Vinbladsdolmar vegetariska

 

I år testade vi att skörda blad två gånger från vår Baltiska vindruva och det funkade utmärkt. Sannerligen är det inte en lyx att få göra sina egna dolmar? Att många av ingredienserna till fyllningen var hemodlade gjorde lyckan större.

Ingredienser
30- 40 färska vindruvsblad
2 små paprikor
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor ( pressade eller finhackade)
6 st färska och finhackade champinioner
1 tsk torkad dill
1,5 tsk salt
1 dl färsk mynta
2 dl basmatiris
0,5 dl olivolja
3 dl vatten
2 små aubergine ( finhackade)
0,5 dl solroskärnor
10 nymortlade svartpepparkorn
1 citron
1 skvätt lönnsirap för smaksättning

Gör så här:
Fyllningen

Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag. Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken, paprikan, auberginen i olivoljan utan att de får färg. Tillsätt riset, solroskärnorna, svartpepparn,  och alla örter. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med lönnsirap och salt.

Rullning

Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.

Kokning

Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!

Tips!
Dolmarna ärgodast om de fått svalna och fastat till sig i kylskåpet efter en eller ett par dagar. Perfekta som de är ,eller som tillbehör till en större måltid.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Vinbladsdolmar vegetariska”

  1. Hej! Håller helt med dig – vilken lyx! Jag tänkte tanken i somras, sedan glömde bort den. Jag får göra slag i saken nästa säsong. Funderar också på att frysa in bladen för senare behov. Undrar om de ska förvällas först. Ska undersöka saken – om inte du redan vet svaret.
    Hälsningar från Uppsala
    Ramona K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *