Tomatsirap av restprodukter

Vi lagar tomatsirap. Vi älskar att leka med våra grödor i köket. Både till det vi planerat att göra med dem, men även att förädla restprodukterna till helt nya produkter.

Om det är något jag verkligen älskar så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som ploppar upp fast man kanske inte har tid, att man liksom inte kan låta bli att följa den där impulsen. Det var så jag upptäckte denna produkt, mitt i ett flow. Tomat är en otroligt tacksam gröda, en gröda jag inte skulle vilja vara utan! Här nedan följer ett recept på tomatsirap. Hoppas det smakar.

Tomatsirap

Tomatsirap är en restprodukt som blir till när vi tillverkar krossade tomater genom att ugnsbaka dem. Genom ugnsbakningen bildas en genomskinlig vätska med massa gruffs i som innehåller väldigt mycket smak. När man kokar ner spadet till sirap framträder och koncentreras tomatsmaken och en angenäm sötma kommer fram.

Ingredienser tomatsirap: Så mycket tomatspad du får ihop.

Gör så här: Koka upp det spad du har och låt det koka så att vattnet dunstar bort. En liter tomatspad blir ca 4 – 10 cl tomatsirap. När det inte är så mycket vätska kvar i kastrullen sänker man värmen och rör med en träslev så att det inte bränner fast. Full uppmärksamhet på slutet alltså. När du tycker att sirapen är lagom tjock tar du av kastrullen från värmen och silar sirapen genom ett finmaskigt durkslag i metall och häller på flaska eller glas. Sirapen går att förvara i kylskåpet i upp till en vecka och går även att frysa. Sirapen kan användas som en buljong, glaze eller smaksättning i såser och grytor.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Tomatsirap av restprodukter”

  1. […] del godingar av många olika färger och storlekar så det kan bli både puré, krossade tomater, tomatsirap och tomatpulver, jag hoppas på mycket tomatpulver för den är användbar och en fantastisk […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *