Så inte gurkväxter för tidigt!

Om man har för avsikt att odla gurka, zucchini, melon eller pumpa utomhus, gör man klokt i att vänta med sådden. Här förklarar vi varför.

”Har du provat zucchinisorten Costata Romanesco?” frågade vi vår vän som kommit igång med grönsaksodling året innan. Svaret blev nej, men han ville väldigt gärna ha frön av oss. Fröna skickade vi till honom i februari och efter någon vecka fick vi vetskap om att fröna hade grott och nu växte fina zucchiniplantor hemma hos honom. Han var supernöjd. Vi blev nästan skräckslagna!

Yvig och köldkänslig

Gurkväxter av olika slag, dvs gurka, melon, zucchini och pumpa har två kännetecken. Det ena är att de växer väldigt snabbt och yvigt och det andra är att de är mycket värmeälskande och lätt dukar under av kyla. Vi brukar ha siktet inställt på den 10 juni innan vi planterar ut våra plantor i utomhusklimat eller kallväxthus. Då vet vi med stor säkerhet att dag- och nattemperatur funkar för våra gurkväxter i odlingszon 2 och 3.

Så gurkväxter

Sådden gör vi ungefär 3-4 veckor innan utplanteringen, så att plantorna inte hinner bli för stora och oregerliga inomhus innan utplanteringen. Vi brukar oftast täcka med en fiberduk vid utplantering för att plantorna ska få en så fin start som möjligt. Innan utplanteringen avhärdar vi alltid plantorna genom att ha dem en vecka i ett växthus på ett skuggigt ställe, under ett fiberdukstält.

I vännens fall skapades en zucchinidjungel som höll på att ta över hela vardagsrummet redan i mars. Det bristande ljuset inomhus, kylan utomhus och platsbristen gjorde att han helt enkelt fick kasta sina enorma plantor. Det fanns ju inte möjlighet att inomhus förse de stora plantorna med ljus. Att plantera ut dem skulle ge dem en snabb död. Jag minns inte om vi skickade nya frön eller om han hade kvar, men som tur var kunde han så nya vid en senare tidpunkt och liksom starta om på ett bättre sätt.

Fönsterodling eller uppvärmt växthus?

Om man tex önskar ha en gurkodling i sitt fönster går det bra att börja i februari. Har man ett uppvärmt växthus eller inglasad uteplats kan man också driva upp gurkväxter tidigt. Men planerar man att odla pumpa, zucchini eller gurka på friland, i pallkrage eller i stora odlingsbehållare utomhus gör man klokt i att vänta till maj innan man stoppar sina frön i jorden. 

Att tänka på vid sådden:

 • Gurkväxternas frön tål att sås i krukor eller likande i planteringsjord.
 • Fröna gror bättre med värme. Placera därför sådden på en värmematta, på ett golv med värmeslingor eller på en fönsterbräda med varmt element inunder. Se till att det finns växtbelysning vid sådden, fröna gror snabbt.
 • När små plantor utvecklats behövs ingen extra värme längre.
 • Gurkplantors stjälkar kan vara känsliga för fukt. Strö gärna lite sand, perlite eller såjord på jordytan runt stjälken efter omplantering.

Vill du veta mer om odling av gurkväxter läs gärna följande inlägg:

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Så inte gurkväxter för tidigt!”

 1. Jag groddar mina frön i fuktad spån. Blir enklast så.

 2. Kan jag odla squash och gurka i närheten av varandra eller blir det knasigt med pollineringen? Gurkan är en F1 hybrid som inte behöver pollineras..

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det bästa är att hålla dem åtskilda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *