Din varukorg är för närvarande tom!
Hjälp oss med nya boken!
Hjälp önskas av er, våra läsare och följare. Vilka grödor ska få vara med i våra nästa bok?
Så underbart. Nu är vi verkligen igång med att skriva vår nästa bok, uppföljaren till Alla fingrar gröna och arbetsnamnet och den troliga titeln är Flera fingrar gröna. Upplägget blir som i vår tidigare bok men med helt nya grödor. Nu är frågan, vilka ska vi välja? Hjälp oss gärna! Ett 30-tal grödor är redan spikade men sedan är det flera andra som står i kö för att komma med, i mån av plats. Vilka tre av dessa sju vill du läsa om och odla utifrån vår nästa bok. Skriv i kommentarsfältet nedan och motivera gärna. (Din kommentar behöver godkännas av oss, och kommer kanske inte synas direkt)
Stjälkselleri – stjälkarna används i tex sallader och grytor
Kålrot – roten är huvudingrediens till rotmos men är också god att ugnsrosta
Citrongräs – gräset ger en härlig citrussmak i kokosmjölksgrytor med asiatisk touch
Blomsterkrasse – ätliga och vackra blommor, fröna kan läggas in likt kapris
Sallatsmarton – bladväxt som i smaken liknar koriander
Shungiku – en ätlig Chrysantemum som används som krydda till tex nudlar
Shiso perilla – bladen torkas och används till japansk sushikrydda, samt till inlagda japanska plommon
Tusen tack för att ni tar er tid att fundera.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
17 svar till ”Hjälp oss med nya boken!”
Stjälkselleri, för den vill jag börja lyckas med, har hittills varit omöjligt.
Chungiku, för den låter så spännande.
Citrongräs skulle vara intressant att odla, det använder jag mer och mer.
Stjälkselleri – för att jag just läst om hur mycket nytta den gör för kroppen 🙂
Kålrot – för att jag aldrig odlat det men älskar att fritera kålrotspommes!
Citrongräs – för att jag gillar det mycket men misslyckats med att odla!
Ser såå mycket fram emot er nästa bok och TACK för alla underbara tips och all inspiration ni ger!Vad spännande med nya boken!
Jag vill läsa om:
Citrongräs
Blomsterkrasse
Sallatsmarton
Jag älskar asiatisk mat och lagar ofta rätter med citrongräs och koriander. Vore väldigt kul att ha eget citrongräs!! Känns exotiskt. Blomsterkrasse lät fint och roligt att lägga in liksom kapris.Jag skulle gärna se Salladsmarton, Shisu och Chrysantemum. För att jag tycker att det är bra att vidga kunskapen om andra grödor och deras användningsområden. De övriga av förslagen är kända grödor som många redan har odlat.
Hej.
Jag odlar för andra året i rad och jag gör det i fem pallkragar och använder mig i mångt och mycket av tips och råd från Alla fingrar gröna och försöker omsätta dem till min typ av odling. Jag saknar tyvärr växthus och även möjlighet att ha ett sådant, så hur mycket jag än skulle vilja odla annat som trivs bäst i växthus så kan jag inte det. Jag försökte även med gurka inomhus men det funkade inte heller, men där tänker jag försöka igen för jag vill verkligen ha egenodlad gurka.Jag skulle vilja ha mer ingående information om hur man på bästa sätt odlar vitkål och blomkål, om det ens är möjligt att odlar det i pallkragar. Jag förkultiverade båda delarna inne i år och de grodde små blad kom upp men efter en tid så vissnade samtliga små plantor så det blev ingen kål i år.
Jag är så tacksam att ni delar med er så mycket av era kunskaper och läser och lyssnar på er med stort intresse. Jag gör eget örtsalt med mina örtkryddor efter ert recept och det blir helt fantastiskt gott.
Jag följer er och även Skillnadens trädgård på Facebook, Instagram m.m. och prenumererar på era nyhetsbrev m.m. och det är sådan inspiration att läsa/lyssna och omsätta informationen till mina behov. Jag går i pension nästa år till våren och då hoppas jag ha mer tid och ork för att odla mer.
Stjälkselleri
kålrot
blomsterkrasseJag vill gärna ha era handfasta och smarta nytänkande råd om de vanligaste grönsakerna eftersom vi vill försöka bli självförsörjande på grönsaker. Älskar era artiklar om tex 9 kg kål i en pallkrage och hur man odlar tomater med sticklingsmetoden, därför att de är så klargörande och precisa många gånger. Jag vill veta hur många kålplantor som fungerar i en pallkrage tex. Inte gissa det själv. Ibland verkar det som om många författare är rädda för att läsaren ska känna att man inte har frihet att göra som man vill. Men först vill man ju verkligen lyckas…och få råd om gödselmedel, hur mycket, hur många ,när, var och hur… för att lyckas! Sen kan man börja experimentera själv.
Nästa sommar ska jag följa era råd om tomater, ta sticklingar och odla en del i pallkrage utomhus. Ska bli så spännande! Hoppas den nya boken innehåller mer av den typen av odlingstips.Hej!
Jag håller på de här tre.
Kålrot
Blomsterkrasse
Sallatsmarton
Är vad jag tror rätt lättodlade grönsaker som kan inspirera till både odling och tillagning.
GunillaHej Johannes och Theres funderar på gamla kulturarvssorter som tex Havrerot ,Persiljerot ,rotkörvel . om ni har tips på hur man bäst odlar dom.
Kålrot, blomsterkrasse och shungiku skulle jag vilja läsa mer om i er nästa bok. Med motiveringen att de känns som användbara grödor i mitt kök.
Älskar förresten arbetsnamnet på nya boken!
Kålrot: Man får inte glömma kålrotspommes. För oss som drar ner på kolhydraterna. 😉
Stjlkselleri
Kålrot (har inte lyckats med denna)
Citrongräs (spännande!)Stjälkselleri – för att det känns som en användbar gröda att odla.
Kålrot – för att den är mer användbar än vad man kanske tänker sig och förtjänar mer plats, dessutom borde den ju verkligen ligga i tiden som en gröda bra för miljön.
Citrongräs för att det är så himla häftigt, gott och kan användas till mycket 🙂
Kålrot, kålrot, kålrot – Så användbar men jag har aldrig lyckats med den.
Stjälkselleri, stjälkselleri, stjälkselleri!
Jag vill veta mer om butternutpumpa.
Hej!
Jag vill läsa om:
Citrongräs
KålrotStjälkselleri
Kålrot
CitrongräsSer fram emot den nya boken.
Lämna ett svar