Din varukorg är för närvarande tom!
Malabarspenat – från frö till skörd
Vill man odla egen malabarspenat kan man i princip odlad den överallt. Vi har lyckats mycket bra i fönster, på uteplatser i odlingslådor och i växthus. Malabarspenat vill ha det ganska varmt om fötterna och trivs inte särskilt bra på friland. I en pallkrage kan det fungera bra men det allra bästa är krukor eller någon slags odlingsbehållare. Växten kan te sig lite annorlunda beroende på var den odlas. I våra fönster blir växten mer grön och bladen som suktar efter solljuset breder ut sig och blir otroligt stora, som ett kaffefat eller större. Utomhus blir stjälkarna mer rödlila och bladen blir mörkare gröna och
Vi brukar lägga fröna i blöt innan vi sår dem. Var försiktig, de färgar av sig!
Från frö
Tidpunkten för sådd beror på om man vill att plantorna ska växa inomhus eller utomhus. För fönsterodling kan man så någon gång mellan februari-maj. Plantor som ska växa utomhus kan med fördel sås framåt april, maj.
Fröna kan ta en stund på sig att gro och blötläggs helst i vatten över natten före plantering i planteringsjord. Enklast är att bredså dem i ett frukt/ grönsakstråg eller i en 7-10 cm kruka. Sätt därefter på en plastfilm med en gummisnodd runt frösådden. Placera sådden inomhus under belysning eller i ett ljust fönster, gärna med värmematta under. När de första groddarna visar sig är det dags att ta bort plasten. Fröskalen har en tendens att fastna men kan avlägnas på ett skonsamt sätt om man då och då under en till två timmars tid droppar på några vattendroppar på fröskalen och försiktigt lirkar loss dem.
Slutplantering
När plantan är ca 5-20 cm är de redo att de planteras om. Antingen i sin slutgiltiga kruka i t ex ett fönster, i ett växthus eller på en skyddad solig plats i lä, under förutsättning att det är helt frostfritt utomhus. Oftast mår plantan bäst om den får mellanlanda i en en enskild kruka med planteringsjord några veckor innan utplantering på odlingsplatser utomhus. För fönsterodling kan man plantera den direkt i den kruka det är tänkt att den ska leva i och ge skörd. Malabarspenat är en tacksam samplanteringsväxt som passar att sätta ner tillsammans med andra växter där man har en plats över.
Fyll krukan till en tredjedel med planteringsjord. Blanda i 1 msk pelleterad hönsgödsel eller grönsaksgödsel per liter jord som krukan rymmer. Det kan också fungera bra med något annat gödsel eller näringstillskott. Näringen i planteringsjord räcker för max fyra veckor. Så jorden behöver alltså berikas för att Malabarspenaten ska kunna må bra över en längre tid.
Fyll därefter på med planteringsjord och plantera plantan så att den sticker upp några cm med stammen ovanför jordytan. Placera en blompinne vid plantan som den kan stödja sig emot den första tiden. När plantan växt så att den börjar bli ostadig stödjer du den enklast genom att binda upp den försiktigt mot blompinnnen samt fästa en tråd i fönsterkarmen eller gardinstången så att den kan slingra sig mot och uppåt. Oftast räcker det att man virar snöret ett par varv runt plantan utan att knyta.
Skörd
Man kan börja skörda bladen redan när bladen är som 5-krona. Men växten levererar skörd bäst om man börjar skörda bladen när de är som en normal handflata från ca 1 meters höjd. I skuggiga fönster blir bladen större, slappare och grönare och på soliga platser mindre, spänstigare och med en tydligare rosa färganstrykning. Där man skördat ett blad växer det ut som ett nytt skott som slingrar sig iväg och inte ett stort nytt blad som man kanske kan hoppas. Denna egenhet med att den skjuter ut nya skott där man skördat ett blad gör att malabarspenaten kan bli ganska risig efter ett tag. Vill man undvika detta så frösår man nya plantor med jämna mellanrum och skördar hela växten och börjar om från början med en ny planta.
Bladen kan ätas färska eller tillagade. Bladen är är saftiga och lite tjocka. Vi brukar mest fräsa dem i smör riva över lite muskot och servera som ett tillbehör. Man kan också ha bladen i paj, grytor och lasange.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Malabarspenat – från frö till skörd”
Hej
Jag undrar om man kan odla malabar spenaten i växthus ? Eller blir det för varmt ? Det blåser så där vi bor, har inte kommit igång förrns nu med att börja planera lite i vår trädgård. Så vi har inte nåt direkt ställe i lä.Glada hälsningar Marianne
Det går bra att odla Malabarspenaten i växthuset. Sätt plantorna i krukor eller mindre lådor. De brukar inte trivas på friland, troligen för att jorden är lite för kall för dess rötter.
Hej! Hur stor ska slutkrukan vara till malabarspenaten? Hade tänkt ha dem på fönsterbänken.
Mvh Anjelika
Gärna 2 – 10 liter
Brukar ni, eller kan man, ta egna frön från malabarspenaten? 🙂
Absolut, vi tar egna frön. Malabarspenat är med i vår nästa bok DEn gröna handboken i grönsaksodling.
Lämna ett svar