Din varukorg är för närvarande tom!
Maskroskaffe

Vi gjorde maskroskaffe häromdagen och blev positivt överraskade, det blev sååå himla gott! Tänk att en enskild växt kan ge så många delar som går att använda, knoppar att steka, blad som rucola, blommor till saft, vin, honung och marmelad och rötter till kaffe! Ett kaffe som inte är uppiggande och som passar bra att dricka på kvällen för oss som är känsliga för koffein.
Egentligen var det redan våren 2023 vi försökte oss på att göra kaffe av maskrosrötter för första gången. Men ugnen i stugan är lite för varm och receptet vi kikade på som referens ville att rotbitarna skulle rostas under allt för lång tid. Resultatet blev små kolbitar som inte ens var lönt att testa att göra något av. I år var vi försiktigare och torkade och rostade rötterna hemma i Västerås och rostningen skedde under 12 min på 200 grader.



Det doftar choklad
Resultatet blev fantastiskt bra och medans rotbitarna rostades i ugnen spred det sig en doft av kaffe och choklad i hela lägenheten. Vi blev så påverkade att vi var tvungna att slänga ihop en kladdkaka och njuta av till detta koffeinfria kaffe. Verkligen inte fel dessa tider när man är ute i odlingarna till midnatt och behöver all energi som går att frambringa.
Tre chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka glutenfri
Hur det smakar?
Ja det smakar fantastiskt gott skulle vi vilja påstå. Vi var lite skraja över att det antingen skulle bli för blaskigt eller för beskt, men smaken blev nästintill perfekt och väldigt nära kaffe, överraskande bra! Säkerligen kan man experimentera mer med rostningen och få fram flera brända toner eller ett mildare kaffe om det kan ske skulle passar bättre. Det blev så pass gott så att vi ska ut på maskrosrots jakt i helgen och bygga upp ett lager för framtiden, så bra var det!



Skörda tvätta hacka
Det första man behöver göra är att leta upp maskrosplantor och gräva upp dem med en liten spade eller en hori hori kniv, så att man får upp så mycket av rötterna som möjligt. Sedan behöver man tvätta bort all jord från dem. Först sköljde jag bort all löst sittande jord under rinnande vatten och sedan borstade jag bort resterande jordpartiklar. Jag tyckte att det var enklast att lägga alla rötter i en stor kastrull och fylla på vatten och borsta dem med en rotborste, då skvätter det inte över hela köket eller på mina kläder utan bara runt under vattnet i kastrullen. Blev det för invecklat på några rötter, så att det fastnade jord där, så skar jag bort den biten eller pillade bort jorden med en kniv.





Torka, rosta och mala
Lättast och det snabbaste sättet att torka de hackade rötterna är att lägga dem på en bakplåtsbeklädd plåt i ugnen, 50 grader och med luckan på glänt. Det underlättar om man rör runt bland rotbitarna någon gång i timmen med en stekspade. Efter ett par timmar har de torkat. Vi låter dem sedan eftertorka i rumstemperatur under några dagar. Rostningen sker på samma sätt, i ugnen på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt, men nu på 200 grader dubbelvärme, ej varmluft. Ställ gärna timer på ca 10 minuter när du rostar rotbitarna och sätt dig sedan vid ugnsluckan de sista två minuterna och titta.
Andra recept på nätet anger ofta en längre tid på rostningen vilket för oss resulterade i att alla rötter tidigare år förkolnade. Rosta hellre för lite än för mycket, man kan alltid rosta lite mer vid ett senare tillfälle. Det visar sig när du maler rotbitarna ifall de rostats eller inte, det är svårt att se på dem innan de är malda. Kolla gärna på filmen som ligger här nedanför så kan du se mer.
Malningen skedde först med mormor Annys gamla kaffekvarn, men den var i så dåligt skick efter alla års malande av kaffe bönor, så vi tog fram elkvarnen till slut. Allt för att göra kaffet så finmalt som möjligt. Härom dagen hittade vi en ”ny” kaffekvarn på en loppis, exakt samma modell från Eskilstuna som Annys, men i ett mycket bättre skick. Vi hoppas att framtidens kaffe kommer att kunna malas på denna.
Läs mer om Anny: Mormor Annys konserveringsbok

Brygga maskroskaffe till två personer
Vi valde, de två gånger vi druckit detta kaffe, att hantera maskroskaffet som kokkaffe. Vi var lite väl rädda om vårt pulver och ville inte riskera att bryggaren, fast att vi har en moccamaster, inte skulle få ut all smak ur pulvret. I framtiden, efter helgens skördande, ska vi testa att brygga i vår bryggare.
Ingredienser
- Två kaffemått med fint malda rostade maskrosrötter
- 4 del vatten
Gör så här: Koka upp 4 dl vatten och när vattnet kokar heller du i två kaffemått malt maskroskaffe pulver och rör runt. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i en eller två minuter, sila av och njut.
Maskroskaffe
Söker man på nätet på maskroskaffe får man många träffar, testa genom att trycka HÄR. Men för oss odlarnördar och självhushållare ligger ju mycket av glädjen i att skörda själva. Bara det här med att se vissa av våra ogräs som en resurs är ju bara helt fantastiskt. Det skapar en ännu större kärlek till naturen och får oss att leva i större samklang med den. Lycka till med ert letande, rostande och bryggande, hoppas ni gillar det lika mycket som vi. Berätta gärna vad ni tycker.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Maskroskaffe”
I Danmark användes maskrotskaffe under ockupationen 1940 – 45
Detta med maskrosorna va mycke intressant ..
Vi har så mycke av den sorten i vår gräsmatta ..
Ska se om ni hade recept på marmelad ❣️











Lämna ett svar