Mormor Annys konserveringsbok

För mig är det nästan något heligt att få äran att öppna en före detta husmoders kökslitteratur.
För mig är det nästan något heligt att få äran att öppna en före detta husmoders kökslitteratur. 
Boken är från Theres mormor Anny och det är hennes gamla konserveringsbok. Hon fyller 90 år i år och har givit oss både degspadar, kavlar, köksassistenter och allsköns material, vi använder det mesta hon gett oss. Tänk att för inte så länge sedan så var kunskap om hur man odlar, tillverkar och bevarar livsmedel otroligt viktig för vår överlevnad, kanske blir den det igen och kanske av andra skäl. Som att vi vill ha kontroll över vad vi äter, att vi känner tillfredsställelse av att skapa mat, odla mat, att vi vill att det ska smaka extra gott, för det gör det. Alla som njutit av egenkokad sylt eller saft kan intyga om detta. Jag  växte upp på 80-talet då det mer eller mindre var fult, fattigt och äckligt med hembakt bröd, hemgjord saft och surdeg. Då drack man blandsaft från Bob, åt räk crepes från Findus och försökte tigga till sig frostflingor så ofta man kunde. Jag läser den här boken som ett tidsdokument om ett samhälle som jag aldrig levt i. Där många kvinnor gick på hushållsskola och inte förvärvsarbetade, där olivolja, pad thai och vitlök inte fanns, där radioapparaten var lika vanlig som spotify och där det någonstans blev coolt och modernt att äta industrialiserad mat.
Tack Anny!
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Mormor Annys konserveringsbok”

 1. Hej ! Jag har förmånen att rå om min mammas moster ONNAs kokbok – en mycket använd sak från 1826 …Den heter Handbok vid den nu brukliga finare matlagningen ; innehåller tillika beskrifning på confecturer, sylter och glacer…..Den ligger på en smal liten hylla i mitt kök – med 2 gamla foton från samma tid….

  På moster Onnas tid och ännu en generation senare var det självklart att man skulle odla sina grönsaker själv…
  Jag har återupptagit en del av denna tradition sedan jag köpte mitt hus för några år sedan – och i år skall jag gå ett steg längre : det skall bli hönor här på det forna småbruket !!!
  Då blir det både " glada hönor och …ekologiska ägg 🙂

  Gillar dina ideer !
  Hälsar
  Matte

 2. Spot on betraktelse av 80-talet! =) Min mamma gjorde fantastisk jordgubbssaft på egenplockade gubbar och hällde upp den i fina glasflaskor med porslinskork. Sånt jag älskar idag! Men när vi var på utflykt med klassen bytte jag i hemlighet bort min hemgjorda saft mot kompisens brandgula, "apelsin"saft från Bob. Man ville ju vara som alla andra…
  Förresten, den där boken fick jag också ärva av min mormor. Dags att ta fram och inspireras kanske?

 3. Profilbild för Farbror Grön
  Farbror Grön

  Kul med hönor matte och vi, vad blir det för sorts höns? Japp sådana där märkliga saker hände under 80-talet. Att man till och med kunde byta bort en hemkokt saft. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *