Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså solhatt
Vem vill inte ha mängder med solhattar i sin trädgård? Av någon anledning är det de gula som trivs bäst hos oss, men vi vill egentligen hellre ha andra färger. Så varje år sår vi nya, för att utöka vårt bestånd av vita, rosa och roströda.
Det är något visst med solhattar. Kanske är det sinnebilden av en vacker blomma som är grejen. När man var liten och ritade blombilder blev det nästan alltid något solhattsliknande. Väldigt sällan var det en gul blomma, det var solen som stod för den färgen! Blommorna var nästan alltid rosa, blåa, lila och brandgula. Det är ju så vi vill att det ska vara i våra trädgårdar!
Solhatt, rudbeckia eller echinacea?
Man blir inte riktigt klok när man försöker läsa sig till vad blomman egentlighen heter. På vissa ställen står det att det vetenskapliga namnet är echinacea och att de tillhör släktet solhattar. Det står också att de ibland kallas rudbeckia. Så här långt känns det ändå ganska lättförståeligt. Men när man söker runt på frösidor kan en solhatt plötsligt ha rudbeckia i sitt vetenskapliga namn.
Det är inte bara namnet som varierar, även färger. Så man kan välja och vraka mellan ganska många olika färger och nyanser, ja även flerfärgade. Dessutom verkar en del ettåriga rudbeckior faktiskt vara fleråriga och inte sällan blir de mest färgranna perennerna bara ettåriga. Men vi kämpar på, vi kommer aldrig ge upp att försöka fylla våra odlingar med dessa vackra blommor.
Varför så kallt?
När det gäller solhattar är kall vintersådd inte nödvändigt egentligen. Men eftersom fröna går att så redan i januari och klarar av samma förfarande som perenner med stratifieringsbehov som därmed måste sås under vintern, så tycker vi det är fantastiskt att även kunna peta ner solhattsfrön när vi ändå håller på med perennasådder.
Det finns även fler fördelar med att så under vintern utomhus eller på en mer skyddad plats så som i ett växthus, uteplats eller i en odlingstunnel. Plantorna blir med ens att de kommer upp vana vid utomhuslivet och behöver inte vänja sig på något sätt. När de får möta solljuset utomhus ränner de inte i väg på höjden, utan håller sig fina och kompakta. Odlar man inomhus är det lätt hänt att plantor blir gängliga eftersom ljuset många gånger är undermåligt. Man kan ju använda växtbelysning och kommer runt problemet med gängliga plantor. Men vi vill inte slösa växtbelysning på växter som kan drivas upp utomhus.
Lite kort om hur det går till
Till alla våra sådder utomhus använder vi planteringsjord. Såjord är för näringsfattig. Till sådder med perenner blandar vi ofta också ner lite sand i jorden. Det gör jorden luftig och försvårar för alger att ta sprida sig ( något som alltid inträffar). Solhattar och andra perenner växer ganska långsamt och kommer därför att vara kvar i sin såbytta ganska länge innan de kan planteras om. Under den tiden brukar alger sprida sig över jordytan och försvåra för växten att växa fint genom sitt kletiga klägg. Då underlättar det verkligen ifall man tillsatt sand.
Vi fyller en såbytta med planteringsjord (och sand om vi har), och sprider ut frön i små höga över jordytan. Det gör vi för att vi vill att solhattarna ska växa upp i tuvor. Sedan täcker vi fröna med ett tunt lager jord. Såbyttan ställer vi i växthuset (som inte är uppvärmt) och öser på ett tjockt lager med snö. Om vi inte har tillgång till snö, vattnar vi med vanligt vatten i stället. Om snön smälter eller jorden verkar torr vattnar vi igen med snö eller vatten.
Vidare under säsongen
Någon gång under våren eller början av sommaren är det dags för omplantering. Varje tuva får då hamna i en egen kruka med jord. Under sensommaren eller hösten får sedan plantorna flytta till sina finala platser i rabatten. Där ska de sedan etablera sig och förhoppningsvis växa till sig lite till innan vintern kommer. Det är först nästkommande sommar man kan förvänta sig blomning, ja om de överlever.
Solhattar i rabatten
Det finns en uppsjö av olika solhattar. Det som förenar dem alla är att de, förutom att väcka ett starkt habegär, är så inåt helsicke vackra! Det är ju blommornas blomma, buketternas drottning. När man väl fått syn på dem vill man få in dem i trädgården till varje pris, kosta vad det kosta vill.
Läs mer i våra Premium-inlägg: Rudbeckia Sahara – en färgklick i rabatten och Echinacea purpurea – den vackra men omöjliga blomman
I vår bok Odla kallt har vi skrivit allt du behöver veta om att vinterså och odla i låga temperaturer utomhus.
Johannes Wätterbäck och Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
3 svar till ”Odla kallt – vinterså solhatt”
Är det inte strålrudbeckia på din bild?
Tack tack 💜
När jag gick en trädgårdsutbildning en gång för länge sedan så sade läraren att solhattar är gula och rudbeckior är röda/rosa. Men att folk blandar ihop, skriver fel och så blir det knas. Kanske stämmer, fina är de i alla fall. Helt hopplöst att få dem att växa här hos mig dock, har tyvärr gett upp drömmen om ett rudbeckiahav.
Lämna ett svar