Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – dill
Dill är verkligen en växt de flesta känner igen. För många hör den ihop med fisk och skaldjur, för andra med färskpotatis.
Hos oss nyttjas dill lite som en grönsak. På en smörgås med sallatsblad av olika sorter kan ett gäng dillkvistar göra smörgåsen verkligen smakar sommar. I vårt örtsalt, örtsmör och örtsåser med gräddfil är dill en stående ingrediens. Dillens blommor s.k. dillkronor använder vi till gurkinläggningar. Vår dotter väntar ivrigt på att få smaska i sig av den inlagda dillkronan varje gång vi öppnar en ny gurkburk.
I följande recept återfinns dill i någon form: Indiska såser, Potatissallad med örter och kapris, Inlagd gurka, Dillstuvad potatis och Vinbladsdolmar.
Att odla dill
Dill är en ettårig växt och passar bra att så vid jämna mellanrum under vår och sommar.
Vi startar med de första sådderna redan under vintern i vårt kallväxthus för att så tidigt som möjligt kunna njuta av egenodlad dill. Fröna tål kall temperatur och lyckas gro relativt tidigt i växthuset. När vi vintersår brukar vi lägga fröna i små högar i en odlingsbehållare med hål i botten. Då kommer tuvor att bildas. Därefter lägger vi ett snötäcke över sådderna eller vattnar för att förhindra frystorka. Fina
resultat får man också om man vintersår i drivbänkar med lock, i plastlådor med
inte allt för täta lock och på balkonger. Dillen som sås vid denna tidpunkt brukar vara skördeklar i april och hinner ätas upp ganska snabbt. Under våren sår vi en till omgång med tuvor i kallväxthuset som planeras att utplanteras på olika ställen i trädgården.
resultat får man också om man vintersår i drivbänkar med lock, i plastlådor med
inte allt för täta lock och på balkonger. Dillen som sås vid denna tidpunkt brukar vara skördeklar i april och hinner ätas upp ganska snabbt. Under våren sår vi en till omgång med tuvor i kallväxthuset som planeras att utplanteras på olika ställen i trädgården.
Det fungerar också att förkultivera dill inomhus eller så direkt utomhus under våren och sommaren . Men vi föredrar att förså dill, mest för att de är så ynkliga när de börjar gro och växa. Har man mycket ogräs så är det så lätt att man inte ser var dillen är och råkar gallra bort den om man sått direkt på frilandet. Med en lite större planta som man planterar är det lättare att se vad som är vad. Vidare under sommaren kan dill sås kontinuerligt ända in i augusti och ev ännu senare.
Vill du veta mer om hur man kan odla dill, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem hänvisar vi till vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där finns exakta steg-för-steg-anvisningar för dill och för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar