervarm temperatur. Häll i lite av smör-och mjölkblandningen i morteln, rör tills saffran verkar ha löst sig.
Häll sedan saffransblandningen från morteln, samt den resterande smör- och mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt därefter 1 dl socker, salt och ca 13 dl mjöl. Arbeta ihop till en deg. Med maskin tar det mellan 5-10 minuter att få en smidig deg som inte klibbar så mycket. Knådas degen för kort tid, brukar den upplevas som kladdig, vilket leder till att man tillsätter mer mjöl. Med för mycket mjöl kan lussebullarna bli en aning torra.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Gör i ordning fyllningen. Blanda samman smöret, sockret och lingonpulvret.
När degen är jäst, delas den i två eller fyra delar. Kavla varje del tunt, bred ut fyllningen över hela degytan. Vik degen en gång eller två gånger. Skär den vikta delen i 1,5-2 cm breda remsor. Tvinna varje remsa och snurra ihop den till en bulle.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader i mitten av ugnen i ca 6-7 minuter. Börjar de bli lite gyllenbruna på vissa håll är de klara.
Vi brukar pensla bullarna precis innan servering, med smält smör och därefter doppa varje bulle (uppochner) i en skål med socker. Då blir de härligt sockriga.
Theres Lundén
Tips!
Fyllningen kan också göras med smör och mandelmassa.
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar