Sommarså fänkål och skörda i höst

Kan man verkligen sommarså fänkål? Ja, det kan man. Har man tur blir knölarna riktigt stora, men annars får man nöja sig med lite mindre exemplar. Så här gör vi.

När vi odlar fänkål är det främst knölen vi är ute efter. Trots att det finns trögblommande sorter som sägs ge kraftiga knölar (knölfänkål), kan det under högsommaren i alla fall lätt bli missbildade knölar på grund utav blomning. Som så många andra grönsaker påverkar ljuset och värmen så pass mycket att även trögblommande växter drar sig mot ljuset, utvecklar blommor och i och med detta får en konstig form och tappar lite av både smak och konsistens.

Genom att sommarså fänkål minskar man risken för blomning, men knölarna kanske inte hinner bli så stora. Detta kan man kompensera med att så ganska många frön så att skörden i alla fall blir ganska stor. Små fänkålsknölar är väldigt läckra och mjälla.

En sommarsådd knölfänkål som löpt amok. Trots deformeringen är den god att äta, gärna tummat skivad. Eller som en ingrediens till örtsaltet.

Förkultivera plantorna

Vi brukar så utomhus i små krukor eller i någon plastlåda med hål i botten. Plantorna är så små och spensliga i början att de lätt försvinna bland ogräs i fall man direktsår dem. Fyll krukorna/lådan med planteringsjord och fördela fröna. Eftersom plantorna kommer planteras en och en sedan kan man så flera frön i samma behållare. Strö över ett tunt lager jord och vattna igenom jorden ordentligt.

Våra sommarsådder står oftast i växthuset eller på någon skyddad plats i trädgården tills de är stora nog att bli utplanterade. Om man ställer sådden i ett odlingstråg eller på en bricka med höga kanter kan man lätt se till att sådden hålls med vatten. Vi vattnar mestadels i tråget så att jord och plantor kan suga upp vattnet underifrån. Det är dock viktigt att plantorna med jämna mellanrum får suga upp allt vatten och torka lite då och då. Eftersom rötter behöver syre, kan det i värsta fall bli dränkta om de får stå i vatten en längre tid.

Slutplantering på friland, i pallkrage eller i kruka

När fänkålsplantorna är ungefär en decimeter höga kan man plantera dem på sitt friland eller i någon pallkrage. Man kan också plantera om plantorna i varsin lite större kruka om man inte har tillgång till friland eller pallkrage. Hur som helst behöver alltid jorden berikas med extra näring. Det kan vara någon typ av brunnen gödsel från djur eller pelleterat gödsel.

Eftersom fänkålens karaktäristiska smak och konsistens finns hos växten redan från början, kan man börja skörda när man vill. Men ju längre man väntar desto mer skörd får man. Fänkål är lite känslig för kyla så allt för länge kan man ju inte vänta innan skörd såklart. Vi har dock kunnat skörda i oktober och även i november.

Läs mer om fänkål – från frö till skörd.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Sommarså fänkål och skörda i höst”

 1. Hejsan!
  Undrar inför nästa sommar, går det bra att förodla fänkål i pluggbrätten?
  Tänkte förodla i växthuset & sedan sätta ut på land.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Absolut det fungerar, men vi odlar det mesta i odlingsbyttor i stället, de håller fukten bättre och risken för uttorkning minimeras. Se denna länk: https://farbrorgron.se/sa-fran-fro-basta-odlingsbehallaren/

   Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *