Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in färska krossade tomater

Har man mycket tomater kan man fylla upp frysen med skörden. Här berättar vi om hur man kan göra egna färska krossade tomater och om tänkbara användningsområden.
Under flera års tid har vi ugnsbakat tomater och skapat en fantastiskt god tomatsås. Denna tomatsås har vi fryst in och kunna njuta av under nästan ett års tid. Ända till vi fått nya tomater att skörda och göra såser av. Förfarandet med att ugnsbaka tomater tar lite tid och är kanske inget för den som har bråttom.

Eftersom vi också brukar frysa in hela små körsbärstomater, färska alltså, så kom funderingen om man inte borde kunna frysa in mixade färska tomater. Så jag provade.Jag skar bort den där hårda delen där tomaten sitter fast i kvisten. Och sedan la jag tomaterna i vår mixer. Skalet fick sitta kvar.

På ett kick blev det en väldigt vattnig historia. Konsistensen på färska mixade tomater i jämförelse med ugnsbakade mixade tomater är ganska olika. Men det är ändå slutresultatet som är det mest intressanta. Den vattninga tomtsåsen fördelade jag i påsar som jag sedan la i plastskålar. Mest för att de skulle skilja ut sig från all den sås vi brukar göra på ugnsbakade tomater och som ligger i påsar.

När vi gör ugnsbakade tomater, brukar en klar vätska sippra fram mellan och runt tomaterna. Den häller vi av (och gör sirap av ibland). Genom att avlägsna den vätskan blir resultatet av det mixade tomaterna en ganska homogen och trögflytande tomatsås. Blaskig om man jämför med köpekrossadetomater, men trög om man jämför med såsen jag gjorde på färska tomater.
Som fryst tar färska krossade tomater större plats i frysen än den ugnsbakade varianten. Men i delvis tinat skick jämnar blaskigheten ut sig.
Lägger man de frysta färska krossade tomaterna i en kastrull, har låg värme på så att såsen tinas långsamt, kommer en klar vätska att tina först. Den kan man hälla av. Ju längre man låter såsen puttra desto jämnare blir såsen i konsistensen.

Användningsområden
Kanske har vi blivit lite kräsna, men krossade färska tomater tycker vi inte passar som tomatsås till pasta. Där gillar vi de ugnsbakade tomaterna mer. Men som bas i soppor och grytor blir den perfekt. Vi silade bort skal och kärnor och fick en riktigt bra bas till röd kebabsås.
Summa summarum
Att göra krossade tomater på färska tomater spar tid, men tar större plats i kylskåpet. Såsen får en lite tristare konsistens, men passar bra efter en stunds kokning till soppor, grytor och kebabsås. Till pasta med tomatsås föredrar vi ugnsbakade tomater.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar