Din varukorg är för närvarande tom!
Picklade grönsaker

Lyxigt tillbehör på middagsbordet. Picklade grönsaker blir söta och krispiga och med mörkröd morot i, färgas lagen effektfullt. Man kan prova sig fram med allehanda grönsaker.
Ingredienser till två burkar
- 1 fänkål, modell mindre
- 1 litet blomkålshuvud
- 1 litet broccolihuvud, eller många småbuketter
- 1 normalstor rödlök
- 1 morot
- 3 brysselkålshuvuden
- 4 st rosetter av Flower sprouts (rosettkål)
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 1-2 tsk salt
- 4 dl socker
- 6 dl vatten
Gör så här: Skär alla grönsakerna i mindre bitar. Det blir snyggt ifall grönsaker som lök, brysselkål, fänkål och morot delas i klyftor. Fördela grönsakerna i två rena glasburkar. Vill man få grönsakerna på speciella ställen i brukar kan man använda en matpincett.
Koka ihop lagen, dvs ättiksspriten, sockret, saltet och vattnet. Det räcker att det får koka upp och att allt socker och salt har löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Vi vill gärna att grönsakerna täcks utav lagen, men ibland har grönsakerna en tendens att flyta upp till ytan. Då tynger vi ner dem med tex en liten skål eller fat som vi placerar ovanpå grönsakerna och som gör att grönsakerna trycks ner när man sätter på locket.
Efter ett dygn är grönsakerna klara att ätas, men man kan också vänta lägre än så. I bästa fall håller sig grönsakerna i flera veckor i lagen.
Fler inlägg på picklade grönsaker: Picklade kålrabbi, picklade rödlök och picklader rädisor.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Picklade grönsaker”
Vilken koncentration på ättiksspriten?
12%. Lägger till det i receptet direkt. Tack.
Bilden på burkarna det ser härligt ut med den röda färgen, från vad? Rödbeta?
Det är en mörkröd morot som färgat av sig.
Det blir fräschare med mindre socker.
Vi gör en 1-1-3 lag, d.v.s hälften så mycket socker.
Vill man ha en gulaktig färg på lagen så använd rårörsocker.intressant
/ Johannes
Lämna ett svar