Kyndeln har en särskild plats i hörnet av den stora odlingsbädden i skogsträdgården. En fantastisk krydda som ger en otrolig arom och fyllighet.
I ett trädgårdsprogram med den välkända profilen Alys Fowler hörde vi talas om kyndel och bestämde oss för att testa denna kryddväxt. Det fanns två typer, märkte vi, en vintervariant och en sommarvariant. Den största skillnaden är att vinterkyndel är flerårig och sommarkyndel ettårig. Till utseendet och smaken påminner de om varandra men vinterkyndeln är mycket kraftigare i sin smak. Smaken kan beskrivas som en blandning av timjan och basilika med starka citrustoner. I sin färska form är båda sorterna relativt starka i smaken, men i kombination med andra örter, torkad eller i ett smör eller gräddfilssås, ger de en mildare smak.
Sådd av kyndel fungerar på flera sätt. Vi har fått fina resultat både utomhus och inomhus. Vill man få snabb skörd kan man vinterså fröna i ett kallväxthus, pallkrageväxthlus, drivbänk eller varför inte i en transparent plastlåda med lock (med lufthål i). Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt utomhus. När vi vintersår brukar vi lägga ett snölager över sådderna. När snön smälter vattnas jorden och vid rätt temperatur börjar fröna gro.
Lämna ett svar