Vi skördar spetskålen kalibos i november – skördefilm

Sedan flera år tillbaka har vi odlat spetskålen kalibos och den är tveklöst vår kålfavorit. Både färg, form och den milda smaken är angenäma. Nu skördar vi den i november.

Spetskålen Kalibos brukar inte tåla att stå länge i våra odlingar. I våra odlingszoner 2 och 3 med omväxlande väder, varmt och kallt om vartannat brukar ta kål på våra huvuden redan innan jul om vi har otur. Ett annat problem är hjortarna som hjälper oss att skörda. Mot dessa snyltgäster är det svårt att vinna! vi har försökt med kompostgaller, får ull och nät, men det har inte fungerat. I år testar vi ett nytt grepp, vi skrämmer dem med sveriges radio och radio P1. Vi får se hur det går men tipset kommer från en av våra medodlare i facebookgruppen Farbror Gaöns trädgårdsland, och hon hade fått det att fungera.

I år ska vi nog plocka av de största spetskålhuvudena då förra årets extrema köldperiod i december dräpte allt vi hade. Det är så olika år från år för 2019- 2020 var vintern så mild i Tillsammansodlingen så att tom svartkålen överlevde och blommade på vårkanten.

Lite kåltips: Odla kallt – det är vad vår nya bok heter, Odla svartkål – från sådd till skörd, Stängsla in kål och andra växter med kompostgaller, Odla brysselkål – från sådd till skörd, Strandkål – från sådd till skörd, Rosettkål – vårskörd och mattips

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Vi skördar spetskålen kalibos i november – skördefilm”

  1. […] Vi skördar spetskålen kalibos i november – skördefilm […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *