Picklade grönsaker

Picklade grönsaker

Lyxigt tillbehör på middagsbordet. Picklade grönsaker blir söta och krispiga och med mörkröd morot i, färgas lagen effektfullt. Man kan prova sig fram med allehanda grönsaker.

Ingredienser till två burkar

  • 1 fänkål, modell mindre
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 litet broccolihuvud, eller många småbuketter
  • 1 normalstor rödlök
  • 1 morot
  • 3 brysselkålshuvuden
  • 4 st rosetter av Flower sprouts (rosettkål)
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 1-2 tsk salt
  • 4 dl socker
  • 6 dl vatten

Gör så här: Skär alla grönsakerna i mindre bitar. Det blir snyggt ifall grönsaker som lök, brysselkål, fänkål och morot delas i klyftor. Fördela grönsakerna i två rena glasburkar. Vill man få grönsakerna på speciella ställen i brukar kan man använda en matpincett.  

Koka ihop lagen, dvs ättiksspriten, sockret, saltet och vattnet. Det räcker att det får koka upp och att allt socker och salt har löst sig. Häll lagen över grönsakerna. Vi vill gärna att grönsakerna täcks utav lagen, men ibland har grönsakerna en tendens att flyta upp till ytan. Då tynger vi ner dem med tex en liten skål eller fat som vi placerar ovanpå grönsakerna och som gör att grönsakerna trycks ner när man sätter på locket. 

Efter ett dygn är grönsakerna klara att ätas, men man kan också vänta lägre än så. I bästa fall håller sig grönsakerna i flera veckor i lagen.

Fler inlägg på picklade grönsaker: Picklade kålrabbi, picklade rödlök och picklader rädisor.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Picklade grönsaker”

  1. Profilbild för Marie Zachrisson
    Marie Zachrisson

    Vilken koncentration på ättiksspriten?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      12%. Lägger till det i receptet direkt. Tack.

  2. Bilden på burkarna det ser härligt ut med den röda färgen, från vad? Rödbeta?

    1. Det är en mörkröd morot som färgat av sig.

  3. Det blir fräschare med mindre socker.
    Vi gör en 1-1-3 lag, d.v.s hälften så mycket socker.
    Vill man ha en gulaktig färg på lagen så använd rårörsocker.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      intressant

      / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *