Ketchup från grunden, gjord av egenodlade tomater

Vi gör ketchup! Äntligen kom jag in i ketchupmode och slängde ihop några flaskor tomatketchup baserade på takodlade tomater. Det blev riktigt gott och barnen fick betygsätta skapelsen.

Vissa saker tar bara alldeles för lång tid att sätta igång med. Man kan ju tycka att vi som odlar allt möjligt och omöjligt och håller på med en massa experiment i köket, borde gjort ketchup för flera år sedan. Men nej, det har funnits i bakhuvudet men det har alltid kommit något i vägen. Tilläggas bör att vi inte är några stora ketchupkonsumenter. En flaska köpeketchup räcker under ett helt år hos oss.

Ni kanske undrar vad det blev för betyg? Sonen gav 6 poäng av 10 möjliga, det som drog ner poängen var färgen. Den var inte tillräckligt ketchupröd. Dottern gav 10 av 10 då hon inte bryr sig om färgen utan tycker att smaken är det viktigaste.

Ungbakad, kokad och silad. En skål med måstesås för korv med bröd och pommes!

Laborera fram ett recept

Jag kikade på flera ketchuprecept på nätet och insåg ganska snabbt att jag var tvungen att gå min egen väg i det här. Dels ville jag inte koka ner de färska tomaterna till en puré eller riskera en blaskig ketchup av att snabbt koka ihop färska tomter som en del föreslog.

Jag tog vägen genom ugnen

Jag gjorde som jag brukade, tog vägen genom ugnen och ugnsbakade tomaterna. Jag bestämde mig för att laga en gul och röd ketchup, tänkte att det skulle kunna bli riktigt snyggt med två färger. Men ju mer den gula kokade ihop på, desto mer röd blev den. Att den ”röda” blev lite, som sonen skulle säga, lite dov i färgen, beror på att jag använde tomater från Dwarfsorten Tasmanian Chocolate. Den gula gillar han lite bättre då den blev lite mer klarröd. Men förtroendet med färgen var redan brutet, jag får oftast bara en chans med min son gällande mina experiment. Han är hård och rättvis och hjälper mig att skärpa till mig. Det tackar jag för.

Ingredienser ketchup

 • 1- 1,2 kg färska tomater skurna i halvor med borttagna skrutt. Blir ca 600 – 700 g tomatslask efter ugnbakning.
 • 2 små gula lökar eller mellanstora schalottenlökar, finhackade.
 • 4 dl vatten.
 • ca 3 – 6 msk honung
 • Salt och peppar efter smak
 • 4 -6 msk inläggningsättika 12%

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och dela dina tomater och ta bort skrutten. Väg dem så att det blir 1 – 1 ,2 kg, receptet går att halvera eller dubblera. Ugnsbaka halvorna på 175 grader i ca 1 h. Ta ut plåten och låt tomterna vila, de är vansinnigt heta. När tomaterna är lagom svala skiljer man skalen åt från inkråmet, lättast är det genom att man tar en tomathalva och pressar ur inkråmet, kärnorna ska med. Lägg allt inkråm i en kastrull tillsammans med den hackade löken och vattnet.

Koka upp och sänk sedan värmen så att ketchupen småsjuder till en för dig lagom konsistens, rör lite då och då så att det inte bränner fast och tänk på att den blir mer trögflytande när den svalnar. När du tror att ketchupen börjar bli klar vispar du i ättikan, honungen samt smakar av med salt och peppar. Ta lite i taget av honungen och ättikan så att det inte blir för sött eller surt, testa dig fram tills du finner din smak. Häll gärna upp en klick av din favoritketchup bredvid och använd denna klick som en smakreferens.

När du fått den smak du vill ha mixar du ketchupen slät tex med en stavmixer och pressar därefter ketchupen genom ett finmaskigt durkslag ner i en ren skål. Häll i lite i taget i durkslaget och tryck, spatla fram och tillbaka med en tunn smörkniv i trä eller plast så att kärnor och skalrester fastnar i durkslaget och ketchupen blir slät och fin.

Vi vet inte hur länge den här ketchupen håller. När vi lagade den tillsatte vi lite atamon alldeles i slutet av kokningen samt hällde upp den på atamonsköljda flaskor och burkar, efter att vi passerat den genom durkslaget. Vi förvarar ketchupen i kylskåpet tills vidare.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Ketchup från grunden, gjord av egenodlade tomater”

 1. Tjenna,
  Sågvdetta trevliga recept som verkar helt underbart.
  Jag undrade dock all vätskan som kommer ut ur tomaterna också ska med. Det blir ju en ganska stor mängde som kommer ut när det stått i ugnen 1h 😉

  1. Vätskan brukar vi inte använda i ketchupen, men vill man ta vara på den kan man göra tomatsirap https://farbrorgron.se/tomatsirap-av-restprodukter/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *