Frysa in färska krossade tomater

Att gör färska krossade tomater.

Har man mycket tomater kan man fylla upp frysen med skörden. Här berättar vi om hur man kan göra egna färska krossade tomater och om tänkbara användningsområden.

Under flera års tid har vi ugnsbakat tomater och skapat en fantastiskt god tomatsås. Denna tomatsås har vi fryst in och kunna njuta av under nästan ett års tid. Ända till vi fått nya tomater att skörda och göra såser av. Förfarandet med att ugnsbaka tomater tar lite tid och är kanske inget för den som har bråttom.

Vi gillar sågtandade knivar när vi skär i tomater.

Eftersom vi också brukar frysa in hela små körsbärstomater, färska alltså, så kom funderingen om man inte borde kunna frysa in mixade färska tomater. Så jag provade.Jag skar bort den där hårda delen där tomaten sitter fast i kvisten. Och sedan la jag tomaterna i vår mixer. Skalet fick sitta kvar.

Tomatskrutten avlägsnas.

På ett kick blev det en väldigt vattnig historia. Konsistensen på färska mixade tomater i jämförelse med ugnsbakade mixade tomater är ganska olika. Men det är ändå slutresultatet som är det mest intressanta. Den vattninga tomtsåsen fördelade jag i påsar som jag sedan la i plastskålar. Mest för att de skulle skilja ut sig från all den sås vi brukar göra på ugnsbakade tomater och som ligger i påsar.

Färska krossade tomater
Några varv i mixern.

När vi gör ugnsbakade tomater, brukar en klar vätska sippra fram mellan och runt tomaterna. Den häller vi av (och gör sirap av ibland). Genom att avlägsna den vätskan blir resultatet av det mixade tomaterna en ganska homogen och trögflytande tomatsås. Blaskig om man jämför med köpekrossadetomater, men trög om man jämför med såsen jag gjorde på färska tomater.

Som fryst tar färska krossade tomater större plats i frysen än den ugnsbakade varianten. Men i delvis tinat skick jämnar blaskigheten ut sig.

Lägger man de frysta färska krossade tomaterna i en kastrull, har låg värme på så att såsen tinas långsamt, kommer en klar vätska att tina först. Den kan man hälla av. Ju längre man låter såsen puttra desto jämnare blir såsen i konsistensen.

En fryst klump av mixade färska tomater.

Användningsområden

Kanske har vi blivit lite kräsna, men krossade färska tomater tycker vi inte passar som tomatsås till pasta. Där gillar vi de ugnsbakade tomaterna mer. Men som bas i soppor och grytor blir den perfekt. Vi silade bort skal och kärnor och fick en riktigt bra bas till röd kebabsås.

Summa summarum

Att göra krossade tomater på färska tomater spar tid, men tar större plats i kylskåpet. Såsen får en lite tristare konsistens, men passar bra efter en stunds kokning till soppor, grytor och kebabsås. Till pasta med tomatsås föredrar vi ugnsbakade tomater.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *