Odla steg för steg – chili

Vad ska man tänka på när man odlar chili? Behöver man verkligen växtbelysning? En del sår i december och andra i februari, vad är det egentligen som gäller? I den här omfattande artikeln berättar vi om chili-odling från frö till skörd.

Jag minns mina första trevande försök att odla chili under 1990-talet. Min odlarvän Fredrik hade lyckats otroligt bra med sina paprikaplantor. Han hade byggt ett litet skyddande växthus i byggplast och fick stora fina frukter. När jag såg hur väl det gått för honom var det dags för mig att odla chili. Mina första plantorna härstammade från eget frö från frukter jag handlat i affären, typ Thaichili. Det blev både plantor och frukter där på 1990-talet utan särskilt mycket omsorg, kunskap eller planering.

När jag tänker tillbaka, med allt jag vet idag om chili och om odling, är det ju fascinerande att jag överhuvudtaget lyckades! Men så kan odlandet vara ibland! Vi lyckas ibland på första försöken och det ger sådan kraft och glädje i fortsättandet av odlandet!

Fem olika chili-släkten

  • Annum-sorter är de mest vanliga chilisorterna som odlas tex Jalapeno, Espelette, Pimiento de padron, 5 color Chinese. Sås mellan februari och april. Plantorna kan klara sig utan växtbelysning om de står i ljust fönster. Men de brukar bli finare under växtbelysning.
  • Chinense- och pubescens-sorter är långsamma och väldigt heta. Exempel på chinense-sorter: Carolina reaper, Habanero, Bhut jolokia. Rocoto tillhör Pubescens-släktet. Det tar ca 120 dagar innan fruktsättningen börjar. Så i december och använd växtbelysning.
  • Frutecense- eller baccatum-sorter är lite extra fruktiga och medelstarka . Alla sorter med namnet Aji tillhör baccatum och bland frutecense hittar man tabasco. Sås i januari, förutom Aji Amarillo som behöver sås i december. Plantorna behöver växa under växtbelysning.

Det kan variera väldigt mycket bland enskilda plantor gällande hur mycket frukt de ger. En del ger lite och andra fullkomligt spottar fram frukter. Av den anledningen är det en god idé att ha ett par tre plantor av varje sort som man odlar. Det är inte alltid de snyggaste plantorna som ger mest, ibland kan en bortglömd och sliten planta som fått en andra chans vara en stor producent och den riktigt snygga riktigt usel på att producera frukter.

Pigga små plantor som tittar upp!

Påskynda groningen

Både chinense och pubescens kan ta upp till 20 dagar på sig att börja gro. För att påskynda groningen kan man simulera tarmsystemet hos en papegoja. Ja det är ofta den behandlingen de får i sitt ursprungsklimat. En fågel snaskar på chili och fröna som sedermera försvinner ut bakvägen börjar gro när de hamnar på marken.

De riktigt noggranna och dedikerade chiliodlarna lägger fröna i kaliumnitrat och ljummet vatten, men man kan lika gärna använda ett par kryddmått bakpulver och någon halv deciliter vatten. Man kan låta fröna ligga i denna blandning i ca ett dygn innan man sår dem. Jag har inte undersökt detta rent vetenskapligt men tycker mig kunna se att det faktiskt går lite snabbare med denna behandling, vem vill inte göra sitt bästa? OBS! Annum är den sort som gror snabbast, det kan gå på ett par dagar och behöver sällan denna behandling.

Sådden

Chili behöver sås inomhus. Anledningen är den långa utvecklingstiden. Man skulle helt enkelt aldrig hinna får några chilifrukter om man väntade med sådden och inväntade en bra utomhustemperatur.

Såjord och planteringsjord

För att både tillgodose de allra minsta plantornas behov av minimalt med näring och de lite större som vill ha mer, kan man förse krukan eller odlingsbehållaren (som alltid ska ha hål i botten) med både planteringsjord och såjord. Hälften hälften. Planteringsjord i bottenlagret och såjord ovanpå. Jorden vi använder inomhus är alltid steriliserad.

Hemma hos oss sker ofta sådden i olika återanvända frukt- och grönsaksbehållare, sk odlingsbehållare. Däri lägger vi flera frön i samma behållare och som vi sedan täcker med några millimeter jord. Därefter ställer vi sådden i ett miniväxthus eller så förser vi odlingsbehållarnen med plastfilm.

Lästips: Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter

Värme

Nästan jämt använder vi en värmematta under sådden för att på det sättet pusha upp fröna så tidigt det bara går, det ökar överlevnaden / grobarheten i synnerhet gällande Capsicum. chinense som kan vara riktigt sega. Har man ingen värmematta kan man ställa sådden på en fönsterbräda med ett varmt element inunder. Direkt på ett golv med golvvärme fungerar också fint.

Sterilisera jorden -undvik sorgmyggor!

Sorgmyggan, vars larver äter upp småplantors rötter, är icke välkomna hos oss. Därför steriliserar vi alltid vår jord inför all inomhusodling i jord. 150 grader i ugnen i ca 2 h brukar bli bra. Vad vi märkt innehåller köpt jord på säck ofta sorgmyggeägg.

Skulle oturen ändå vara där finns det nematodpreparat som man vattnar ut på den fuktiga jorden. Det är en bra idé att rent förebyggande och tillsammans med sterilisering av jorden, vattna med nematodpreparat bland dina krukväxter så att du slår ut ev. sorgmyggepopulationer innan du börjar med frösådderna.

Läs mer om sterilisering. och hur det påverkar mikrolivet i jorden.

Man kan så i vanliga krukor, olika odlingsbehållare och pluggbrätten. Kombinationen värmematta, steriliserad jord och belysning borgar för en bra start.

När plantorna tittar upp

När jag börjar se att ett flertal plantor tittar upp är det dags att stänga av värmemattan och ta av locket eller plastfilmen. Det brukar alltid komma några eftersläntrare som tittar upp efter ett tag. Nu gäller det att vattna regelbundet men inte för mycket och som du kan se i faktarutan till höger, hjälpa till att kränga av fastnade fröskal på ett varsamt sätt.

Mycket ljus är ett måste

När plantorna tittar upp är det extra viktigt med ljus så att plantorna växer sig kraftiga och håller sig kompakta. Ett extremt ljust fönster i söderläge kan fungera hyfsat för de sorter som sås i februari och senare. Men allra bäst är det med växtbelysning. Vi hade aldrig kunnat odla och skörda chili i den utsträckning som vi gjorde när vi hade takfarmen, om vi inte hade haft växtbelysning.

Första omplanteringen

Chili-plantor kräver ett flertal omplanteringar innan de är redo för utomhuslivet. Den första omplanteringen gör vi när plantorna fått 6- 8 blad. Från och med den första omplanteringen är det bara planteringsjord som gäller och steriliserad sådan. Såjord är på tok för näringsfattig.

Jag börjar med 6 – 8 cm krukor och fyller upp dem med planteringsjord till 30 %. Sedan pillar jag upp en planta från såbehållaren och placerar i den nya krukan så att rötterna lägger sig på jordytan. Därefter fyller jag på med jord upp till kanten av krukan. Stammen behöver titta upp en bit ovanför ytan men man kan sätta varje planta ganska djupt ändå. Tyvärr utvecklar inte chili rötter längs hela stammen.

Viktigt med vatten

Efter omplanteringen får krukorna en rejäl vattning. Ett bra sätt är att fylla upp ett odlingstråg med vatten. Varje kruka med nyomplanterad planta får en plats i vattenbadet. Sedan får de står där ett tag och suga i sig en massa vatten. För att kolla om krukorna är genomblöta, kan man lyfta upp en kruka och känna om den är tung. Är den det kan man hälla bort allt vatten, men låta krukorna stå kvar. Överflödigt vatten från krukorna kommer sippra ut i tråget igen. Men detta vatten kan lämnas kvar. Efter någon dag suger plantorna upp vattnet.

Överlag är vattning i odlingstråg ett superbra sätt att hålla plantorna med vatten. När trågets botten är torrt fyller man på med lite mer vatten däri, ca 1-2 centimeter. När det åter är tomt, är det dags att fylla på med mer i vatten igen. Det är dock viktigt att låta det blir helt torrt i tråget innan mer vatten fylls på.

Viktigt om växtbelysning

Till växtbelysning kan man använda lysrör, lågenergilampor och ledlampor. Det spelar ingen roll vilket kelvin, lumen eller lux belysningen har då det är antal watt som är väsentligt, ej heller om det är kallt eller varmt ljus. Vanliga glödlampor ska inte användas.

Avståndet mellan växternas översta blad och belysningen bör vara mellan 10 – 20 cm. På dagen ska belysningen vara tänd i 12-14 timmar och nattetid ska den vara släkt. Då behöver växterna vila.

När fröskalet fastnar på chiliplantorna

Om fröskalet fastnar?

Ibland fastnar fröskalet på den lilla plantan. Då kan tillväxten hämmas. Om skalet inte lossnar på egen hand eller med din hjälp kan plantan förtvina och dö. Duscha eller droppa vatten på skalet och kläm försiktigt på det så lossnar det. Man kan också skära eller klippa i kanten av fröskalet. Men risken är stor att man skadar plantan. Så man behöver vara försiktigt.

Flera omplanteringar för chili

Chili behöver omplanteras typ 4 – 5 gånger från första omplanteringen till dess att de ska slutplanteras. Chiliplantor gillar inte att från en liten kruka hamna i en gigantisk. De behöver växa successivt i sin takt så att rötterna hänger med. Man ökar på med en större krukstorlek vid varje plantering och så länge de står inomhus är det en god idé att sterilisera planteringsjorden vid varje omplantering. Ett tydligt tecken att det är dags för omplantering är att det sticker ut rötter ur hålen i krukan.

Att plantorna på bilden ovanför är så vackra beror på två saker: De står under växtbelysning och de vattnas efter andra omplanteringen med en svag koncentration flytande Blomstra vid varje vattning, 2 – 4 mått Blomstra i 10 liter vatten, den högre koncentrationen ju närmare utflyttning du befinner dig. Blomstra är tillsammans med gräsklipp de två gödselpreparaten som har alla 14 näringsämnen alla växter behöver och i rätt proportion. Du hittar Blomstra enklast på Hemköp eller på Ö&B. Vill du köpa större förpackningar av Blomstra finns denna gödsel på Bauhaus i 10 liters dunkar och heter då Wallco. Blomstra är 100% garanterat fri från rester av pyralider.

Lästips: Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel och Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt

Avhärdning och slutlig odlingsplats

Innan slutplanteringen behöver man avhärda sina plantor så att de kan klara av solens strålar och utomhusklimatet överlag. Det gör man lättast under senare delen av maj. Man kan antingen ställa ut dem i skugga ett par timmar varje dag och successivt utsätta dem för mer sol eller så kan man bygga sig ett litet tält av fiberduk. Man kan också bygga ett fiberdukstält i ett par tomma pallkragar eller på en avgränsad plats i sitt kallväxthus eller svepa in hela växthuset i fiberduk på insidan. Efter ca 2 veckor brukar plantorna vara så pass tillvända att de klarar skarp sol. Ett tips, använd inte den billigaste fiberduken, den brukar kunna bli till konfetti efter ett par veckor och det är verkligen inte vackert eller lätt att städa upp!

Chili gillar att ha det varmt om fötterna och att drunkna i sol, därför går odling på friland och pallkrage helt bort, om man vill ha en skörd överhuvudtaget och inte bara gröna växter som stannat i växten, vilket de alltid gjort hos oss när vi testat att odla dem i pallkragar. De enligt mig bästa krukstorlekarna att odla i är mellan 10 – 60 liter och då är 20-literskrukor kanske de allra bästa. 10-literskrukor passar till tex 5 color chinense och Habanero Lemon som är ganska småväxta chili medan de största krukorna, typ murarbaljor på 60 liter kan härbärgera upp till 3 plantor av tex Rokoto, Cgn 21 500, Bhut jolokia mm.

Krukor och behållare

Krukor ska alltid ha hål i botten så att växterna inte drunknar. Lyckas du få tag på oanvända latrintunnor á 20 liter är de de allra bästa krukorna då de har en mjuk flens upptill som gör att det är lätt att bära dem och att de inte skär in och gör illa händerna. Se bara till att borra hål i botten innan du planterar dina plantor i dem. Ju mer sol dina chiliplantor får desto bättre. Var försiktig med värmen i växthus, över 35 grader är det inte så många växter som gillar. Se till att ventilera.

Gödsel / näring

Gällande gödsel föredrar jag, och det var innan gödselskandalen med pyralid uppdagades, att använda olika slags organiska fasta gödsel med ett välbalanserat NPK-värde tex 8,3,5. Vet du till 100% att gödslet du använder är giftfritt går det alldeles utmärkt att använda, men är du tveksam och inte riktigt vet bör du låta bli. För säkerhets skull är det bra att kolla upp innehållet med leverantör och producent innan. Det går bra att fortsätta med Blomstra under hela odlingssäsongen och då kan man även öka koncentrationen till upp till 8 mått Blomstra till 10 liter vatten.

Gällande fast gödsel brukar jag tänka på 100 – 125 gram pelleterat gödsel per planta. Ni som är ovana med att gödsla (det är många som glömmer så du behöver inte skämmas) tänk på att vanlig planteringsjord bara har näring för ca 4 veckor så tillförsel av gödsel är en mycket god idé, såvida du gillar att skörda från dina plantor. Tänk så här: om du skaffar ett husdjur skulle det räcka att detta djur bara får vatten och att du struntar i maten? Nej, det skulle aldrig bli bra. Så är det med växter också. De behöver näring!

Lästips. Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?

Ett varningens ord! Weibulls/ econovas gödselprodukter som säljs under märket Stroller har visat sig innehålla pyralidrester. Företaget har valt att fortsätta sälja dessa produkter trots att de vet att de innehåller rester av bekämpningsmedel. Jag har t. o. m. fått denna information från företaget på mail. Verkligen märkligt kan man tycka! Undvik deras produkter tills vidare!

Blandade gröna chilifrukter hos Farbror Grön
En skål gröna chilifrukter av sorterna Aja pineapple, Big Jim och Jalapeno. Perfekta att koka grön stark tacosås på eller att pickla i 1,2,3 lag.

Skörd och förvaring

Våra chilifrukter brukar mogna mellan augusti – oktober och ju längre nätter det blir ju mer frukter produceras, det är då den huvudsakliga skörden sker. Tomater plockar vi oftast när de är mognadsstora och gröna och så får de ligga inomhus på fat och på brickor och mogna. Dessvärre lyckas man inte lika bra med chili om man plockar dem gröna och vill att de ska mogna i efterhand. Med vissa frukter kan det gå ganska bra, lite beroende på när på säsongen man plockar dem och hur länge de suttit på plantan.

Det vanliga är att de enskilda frukterna behöver slå om lite till sin mognadsfärg innan skörd, om man vill att de verkligen ska bli till den färg de är tänkt att ha. Mogna chili innehåller mer socker än gröna men båda kan vara minst lika intressanta i matlagningen. Det finns en sak man inte kan göra med gröna frukter och det är att syra dem. Men allt annat fungerar och jag kan ibland gilla de gröna frukternas lite mer sträva ibland lite bittra smaktoner.

Precis som att tomater behöver hjälp med pollinering inomhus och i växthus behöver även chili det. men det kan räcka med att skaka dem.

Tvångspollinering av chili och paprika – för tidigare skörd

Ofta börjar chili att blomma redan när den står i krukor eller under växtbelysning. I vanligt fönsterljus, om det inte är ett extremt bra läge med väldigt mycket solljus, brukar ofta chiliblommorna ramla av. Men under växtbelysningens sken brukar de sitta kvar. Det råder delade meningar om man ska ta bort dessa blommor eller låta dem sitta kvar, om växten ska satsa på tillväxt eller redan i tidigt stadie lägga energi på blomning. Jag har på senare år valt att ofta låta dem sitta kvar och att tvångspollinera mellan blommorna med ett torrt finger eller en pensel så att de utvecklar små frukt embryon.

Tidigare har jag skrivit ett inlägg om ljusets inverkan: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus . Jag har under flera år märkt att vårt ljus i Skandinavien hämmar fruktsättningen av flera olika växter, att våra långa dagar och alldeles för korta nätter gör så att växterna står och stampar i juni och juli. Genom att tvångspollinera ett gäng blommor redan när plantorna står under växtbelysningen eller i växthuset för avhärdning så skapas fruktembryon som hinner utvecklas och ge en tidig skörd redan i juli.

Källaren under takfarmen i november med belysning för att mjölka de sista mogna frukterna.

Ta in de finaste plantorna

Under augusti och september med sina längre nätter brukar det bli fart på fruktsättningen på chiliplantorna. Va, kanske man tänker, det är så dags nu när frosten lurar runt hörnet. Det man kan göra, strax innan frosten drabbar ens plantor, är att ta in dem under växtbelysning och mjölka dem på frukter som kontinuerligt mognar. Ta in de plantor som har flest gröna frukter, ställ timern på 16 timmar ljust och se till att vattna dina plantor då och då. Ofta kan man på det här sättet skörda mogna frukter ända fram till jul.

Som bonus brukar man få med ett gäng bladlöss som fullkomligt förpestar tillvaron, det är svårt att undkomma dem. Det räcker att en endaste kommer med och som befruktar sig själv så kan det bli en koloni. Har du tur överlever en del plantor och du kan klippa ner dem lite under vintern och plantera om plantorna under våren. En del odlarvänner har lyckats hålla liv i samma planta i 4-7 år.

Lästips: Bekämpa bladlöss med nyttodjur!

Leka med elden

Det finns mängder med användningsområden för chili. Se bara till att de du utsätter för chili klarar det. Barn och svaga personer kan bli ganska ställda av några hundra tusen, miljoner Scoville på tungan. Det bästa för att släcka chilield i munnen är att bedöva den med is. Vill du istället pusha på känslan av hetta är öl, sprit och kolsyrad läskedryck riktigt fina hjälpmedel att höja volymen av hettan. Att göra milkshake med chili är riktigt kul, då spelar kylan och hettan spratt med vår upplevelse.

Mixa chili i kaffekvarn utan skyddsutrustning är en pina! Att diska chiligrejer i hett vatten för hand är inte heller en god idé! Alla i familjen har varsitt lyxmunskydd därav mina initialer.

Fermentera chili

Kanske är det mest användbara vi gjort med chili att fermentera sås av dem och men också att koka dem till salsa, tacosås. Det är betydligt enklare att dosera flytande chili på en wrap, smörgås eller i en gryta än att hacka i färsk chili. Det är lättare att styra både smak och styrka med chilisås och slippa få styrkan på sina händer ( Det tar ca 14 timmar innan den försvinner). Personligen vurmar jag för de fermenterade såserna allra mest då de är självkonserverande i ca 2 år om man förvarar dem kallt och att de verkligen behåller de olika chilisorternas karaktäristiska smaker. Restprodukten som hamnar i silen när såserna silas blir även det en angenäm produkt, ett fermenterat och svagt salt chilipulver som är underbart att använda i matlagningen. Min personliga favorit är vårt rökta chilipulver som kan användas till kryddsmör eller bara att strö över en krämig äggröra!

Mattips: Syra chili, Syra chili mysigt kvällsgöra, Syrade chilisåser 2015, Syrad och rökt chilisås, så här gör du, Vår chilisåshistoria, Tacosås extra stark, Tacosås

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *