Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat”
De här två såserna, en varm och en kall är helt underbara till röbets och blomkålsbollar. Men de funkar också som två piffiga såser till en rätt som du vill göra lite mer intressant eller som extra smakhöjare till en Indisk rätt. Den kalla yoghurtsåsen är även jättegod att ha som dipp till papadambröd, samosas, pakoras eller vanliga chips. Ett varningens ord! De här såserna gör man oftast inte bara en gång utan de återkommer i ens liv ganska ofta. Våra barn är galna i dem.
Tomatsås
Ingredienser:
1 1/4 dl tomatpuré
1msk ghi eller rapsolja
1 färsk chilli (kan uteslutas och kan också överdoseras efter tycke och smak)
1-2 tsk hel spiskummin
1 kanelstång
2-5 hela nejlikor
1/2-1 tsk hing
1-2 tsk garam masala
1/2- 2 tsk färskriven ingefära
4 1/2 dl vatten
1 msk socker
1 tsk salt
Gör så här: Värm ghi eller rapsoljan i en kastrull och tillsätt chilli, kummin, kanel och nejlikor. När kumminen blivit mörkare, tillsätt hing. Blanda nu snappt i vatten tomatpurè, ingefära och garam masala. Koka upp, tillsätt salt och socker och låt småputtra i 10min- 1h på svag värme. Ibland har jag bara blandat alla ingredienser i en kastrull utan att fräsa dem och låtit såsen småputtra på spisen i 40min – 1 h och det har också blivit bra. Pröva och testa. Gillar man chilli så är det en underbar sås att vräka i färsk och eller torkad chilli i. En perfekt sås att göra dagen innan och värma på, men testa den också kall isåfall, till att doppa samosas i.
Yogurthsås
Ingredienser:
1 l mild naturell yogurth
1/2 -1 tsk nymortlad svartpeppar
1/2- 1 tsk hing
1- msk socker
1/2 – 1 tsk salt
1-2 msk torkad dill
1- 2 tsk malen gurkmeja
1 silduk med ställning eller en handduk i ett durkslag
Gör så här : Sila yoguthen i silduk i ca 30 -60 min. Blir den för tjock så kan du bara vispa ner lite av den avrunna vasslan. Blanda sedan i alla kryddorna i yoghurten och låt stå i kylen ett tag. Som så många andra såsiga maträtter så blir den bara bättre av att göras dagen innan.
Lite historia
Första gången jag åt på resturang Govindas vid fridhemsplan i Stockholm så
häpnade jag över smakerna, konsistenserna och kombinationerna. Några år senare
fick jag Govindas kokbok av en vän och har sedan 10 år tillbaka lagat rätter
ur och inspirerats av denna bok. Det kanske kan tyckas vara lite klurigt att
komma igång med det här sättet att laga mat. Att använda nya kryddor,
ingredienser och hur man ibland fräser kryddor i en viss ordning för att få rätt
smak på rätten, silar yoghurt och gör egen panirost mm. Men när man gjort ett
par rätter så är det verkligen mödan värt. Dessa två såser och två bollar är
alla hämtade ur Govindas kokbok med några små modifieringar och tillägg från
mig.
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Indiskt ”två såser, yoghurt och tomat””
Tänkte testa göra rödbetskofta och suttit och googlat efter vad man kan ha till… Detta låter jättegott, ska testa dessa recept ikväll. Tack 🙂
Lämna ett svar