Mormor Annys konserveringsbok
Våra senaste inlägg
- Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”På söndag kommer jag till Alvesta och håller i en endagskurs. Det finns fortfarande platser kvar. Hoppas du vill komma! Endagskursen ”Odla dig ur krisen” den 19/1 handlar om att odla och leva utifrån ett… Läs mer: Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”
- ”Den gröna handboken i grönsaksodling” Valde vi rätt omslag?Den gröna handboken i grönsaksodling ger vi precis som Serieodla ut på eget förlag. Vi tror att vi valt rätt utseende på boken men vi tar gärna emot synpunkter. Vi har valt den… Läs mer: ”Den gröna handboken i grönsaksodling” Valde vi rätt omslag?
- Veckor i film – uggleholkar, spenat och maskrosknoppDet händer en hel del när det gäller film hos oss, minst en film varje dag dyker upp på våra plattformar på ett flertal sociala medier och då och då väljer vi att… Läs mer: Veckor i film – uggleholkar, spenat och maskrosknopp
- Turnéplan våren 2025Turnéplan våren 2025: En hel del av vintern och vårens föreläsningar och kurser är redan bokade och bestämda och några evenemang väntar på att sammanställas och slutligen spikas. Flera nya tillkommer under våren.… Läs mer: Turnéplan våren 2025
- Våra vintersådder i bokstavsordningVintersådder, hela grönsakslistan i bokstavsordning. Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså. Att odla kallt har förenklat, maximerat… Läs mer: Våra vintersådder i bokstavsordning
- Pappa Paul gick bort 2024Det största som hände, av sorglig karaktär, under 2024 var att pappa Paul somnade in den 19 mars 2024. Han hade egentligen levt på övertid i 10 år. Han fick problem med nartriumbalansen… Läs mer: Pappa Paul gick bort 2024
- Odlingsdagar i – Alvesta, Skinnskatteberg och StockholmVälkommen på odlingsdagar på tre ställen i Sverige under de kalla vintermånaderna. Redan nu har ljuset återvänt och många av oss känner igen det bekanta gröna kliet i fingrarna och att blickarna riktas… Läs mer: Odlingsdagar i – Alvesta, Skinnskatteberg och Stockholm
- Farbror Grön i Hälsingland – Delångersgården den 15/1Onsdagen den 15 januari kommer jag Johannes till Delångersgården och talar om odlandets mysterier och ger mina bästa odlingstips. Vi börjar 18.30 med en kort paus ca 19.30 och avslutar med en frågestund,… Läs mer: Farbror Grön i Hälsingland – Delångersgården den 15/1
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Mormor Annys konserveringsbok”
Hej ! Jag har förmånen att rå om min mammas moster ONNAs kokbok – en mycket använd sak från 1826 …Den heter Handbok vid den nu brukliga finare matlagningen ; innehåller tillika beskrifning på confecturer, sylter och glacer…..Den ligger på en smal liten hylla i mitt kök – med 2 gamla foton från samma tid….
På moster Onnas tid och ännu en generation senare var det självklart att man skulle odla sina grönsaker själv…
Jag har återupptagit en del av denna tradition sedan jag köpte mitt hus för några år sedan – och i år skall jag gå ett steg längre : det skall bli hönor här på det forna småbruket !!!
Då blir det både " glada hönor och …ekologiska ägg 🙂Gillar dina ideer !
Hälsar
MatteSpot on betraktelse av 80-talet! =) Min mamma gjorde fantastisk jordgubbssaft på egenplockade gubbar och hällde upp den i fina glasflaskor med porslinskork. Sånt jag älskar idag! Men när vi var på utflykt med klassen bytte jag i hemlighet bort min hemgjorda saft mot kompisens brandgula, "apelsin"saft från Bob. Man ville ju vara som alla andra…
Förresten, den där boken fick jag också ärva av min mormor. Dags att ta fram och inspireras kanske?Kul med hönor matte och vi, vad blir det för sorts höns? Japp sådana där märkliga saker hände under 80-talet. Att man till och med kunde byta bort en hemkokt saft. 🙂
Lämna ett svar