Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås”
Syrliga grytan
Ingredienser:
8 dl blomkål
5 dl zucchini
2-3 dl morötter
1-3 msk currymasala
1/2 tsk hing
1 skvätt rapsolja eller några msk ghi
1 tsk nymortlad svartpeppar och eller chili
2-10 msk pressad citron, färsk
1-2 tsk salt
Gör så här: Koka upp vatten. Skala morötterna och skär den i tunna stavar ½ x 3cm, bryt sönder blomkålen i små buketter och skär zucchinin i 1-2 cm stora kuber. Koka först morötterna i 6-8 minuter och häll därefter i blomkålen och zucchinin. Koka dem mjuka men så att de också behåller spänsten. Låt de kokta grönsakerna rinna av i ett durkslag och hetta därefter upp rapsolja eller ghi i en kastrull. Stek först kryddorna i några sekunder och häll därefter ner den pressade citronen och grönsakerna, stek under omrörning i några minuter så att allt har blandat sig. Ett altenativ för att få grytan mindre syrlig kan vara att tillföra 2-5 msk creamy coconut i grytan och inte ta så mycket citron.
Friterad potatis
Ingredienser:
1,5 l potatis
1 l rapsolja
en tjockbottnad kastrull
salt
Gör så här: Tärna potatisen i 1-2 cm stora kuber och hetta upp oljan till ca 180 grader. Lägg ner potatisen i den heta oljan med hjälp av en hålslev. Fritera i omgångar ca 3-4 dl åt gången annars blir inte potatisen knaprig utan bara oljekokt. När du tycker att den fått en fin färg, häller du av den i ett durskslag eller på ett hushållspapper.
Till den syrliga grytan och potatisen passar en yoghurtsås väldigt bra.
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås””
Mums…mat i min smak! Kommer att serveras på ett matbord nära mig endera dagen 🙂
Trevlig hel!Trevlig helg! Skulle det stå…svårt skriva med kattor på tangentbordet 🙂
Och med dina underbara chilisar så kan den här grytan nå oanade höjder:)
Och då måste jag ju bara fråga… vad är hing?
Hing är en Indisk krydda som också kallas asafoetida. på Svenska går den under namnet dyvelsträck. Den har en lökig karaktär som lyfter de Indiska rätterna till ytterligare en smaknivå. I Stockholöm kan du hitta den lite varstans men den kan vara svår att hitta ute i landet.
Här har vi skrivit om hing https://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/produkter-vi-gillar.html
Lämna ett svar