Odla kallt – vinterså sippor

Sippor, backsippor

Vi vintersår sippor, både mosippan och backsippan, med gott resultat. Här berättar vi hur vi går tillväga.

Hos oss är backsippan och mosippan nykomlingar, men ack så älskade. Två svulstiga vårblommor som på något sätt känns lite mystisk. Sippor är väldigt vackra tycker vi, kanske för att vi också gillar de vilda vårsipporna vitsippa och blåsippa.

Varför så sippor kallt?

Backsippan och mosippan fungerar fint att vinterså, men man behöver inte så den redan i januari om man inte vill. Att vi gör det beror på att vi försöker slå flera flugor i en smäll, i detta fall perenner. Vissa perenner måste vintersås och när vi ändå håller på med sådder så varför inte peta ner några frön till? Att ha alla perennsådderna fixade vid ett och samma tillfälle tycker vi känns skönt. Och eftersom alla de perenner som vi odlar klarar av vintersådd så tidigt som redan i januari så tycker inte vi att det finns något att fundera på.

Med vintersådd menas att fröna ligger redo i jorden trots att det är kyligt ute, ja även minusgrader, och inväntar rätt tid att gro. När man vintersår kan växterna själva bestämma när det är dags, dvs när fuktigheten och temperaturen är optimal. Vintersådda plantor blir ofta väldigt fina, till stordel på grund utav rikligt med ljus från den skarpa vårsolen och att de växer långsamt.

Läs gärna: Vinterså perenner till blomsterrabatterna

Lite kort om hur sådden går till

När det gäller sådder av perenner är det alltid förkultivering som gäller, dvs att vi sår i byttor eller krukor av något slag. Efter en eller två omplanteringar får de slutligen hamna på sin tilltänkta plats i en rabatt. Förkultiveringen sker hos oss nästan alltid i småplastlådor med hål i botten. Till sådden använder vi planteringsjord och fröna sprider vi ut jämnt i lådan.

I vårt ouppvärmda växthus får sålådan sedan ta plats och sedan behövs någon form av vattning. Allra helst använder vi snö och lägger då ett rejält snötäcke ovanpå. Är det en snölös vinter vattnar vi igenom sådden med vatten i stället. Om du inte har ett växthus, går det bra att ställa sådden i en stor transparant låda med lock och dräneringshål, på en balkong eller på en skyddad plats i trädgården, även i kanten av en pallkrage med ev lite fiberduk över. Sedan får sådden  i princip sköta sig själv till dess att snö eller vatten behöver fyllas på. Så det är bra att titta till sådden lite då och då.

Vår favoritodlingsbehållare: Så från frö, bästa odlingsbehållaren.

Om- och utplantering

Den första sommaren för en perenn handlar mest om att växa till sig. Blomning sker år två och i backsippans fall är det under våren som den blommar vackert. Någon gång under den första våren eller början av sommaren är det dags för omplantering. Varje planta får då en egen kruka med ny planteringsjord.

I juli eller augusti brukar vi plantera ut våra sippor. Då hinner de etablera sig ordentligt innan vintern kommer. Det är lika fint att plantera fler på samma ställe som enstaka plantor lite här och där, helt enkelt en smaksak.

I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om att vinterså perenner.

Läs om fler perenner vi odlar så här: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar, Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag, Vinterså perenner till blomsterrabatterna, Echinacea purpurea – den vackra men omöjliga blomman, Digitalis ferruginea – en ståtlig blomma i vår rabatt, Akleja – en älskad blomma i många varianter

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *