Maskroskaffe

Vi gjorde maskroskaffe häromdagen och blev positivt överraskade, det blev sååå himla gott! Tänk att en enskild växt kan ge så många delar som går att använda, knoppar att steka, blad som rucola, blommor till saft, vin, honung och marmelad och rötter till kaffe! Ett kaffe som inte är uppiggande och som passar bra att dricka på kvällen för oss som är känsliga för koffein.

Egentligen var det redan våren 2023 vi försökte oss på att göra kaffe av maskrosrötter för första gången. Men ugnen i stugan är lite för varm och receptet vi kikade på som referens ville att rotbitarna skulle rostas under allt för lång tid. Resultatet blev små kolbitar som inte ens var lönt att testa att göra något av. I år var vi försiktigare och torkade och rostade rötterna hemma i Västerås och rostningen skedde under 12 min på 200 grader.

Det doftar choklad

Resultatet blev fantastiskt bra och medans rotbitarna rostades i ugnen spred det sig en doft av kaffe och choklad i hela lägenheten. Vi blev så påverkade att vi var tvungna att slänga ihop en kladdkaka och njuta av till detta koffeinfria kaffe. Verkligen inte fel dessa tider när man är ute i odlingarna till midnatt och behöver all energi som går att frambringa.

Tre chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka glutenfri

Hur det smakar?

Ja det smakar fantastiskt gott skulle vi vilja påstå. Vi var lite skraja över att det antingen skulle bli för blaskigt eller för beskt, men smaken blev nästintill perfekt och väldigt nära kaffe, överraskande bra! Säkerligen kan man experimentera mer med rostningen och få fram flera brända toner eller ett mildare kaffe om det kan ske skulle passar bättre. Det blev så pass gott så att vi ska ut på maskrosrots jakt i helgen och bygga upp ett lager för framtiden, så bra var det!

Skörda tvätta hacka

Det första man behöver göra är att leta upp maskrosplantor och gräva upp dem med en liten spade eller en hori hori kniv, så att man får upp så mycket av rötterna som möjligt. Sedan behöver man tvätta bort all jord från dem. Först sköljde jag bort all löst sittande jord under rinnande vatten och sedan borstade jag bort resterande jordpartiklar. Jag tyckte att det var enklast att lägga alla rötter i en stor kastrull och fylla på vatten och borsta dem med en rotborste, då skvätter det inte över hela köket eller på mina kläder utan bara runt under vattnet i kastrullen. Blev det för invecklat på några rötter, så att det fastnade jord där, så skar jag bort den biten eller pillade bort jorden med en kniv.

Torka, rosta och mala

Lättast och det snabbaste sättet att torka de hackade rötterna är att lägga dem på en bakplåtsbeklädd plåt i ugnen, 50 grader och med luckan på glänt. Det underlättar om man rör runt bland rotbitarna någon gång i timmen med en stekspade. Efter ett par timmar har de torkat. Vi låter dem sedan eftertorka i rumstemperatur under några dagar. Rostningen sker på samma sätt, i ugnen på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt, men nu på 200 grader dubbelvärme, ej varmluft. Ställ gärna timer på ca 10 minuter när du rostar rotbitarna och sätt dig sedan vid ugnsluckan de sista två minuterna och titta.

Andra recept på nätet anger ofta en längre tid på rostningen vilket för oss resulterade i att alla rötter tidigare år förkolnade. Rosta hellre för lite än för mycket, man kan alltid rosta lite mer vid ett senare tillfälle. Det visar sig när du maler rotbitarna ifall de rostats eller inte, det är svårt att se på dem innan de är malda. Kolla gärna på filmen som ligger här nedanför så kan du se mer.

Malningen skedde först med mormor Annys gamla kaffekvarn, men den var i så dåligt skick efter alla års malande av kaffe bönor, så vi tog fram elkvarnen till slut. Allt för att göra kaffet så finmalt som möjligt. Härom dagen hittade vi en ”ny” kaffekvarn på en loppis, exakt samma modell från Eskilstuna som Annys, men i ett mycket bättre skick. Vi hoppas att framtidens kaffe kommer att kunna malas på denna.

Läs mer om Anny: Mormor Annys konserveringsbok

När vi bjöd radio p4 sörmland på maskroskaffe drack vi det som espresso i glöggmuggar.

Brygga maskroskaffe till två personer

Vi valde, de två gånger vi druckit detta kaffe, att hantera maskroskaffet som kokkaffe. Vi var lite väl rädda om vårt pulver och ville inte riskera att bryggaren, fast att vi har en moccamaster, inte skulle få ut all smak ur pulvret. I framtiden, efter helgens skördande, ska vi testa att brygga i vår bryggare.

Ingredienser

  • Två kaffemått med fint malda rostade maskrosrötter
  • 4 del vatten

Gör så här: Koka upp 4 dl vatten och när vattnet kokar heller du i två kaffemått malt maskroskaffe pulver och rör runt. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i en eller två minuter, sila av och njut.

@farbrorgron.se

Jag testar maskrosrotkaffe och blir positivt överraskad, det är sååå gott! Först grävde vi upp maskrosor och klipte av rötterna. Efter att vi borstat och verkligen sköljt bort all jord hackade vi upp rötterna i mindre bitar. Sedan torkade vi dem i ugnen i några timmar på 50 grader och med luckan på glänt. Ett par dagar senare rostade vi dem i 12 min på 200 grader, var noga att de inte är inne för länge då blir det kol och aska. Vår gamla kaffekvarn förminskade bitarna men var lite för sliten för att ställa in malgraden till pulver. Därför åkte elkvarnen fram! Jag kokade upp två koppar vatten och la i två kaffemått med maskrosrotkaffepulver, rörde om och lät det dra i 2- 4 min. Sedan silade jag av och njöt för det här var riktigt gott, det här vill jag göra igen!! Bara ut och gräva upp mer maskrosor! Lika gott svart som med mjölk i 😀👌 #kaffe #maskros #maskroskaffe #självförsörjning #självhushållning #ogräs

♬ originalljud – Farbror Grön
@farbrorgron.se

Vi bjöd @p4sormland på både maskroskaffe och kirskålschips i förmmidags och så lärde vi oss hur vi ska använda Epazote, men det blir en annan film. #epazote #maskros #kirskål #självhushållning #ogräs

♬ originalljud – Farbror Grön

Maskroskaffe

Söker man på nätet på maskroskaffe får man många träffar, testa genom att trycka HÄR. Men för oss odlarnördar och självhushållare ligger ju mycket av glädjen i att skörda själva. Bara det här med att se vissa av våra ogräs som en resurs är ju bara helt fantastiskt. Det skapar en ännu större kärlek till naturen och får oss att leva i större samklang med den. Lycka till med ert letande, rostande och bryggande, hoppas ni gillar det lika mycket som vi. Berätta gärna vad ni tycker.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Maskroskaffe”

  1. Profilbild för Bente Olsen
    Bente Olsen

    I Danmark användes maskrotskaffe under ockupationen 1940 – 45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *