Odla kallt – det är så vi odlar

Sedan 1990-talet har vi experimenterat med att odla kallt, det har resulterat i ett helt annat sätt att odla. Växtbelysning och belamrade fönster med gängliga plantor är blott ett minne för oss. I stället producerar vi hundratals knubbiga klimatsmarta plantor som fångar sin energi direkt från solen och växer när de är redo. Tack vare nätternas kyla och de gradvisa varma dagarna under våren får vi friska och vackra plantor som kommer upp i sin egen takt.

Jag vet, för dig som inte testat att kallså än låter det för bra för att vara sant. Men det är så att denna teknik är helt och hållet utvecklad genom våra egna experiment och vår nyfikenhet. Vi tyckte att, efter att ha spridit vår kalla odlingsteknik på nätet, även skulle sammanfatta allt i en bok, få med allt liksom. En bok som i år även kommer ut på den norska och tyska marknaden och som utsågs till Årets köksträdgårdslitteratur 2023. Vi är så glada över mottagande av vårt odlande och så tacksamma för alla ni odlare och följare som köpt boken och inspirerats av inlägg på våra plattformar och kommit igång med världens enklaste sätt att odla, att odla kallt!

Du finner Odla kallt här: Så och skörda året runt – grönsaker, sommarblommor, perenner.

Prisutdelningen för Odla kallt: Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur

Odla kallt

”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Mer eller mindre det mesta vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallt på våren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

Ni har väl inte missat våra små Odla kallt-inlägg som dykt upp på farbrorgron.se, fler är på väg: Odla kallt – vinterså solhatt, Odla kallt – vinterså ärtor, Odla kallt – vinterså sippor, Odla kallt – vinterså anisisop

Många kan stå kvar

Frosttåliga grödor och blommor får även stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Den blåa bollvivan visade oss vägen

Vår odla kallt-resa startade när jag, Johannes, som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.

Jag föll pladask för dessa blommor som med sina kraftiga bladrosetter, upprätta blomstänglar och mängder av små blommor i bollar smyckade denna trädgård. Efter en hel del arbete fann jag både frön och odlingsinstruktioner genom Trädgårdsamatörerna och började odla bollvivorna själv. Bollvivornas frön behövde starta kallt för att väckas till liv. Med tiden sådde vi flera sorters växter, fler perenner och även ettåriga blommor, kryddor och grönsaker på samma sätt. Idag sår vi 90% av alla växter kallt och under hela året för att få ut så mycket skörd som möjligt. Att odla kallt har förenklat odlandet enormt för oss!

Läs mer om primula: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar

Att odla kallt

Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt säsongen i båda ändar, bakåt och framåt och sår många växter när det fortfarande är snö och skördar ända in i vintern. Att odla kallt är att följa naturen, lära sig av den och att leka med den. I vår bok Odla kallt finner du våra olika odlingstekniker och alla växter, grönsaker, perenner och blommor som vi odlar utan växtbelysning och värme. Från frö till skörd under hela året. Kunskap från över 30 års odlande och som tre böcker i en enda bok. Välkommen in i vår kalla värld !

Provläs: Odla kallt: https://www.bokus.com/bok/9789178875085/odla-kallt-sa-och-skorda-aret-runt-gronsaker-sommarblommor-perenner/?gclid=Cj0KCQiAn-2tBhDVARIsAGmStVn1NyEZBOD_2EFOnxX6aws-Gk2ev6I5FzvrM1llZuBwViSUy7n3h6gaAvSKEALw_wcB

Här kan du köpa boken: Odla kallt

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *