Förvara sallad – gör en salladsburk

 

Gröna blad vräker sig över kanterna i kallväxthuset. Praktiskt taget varje bytta är proppad med något grönt och frodigt just nu i slutet av april. Har du inte sått ännu funkar det bra att så bladgrönt nu.

Mycket av det gröna i vårt växthus för närvarande är plantor som väntar på att planteras om en gång eller så ska de planteras ut när tid finnes. Innehållet i ett gäng större backar är till för direktkonsumtion och där är vi och skördar för fullt just nu. Än är många blad små, men det går väldigt fort nu så det gäller att ligga i med skördandet.

Sallat Bronze arrowhead Farbror Grön
I backen finns tre sorters sallat blandat. Det är Jerico, Black seeded simpson och Bronze arrowhead.

Backarna består av sallads rucola, spenatsorten Merlo och sallatssorterna Jericho, Bronze arrowhead och Black seeded simpson. Jag brukar skörda med några dagars mellanrum och då tar jag flera nävar av varje typ av blad. Troligtvis äter familjen av bladen redan vid skörden, men resterande blad vill jag förvara och kunna njuta av till flera måltider. Om bladen är stora tycker jag det brukar bli bra att sätta dem i en vas med kallt vatten. Men när det är miniblad som ska sparas drunknar de lätt i en vas. Då har jag ett annat sätt. Jag sköljer salladsbladen i kallt vatten och därefter stoppar jag ner dem i en glasburk. Sen sätter jag på ett lock och ställer burken i kylskåpet.  Kommande dagar kan jag plocka färska och krispiga blad från min salladsburk. Jag skulle tro att burken håller bladen fina i upp till en vecka, men hos oss tar den slut snabbare än så.

Det händer också allt som oftast att örter av olika slag åker med i burken. Jag gillar nämligen att kombinera övriga blad med tex persilja och dill. I växthuset finns en back full med dill, men än är plantorna för små för att kunna skördas av.

Tips!
Om man har mycket bladgrönt i sina odlingar så kan man fixa en salladsburk och ge bort som present. Förbered den då med sköljda blad och be din vän ställa burken i kylen direkt.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Förvara sallad – gör en salladsburk”

 1. Smart – vilket bra tips !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 2. Så självklart, när man får infon!!

 3. Profilbild för Linda Jonsson
  Linda Jonsson

  Jag bruket även lägga i en bit hushållspapper som absorberar fukten som kan uppstå 😊

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Bra tips/ tack

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *