Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – en slingrande läckerhet
Sällan har en växt fått så mycket uppmärksamhet i våra odlingar som Malabarspenaten. Först och främst beror det på dess vackra växtsätt och dekorativa blad och blommor. Men sedan när vi berättar att den odlas för att ätas, blir intresset för denna slingerväxt ännu större.
För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså gurka och några omplanterade kryddväxter från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bad oss åt så ville det sig inte.
Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak som kunde ersätta sallat och som kunde klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av bladgrönt. Det var där och då jag fann Malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.
Lika fin inne som ute
Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in tillsammans bland chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. En otroligt vacker slingerväxt som trots sitt namn inte är släkt med vanlig spenat. Basella rubra som är den sort vi idag huvudsak odlar är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenaten är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn.
Lite fakta med den slingrande Malabarspenaten
Malabarspenat är en tropisk lianliknande växt som hör hemma i södra asien. Den lyssnar till flera olika namn bland annat vinspenat, Ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet Malabar härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på spenaten i det vilda och den används bla till soppor och grytor. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färskt riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården.
Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Till konsistensen är malabarspenatens blad tjockare än den vanliga spenaten och som ett mellanting av spenat och suckulentblad. Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor men färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den ibland säljs som krukväxt.
Ska man odla malabarspenat kan man välja mellan, Basella rubra ( den grönrosa) och Basella alba (den alltigenom gröna). Vi brukar mestadels odla den grönrosa.
Malabarspenat trivs på varma platser såsom fönster, växthus, i krukor på balkong eller i odlingslådor utomhus. Får man för sig att odla den på friland brukar den ofta stanna helt i växten.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar