Odla melon – från frö till skörd

Vattenmelon hos Farbror Grön

Är du sugen på att odla melon i år? Har du bara en solig och varm plats borde det kunna gå bra. Här ger vi de bästa tipsen på hur man lyckas med att odla melon.

Melon är en släkting till gurka, pumpa och zucchini. Det kan man lätt se om man jämför dessa växters växtsätt. Får de härja fritt slingrar de sig om kring på marken, förgrenar sig och har en tendens att ta överhanden av markytan där den planterats.

Meloner är från början inte anpassade att växa på våra breddgrader. Det är helt enkelt för kallt här och somrarna är för korta för att plantorna ska hinna producera mängder med stora och söta frukter. Den vattenmelonsort (Sugar baby) vi odlar ger i allmänhet upp till 2 eller i vissa fall 3 utvecklade frukter. Nätmelonen Jenny Lind och Cantaloupemelonen Cantalupo Di Charentais ger fler men mindre frukter.

Sådd

Melonplantor växer snabbt och därför tycker vi inte att det är någon idé att så dem för tidigt. De klarar ändå inte av att planteras ut i kalla temperaturförhållanden. Någon gång i mitten av maj sätter vi ner fröna i planteringsjord inomhus. För att gro vill melon har det riktigt varmt. Ställ gärna sådden på en värmematta eller på golv med golvvärme. När melonplantorna tittat upp behöver de ljus. Ställ krukorna på fönsterbrädan eller allra helst under växtbelysning om du inte redan har dem där.

Utplantering

Det fungerar bra att plantera melon i krukor, odlingslådor, pallkragar eller på friland. Ska du odla melon i kruka behöver storleken vara minst 20 liter per planta. I en välgödslad dubbelpallkrage på 400 liter jord kan du plantera 4 – 5 plantor. Se till att platsen är mycket varm och solig så att frukterna blir stora och söta. Allra bäst resultat blir det om melonen odlas i ett växthus.

Meloner kan bindas upp eller slingra utmed markytan. Det brukar vara platsen som avgör hur man vill att de ska växa. Vi låter plantorna alltid få slingra på markytan eftersom vi har stort utrymme.

Efter den 10 juni planterar vi ut melon och andra typer av gurkväxter. Innan dess kan det vara lite riskabelt. Det har hänt många gånger att vi planterat ut för tidigt och att plantorna har dött av kyla. För att de ska få det extra bra täcker vi plantorna med fiberduk under de första veckan.

Vi ser till att gödsla jorden väl eftersom melon i likhet med alla andra grukväxter älskar näring.    Använder vi planteringsjord i lådor tar vi flera nävar pelleterat hönsgödsel och grönsaksgödsel. På friland och pallkragar tillsätter vi utöver pelletsen rikligt med kompostjord och täckodlar med löv, gräsklipp eller ensilage.

Vattenmelonsplanta som slingrar sig
Två vattenmeloner planterade i en earthbox. Sort Jenny Lind.
Pollinering

Många tycker att det är svårt att få meloner att utvecklas. Det brukar oftast bero på tre olika orsaker: att det är för lite sol, att det är för lite näring i jorden eller att blommorna inte blir pollinerade. Vi pollinerar alltid för hand genom att dutta med fingret i en hanblomma som inte har en fruktliknande knöl bakom blomman, därefter duttar vi med samma finger i en blomma med ett fruktlikande utskott bakom blomman. Blommorna med knöl är honblommor och de andra är hanblommor.

Beskäras eller inte?

Läser man odlingsinstruktioner står det ofta att melon ska beskäras. Det är väl främst efter att plantan har börjat växa ordentligt, börjat blomma och någon melon börjat utvecklas, som det är aktuellt att beskära. Det man vill är att plantan ska lägga sin kraft på att få melonerna att bli så stora som möjligt och man tror att för mycket ”onödig” växtmassa snor åt sig av den energin. Vi har hört odlare säga att det blir större meloner ifall man beskurit plantorna. Vi har dock aldrig beskurit någon planta och ändå fått en till två fina och stora meloner på varja planta i odlingszon 2.

Eftersom det är vi själva som pollinerar blommorna har vi bra koll på hur många meloner som utvecklas. När vi ser två stycken vattenmeloner växa fram slutar vi att pollinera. Någon gång har det hänt att även en tredje frukt börjat utvecklas. Men den har inte hunnit bli klar innan hösten dödar plantan. När det gäller de andra två sorterna vi odlar, se ovan, låter vi ungefär fyra exemplar växa fram. Vi tror inte på att borttagning av blad eller rankor skulle gynna fruktutvecklingen. Växten utvecklar ju blad för att kunna ta in ljuset och omvandla det till energi. Om vi minskar på tillgången på energi hur ska frukterna då utvecklas på ett tillfredsställande sätt?

Skörd

Vi brukar låta melonerna sitta kvar på plantorna så länge som möjligt och skörda precis innan frosten kommer eftersom vi vill ha dem så stora och söta som möjligt. Man kan skörda tidigare än så. Om melonerna verkar lossna lätt från stjälken brukar de vara mogna. Man kan tydligen också lyssna sig till om melonen är skördeklar. Låter den ihålig när man trummar på den, är den mogen. Vi tycker dock att det är svårt att avgöra hur pass ihåligt det ska låta.

Att skörda sina egna meloner är en fantastisk känsla. I år blir det bara vattenmeloner i våra odlingar, på barnens begäran. Nu hoppas vi på en varm och solig sommar.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Delad honungsmelon
Nätmelon Jenny Lind

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 15 =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW