Odla kallt – det är vad vår nya bok heter

Hej medodlare. Vi sitter med det sista på vår nya bok som kommer i vinter ”Odla kallt”. Även om vi har pysslat med odling och kalla sådder i 30 år så finns det alltid mer att lära, man kan ju odla på så många olika sätt.

Nu tänkte vi ta hjälp av alla er som sitter med erfarenhet och kunskap, ja ni som känner att ni har lust och har kraft att dela med er. Det vore så värdefullt att få ta del av era tankar och tips. Du kan skriva som en kommentar till detta inlägg eller om du har mycket att berätta kan du maila oss på kontakt@farbrorgron.se
Vi är så tacksamma för svar.

Odla kallt Frågor


Frågor till er som odlar i zon 6-8, 1 och på andra typer av platser som kan anses lite kluriga.tex skärgården, berg, blåsig plats, köldhål mm. ( alla är välkomna att skriva)
Odla i kalla temperaturer, hur gör du?
Vad kan du skörda av utomhus under senhösten?
Vad sår du utomhus under senhösten?
Om du vintersår, när sår du och var?
Om du sommarsår vad sår du?
Vilka grödor kan övervintra hos dig?
Finns några hinder för vinterodling hos dig, kyla/snö/regn/djur/hård jord/annat och har du några knep för att mildra problemen?
Svara med odlingszon, ort eller landskap först.
Tusen tack

Här kan du läsa om våra andra böcker: Odla för kristid- Skörda Lagra Laga, Flera fingrar gröna- 36 grödor från frö till skörd!, Alla fingrar gröna – om formen och bilderna

Mvh Johannes & Theres


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla kallt – det är vad vår nya bok heter”

 1. Profilbild för Elida Sundkvist
  Elida Sundkvist

  Zon 6/7, Västerbotten. Odlar i kallt och blåsig microklimat. Nu i början av november är det senhöst, ofta brukar det ha kommit lite snö vid det här laget men i år har det varit milt. Nu skördar jag spetskål, savoykål, broccoli, blomsterkål, mangold, persilja, timjan och machesallad (ute på friland, utan något skydd).
  Mina höstsådder är machesallad och spenat på friland 1 augusti (jag sår inget i växthuset eftersom det är fullt av tomater odyl där hela hösten).
  Jag sår inget på senhösten eftersom snön och kylan kommer innan det hinner växa upp.
  Mina vintersådder görs i mars i godislådor i växthuset. I år lyckades jag bra med olika sorters kål, ärtor, målla, spenat, romansallad, rosenskära, krasse, ringblommor, blåklint, solros mm.
  Min utmaning är den korta säsongen, marken är inte tinad förrän i början av juni och sen gör mörkret och kylan att det slutar växa redan i oktober. Samt naturligtvis snön, ett metertjockt snötäcke gör det svårt att ta sig runt i trädgården. Mina knep är att försöka skotta bort snö från pallkragarna kontinuerligt och att ta bort täckmaterialet på våren så att jorden tinar snabbare.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tusen tack för info, så värdefullt.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *