Malabarspenat – sticklingar, övervintring och egna frön

Har du odlat den vackra slingrande malabarspenaten i sommar? Vill du även kunna njuta av denna växt nästa år, då finns det två sätt. Dels kan man ta egna frön, men också övervintra den.

Malabarspenat är en spenatliknande slingerväxt. Den är ätbar, men inte alls släkt med spenat som man kan tro. Det fina med malabarspenaten är att man kan odla den både inomhus i ett fönster och utomhus. Efter blomningen utvecklas mörka, nästan svarta bärliknande frön.

Ta egna frön

Efter att Malabarspenatens blommor blommat över kan man ana att små knubbiga frön bildas. Det verkar som att den sköter det där med pollineringen på egen hand. Trots att vissa av våra malabarplantor har vuxit inomhus har de utvecklat frön utan att vi behövt hjälpa till med pollinering.

När fröna blivit näst intill svarta kan man skörda dem. Fröna kan färga av sig. Får man det på händerna kan det vara lite svårt att få bort, men om det kommer på något underlag av tex plast eller trä så går det bra att torka bort det.

För att torka fröna brukar vi lägga dem på ett fat. Efter några veckor i rumstemperatur är fröna torra och kan förvaras torrt i en papperspåse. Man kan spara Malabarspenatfrön i flera år. Grobarheten håller sig bra i minst 3-5 år.

När man ska så fröna kan man först blötlägga dem, då kommer de sedan att gro lite snabbare. Läs mer om odling av malabarspenat.

Övervintring och sticklingar

När höstens kyla och mörker gör sig påmint kommer en utomusodlad malabarspenat att vissna ner och dö. Har du planterat den på ett sådant sätt att du lätt kan ta in plantan kan den överleva vintern inomhus. Det går utmärkt att klippa ner plantan hårt under höst vinter eller efter att man skördat den på alla blad. Se till att lämna kvar ca 5-10 cm av stammen så att några bladveck blir kvar och växten kan skjuta fram en eller ett par nya skott.

Avklippta stänglar, sk sticklingar, kan bli nya plantor om man önska det. En stickling behöver först och främst utveckla rötter. Vi brukar sätta sticklingarna i ett glas med vatten. Då kan vi lätt se när rötterna växer fram. Vattenglaset kan ställas i ett soligt fönster eller under växtbelysning. När rötter växt fram planterar vi sticklingarna i planteringsjord. När nästkommande vår nalkas planterar vi om malabarplantorna i ny gödselpeppad planteringsjord. 

Övervintrad planta vs så från egna frön

Det blir en viss skillnad på plantorna om man har sått dem från frö i jämförelse med en övervintrad. En nysådd planta verkar ha mer kraft att frambringa stora frodiga blad, medan en övervintrad, främst verkar koncentrera sig på att blomma och utveckla frön. Bladen blir således ganska små. Men även små blad är väldigt goda.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

13 Comments

 1. Jag har sått Malabarspenat (10 köpta frön (Impecta) som gav 7 plantor). Dessa plantor har fått enormt långa och storbladiga rankor som sedan blommat på långa utskott täcka av små knoppar med en rosa blomma/prick. Dessa blommor omvandlas sedan till mörkt blåröda frukter som liknar ett litet björnbär bestående av fyra lober.
  Vad jag inte vet är när dessa bär är så utvecklade att de innehåller frön, alltså när är bäret färdigutvecklat och moget.

  1. När de är svartlila och suttit ett tag. Ta loss dem och lägg dem enskilt på ett fat att torka, måste pillas isär.

 2. Jag har drivit upp flera plantor Malabarspenat som get mängder av stora köttiga blad som är mycket välsmakande och fina i matlagningen. På samtliga plantor har det bildats ånga revor med små gröna bär med en rosa topp (blommor?).
  Efter hand blir dessa bär svartare och svartare och har består av fyra därdelar liknande björnbär eller hallon.
  Jag antar att detta är de framtida frön som ger nya plantor, emn jag vet inte hur länge det dröjer innan det går att skörda frön.

  1. Earthboxes heter de men de går inte att få tag på i sverige längre, men kolla Engelska sidor.

   1. Tack! Fick fröer av er under en helgkurs, på Färna, eller på en dagskurs på hälsans hus. De låg i ett kuvert i flera år. Lät dem ligga i vatten ett par dagar och satte dem. Måste erkänna att jag var skeptisk. Det hade ju gått flera år. Det tog lång tid för dem att gro, men så kom de upp :-). Nu tar jag fröer och ger bort. Brukar inte blötlägg dem längre. Vattnar man bara regelbundet o låter det vara ganska blött i början kommer de upp. Ibland kommer det fler allt eftersom, trots att man sått flera samtidigt. Älskar min Malabarspenat! Tack än en gång!

 3. Ja!!! Älskar malabarspenat! Och det fina är att barnen också gör det! Min 5-åring kallar bladen ”barn-spenat” för att de är så goda att barn gillar dem. 😁 Ska försöka ta sticklingar och ta frön! Vill ju ha massa malabarspenat i vinter! 😍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *