Din varukorg är för närvarande tom!
Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?

En kärlekskaka som både är kladdig och smakar som kärleksmums. Det bästa av två världar i en och samma kaka.
”Jag är sugen på att baka något!” sa vår dotter Tora. ”Blir det kladdkaka som vanligt?” undrade mamma Theres. ”Nej, jag vill hellre baka kärleksmums.” sa Tora. ”Men då kanske du kan göra det i en mindre form, i en långpanna blir det ju så mycket” föreslog Theres. ”Eller så kan jag ju göra en kladdkaka med kärleksmumsglasyr ovanpå!”. ”Bra idé, kärleksmums brukar ju bli torra så snabbt”.
Sagt och gjort, den unga damen ställde sig i köket och slängde ihop en ny skapelse, som det bästa från två världar. När pappan sedan kom hem sent efter en föreläsning och upptäckte detta bakverk slog han sig för huvudet och utbrast: ”Att vi inte gjort detta tidigare!” Sannerligen ett mästerverk. Ja, det är verkligen vad det är, det bästa av två värdar och så slipper man den sönderfallande kärleksmumsen. Tänk dig själv en underbar kladdkaka som toppas av kärleksmumsens frosting och kokosflingor.
Ingredienser till kakan
- 2 ägg
- 100 g smör + en klick till formen
- 1- 2 krm salt
- 2, 5 dl strösocker + socker till formen
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader och smörj en form med löstagbar kant med smör. Släng i ca 0,5 dl socker och skaka så att sockret fastnar överallt. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker för hand så att allt blandar sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen och stjälp ner smöret allra sist. Häll smeten i formen Grädda kakan i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter eller tills den bakat ihop sig men inte blivit torr.
Ingredienser till glasyren
- 0,5 dl stark kaffe
- 50 g smör
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl florsocker
- 1 krm salt eller någon nypa flingsalt
- Ca 0,5 dl kokosflingor
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till en homogen smet och låt smeten stå i kylen ett tag. Cirka 15 minuter innan serveringen bres glasyren ut ovanpå kakan och sedan strös kokosflingorna över.


Recepttips på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön och limefrosting
Tora & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?”
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
Lämna ett svar