Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså sippor
Vi vintersår sippor, både mosippan och backsippan, med gott resultat. Här berättar vi hur vi går tillväga.
Hos oss är backsippan och mosippan nykomlingar, men ack så älskade. Två svulstiga vårblommor som på något sätt känns lite mystisk. Sippor är väldigt vackra tycker vi, kanske för att vi också gillar de vilda vårsipporna vitsippa och blåsippa.
Varför så sippor kallt?
Backsippan och mosippan fungerar fint att vinterså, men man behöver inte så den redan i januari om man inte vill. Att vi gör det beror på att vi försöker slå flera flugor i en smäll, i detta fall perenner. Vissa perenner måste vintersås och när vi ändå håller på med sådder så varför inte peta ner några frön till? Att ha alla perennsådderna fixade vid ett och samma tillfälle tycker vi känns skönt. Och eftersom alla de perenner som vi odlar klarar av vintersådd så tidigt som redan i januari så tycker inte vi att det finns något att fundera på.
Med vintersådd menas att fröna ligger redo i jorden trots att det är kyligt ute, ja även minusgrader, och inväntar rätt tid att gro. När man vintersår kan växterna själva bestämma när det är dags, dvs när fuktigheten och temperaturen är optimal. Vintersådda plantor blir ofta väldigt fina, till stordel på grund utav rikligt med ljus från den skarpa vårsolen och att de växer långsamt.
Läs gärna: Vinterså perenner till blomsterrabatterna
Lite kort om hur sådden går till
När det gäller sådder av perenner är det alltid förkultivering som gäller, dvs att vi sår i byttor eller krukor av något slag. Efter en eller två omplanteringar får de slutligen hamna på sin tilltänkta plats i en rabatt. Förkultiveringen sker hos oss nästan alltid i småplastlådor med hål i botten. Till sådden använder vi planteringsjord och fröna sprider vi ut jämnt i lådan.
I vårt ouppvärmda växthus får sålådan sedan ta plats och sedan behövs någon form av vattning. Allra helst använder vi snö och lägger då ett rejält snötäcke ovanpå. Är det en snölös vinter vattnar vi igenom sådden med vatten i stället. Om du inte har ett växthus, går det bra att ställa sådden i en stor transparant låda med lock och dräneringshål, på en balkong eller på en skyddad plats i trädgården, även i kanten av en pallkrage med ev lite fiberduk över. Sedan får sådden i princip sköta sig själv till dess att snö eller vatten behöver fyllas på. Så det är bra att titta till sådden lite då och då.
Vår favoritodlingsbehållare: Så från frö, bästa odlingsbehållaren.
Om- och utplantering
Den första sommaren för en perenn handlar mest om att växa till sig. Blomning sker år två och i backsippans fall är det under våren som den blommar vackert. Någon gång under den första våren eller början av sommaren är det dags för omplantering. Varje planta får då en egen kruka med ny planteringsjord.
I juli eller augusti brukar vi plantera ut våra sippor. Då hinner de etablera sig ordentligt innan vintern kommer. Det är lika fint att plantera fler på samma ställe som enstaka plantor lite här och där, helt enkelt en smaksak.
I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om att vinterså perenner.
Läs om fler perenner vi odlar så här: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar, Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag, Vinterså perenner till blomsterrabatterna, Echinacea purpurea – den vackra men omöjliga blomman, Digitalis ferruginea – en ståtlig blomma i vår rabatt, Akleja – en älskad blomma i många varianter
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar