Malabarspenat – en slingrande läckerhet

Sällan har en växt fått så mycket uppmärksamhet i våra odlingar som Malabarspenaten. Först och främst beror det på dess vackra växtsätt och dekorativa blad och blommor. Men sedan när vi berättar att den odlas för att ätas, blir intresset för denna slingerväxt ännu större.

För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså gurka och några omplanterade kryddväxter från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bad oss åt så ville det sig inte.

Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak  som kunde ersätta sallat och som kunde  klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av bladgrönt. Det var där och då jag fann Malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.

 

Lika fin inne som ute

Malabarspenat

Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in tillsammans bland chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. En otroligt vacker slingerväxt som trots sitt namn inte är släkt med vanlig spenat. Basella rubra som är den sort vi idag huvudsak odlar är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenaten är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn. 

Lite fakta med den slingrande Malabarspenaten

Malabarspenat är en tropisk lianliknande växt som hör hemma i södra asien.  Den lyssnar till flera olika namn bland annat vinspenat, Ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet Malabar härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på spenaten i det vilda och den används bla till soppor och grytor. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färskt riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården. 

Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Till konsistensen är malabarspenatens blad tjockare än den vanliga spenaten och som ett mellanting av spenat och suckulentblad. Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor men färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den ibland säljs som krukväxt.

Ska man odla malabarspenat kan man välja mellan, Basella rubra ( den grönrosa) och Basella alba (den alltigenom gröna). Vi brukar mestadels odla den grönrosa.

Malabarspenat trivs på varma platser såsom fönster, växthus, i krukor på balkong eller i odlingslådor utomhus. Får man för sig att odla den på friland brukar den ofta stanna helt i växten.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *