Pumpa

Nakenfröpumpor

När jag var liten trodde jag att pumpor var oätliga och bara odlades för att de var fina. På högstadiet hade jag en lärare från Kalifornien som propsade på att vi skulle fira Halloween. Det var allra första gången jag firade det och alla elever i vår sjundeklass fick njuta av hennes otroligt goda morotskaka och pumpapaj en fredagseftermiddag i ett mörkt klassrum. På  lärarens begäran hade vi alla satt på oss svarta eller orangefärgade kläder. Oj, vilken häftig upplevelse. Året var nog 1992 och ingen av mina kompisar hade firat halloween förut och aldrig ätit vare sig morotskaka eller pumpapaj. Johannes, som alltid ska vara värst, har naturligtvis ätit pumpapaj långt tidigare eftersom hans mamma bodde och arbetade i Oregon på 60-talet. Så Johannes fick smaka på pumpa redan som liten när de skulle fira Thanksgiving på amerikanskt vis.

Men hur är det då med de olika pumpasorterna, är alla ätliga? Ja, alla går att äta. Men vissa sorter är framodlade för utseendets skull och andra för smakens skull. Därför är vissa pumpor godare än andra. De pumpasorter som vi har odlat mest genom åren är kroschka, butternut, nakenfröpumpan Olga och Uchiki Kuri’.

Pumpa tillhör gurksläktet och odlas på liknande sätt som gurka, melon och zucchini. Det funkar bra att odla dem i pallkragar, stora krukor och på friland. Man behöver ha i åtanke att de sprider ut sig och tar väldigt stor plats. Därför skulle vi inte rekommendera att odla dem i ett växthus. Mest för att man ofta vill få plats med andra plantor också i växthuset. Har man ett superstort växthus eller odlingstunnel går det såklart bra att odla pumpa där.

 Kroshka pumpa
Sådd

Vi har provat några gånger att direktså pumpa utomhus, men fröna har ruttnat varje gång. Därför  förkultiverar vi alltid pumpa inomhus. Pumpa växer snabbt och efter tre till fyra veckor behöver de planteras ut, för att inte skapa en djungel inomhus.  Hos oss i Mälardalen är det inte lönt att plantera ut tidigare än 10 juni, eftersom nätterna innan dess kan vara kalla och i värsta fall döda plantorna. Med tanke på utplanteringsdatumet räknar vi baklänges och planterar våra pumpafrön tre till fyra veckor innan den 10 juni, dvs i mitten av maj.

Sådden ställer vi på en värmematta. Men det går också bra på ett golv med golvvärme eller på en varm fönsterbräda. När plantorna tittat upp behöver de ljus antingen från växtbelysningen eller solljus.

Utplantering

Eftersom pumpor breder ut sig behöver man tänka ut en bra plats i trädgården. Man kan plantera sina plantor på friland, odlingslådor, pallkragar eller i krukor som minst behöver rymma 30-50 liter. I en välgödslad dubbelpallkrage på 400 liter jord kan du plantera 4 – 5 plantor. Pumpor älskar sol och värme, vilket är en viktig aspekt när du ska välja din odlingsplats.

Vid utplanteringen, efter den 10 juni, täcker vi plantorna den första veckan med fiberduk. På så sätt blir växterna också avhärdade. Använder man inte fiberduk behöver man vänja sina inomhusodlade plantor mot solljuset och bara låta dem vara ute i dagsljuset några timmar per dag och sedan öka på antalet timmar vart eftersom. Efter en vecka kan man plantera ut dem. Man kan också avhärda dem i ett fiberduksbeklätt växthus.

Vi ser till att gödsla jorden väl eftersom pumpor kräver mycket näring. Använder vi planteringsjord i lådor tar vi flera nävar pelleterat hönsgödsel och grönsaksgödsel. På friland och pallkragar tillsätter vi utöver pelletsen rikligt med kompostjord och täckodlar med löv, gräsklipp eller ensilage.

Pumpor dricker ganska mycket vatten, så det gäller att vattna ofta och mycket. Vi brukar ibland lägga vattenslangen väldigt nära plantorna och låta jorden bli dyblöt.

Honblomma med fruktämne.

Pollinering

Vi pollinerar alltid våra pumpor för hand genom att dutta med fingret i en hanblomma som inte har en fruktliknande knöl bakom blomman, därefter duttar vi med samma finger i en blomma med ett fruktlikande utskott bakom blomman. Blommorna med knöl är honblommor och de andra är hanblommor.

Skörd

Om vi ska vara helt ärliga så odlar vi inte pumpor för att de är så himla goda  eller att de ger mycket mat. Anledningen är att de är så otroliga på flera sätt. Otroligt snygga. Otroligt stora. Otroligt lagringsdugliga. Vi skördar precis innan frosten kommer och förvara dem inomhus tills dess att vi vill använda dem. Några äter vi såklart upp, andra gör vi snygga halloweenpumor av. Fröna spar vi till kommande odlingar eller så äter vi upp dem. Är man mycket förtjust i pumpakärnor ska man odla nakenfröpumpr, vars frön saknar det där hårda skalet. Vi har haft kvar pumpor inomhus fram tills dess att vi sått nya plantor.

Undrar du hur vi tänker kring beskärning av pumpa, kan du läsa inlägget om melonodling. Där berättar vi varför vi inte brukar beskära.

Theres Lundén

2 Comments

  1. Hej! Kan man så pumpa, gurka o zucchini i närheten av varandra eller är det att inte rekommendera så dom inte korspollineras?

    Mvh
    Malin

    1. Vi har odlat dessa nära varandra och har har aldrig märkt att frukterna som bildats blivit påverkade. Om man vill kunna ta egna frön behöver man läsa på och eventuellt vara mer noga med avstånd.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 17 =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW