Så gör vi kaviar av mördarsnigelägg

Kaviar på mördarsnigelägg! Är det ett för tidigt aprilskämt? Nej faktiskt inte, det här är på riktigt! Håll i hatten för det här är inte ett inlägg som inte smiter obemärkt förbi, det väcker känslor, oftast inte de mest glädjefulla. Men nyfikenheten är ofta starkare än kanske den avsky du känner till en början och som Ditte skriver så stiligt på sin hemsida Nordic snails ”If you cant beat them, eat them”

För några år sedan, då vi hade riktigt stora problem med mördarsniglar, stötte jag på en mängd av deras ägg när jag grävde om komposten. Jaha är det här ni ligger tänkte jag. Jag tog in ett gäng ägg och gjorde i ordning ett litet akvarium av en gammal genomskinlig godisburk. Det tog två veckor i rumstemperatur för äggen att kläckas och sniglarna var pyttesmå. Efter ett tag borrade sig sniglarna sig ner flera centimeter och la sig där nere och sov i väntan på bättre tider. Hmm nu hade jag lärt mig hur snabbt de startar och att de redan som små lägger sig och sover i tex gräsmattan. Det bästa man kan göra med en fiende är att lära känna den så man vet hur man ska hantera den.

En dyr delikatess

Jag råkade ställa in mitt lilla temporära akvarium i frysen och alla sniglar återvände till snigelhimlen och hamnade återigen i komposten fast i en annan form. Jag blev nyfiken på det där med kaviar på snigelägg som jag några år tidigare hade läst om. En del lyx-krogar använde snigelcaviar och priset sades ligga på 20 000 kr kilot. När jag googlade runt så hittade jag ett Danskt företag som födde upp sniglar, både för köttet och äggens skull. Det är en annan art av sniglar men så tänkte jag, det vore ju ännu bättre om man kunde äta upp mördarsniglarnas ägg och därmed få ner antalet individer som knaprar på våra växter.

Läs mer: Nordic snails

Jag uppmanade ett flertal, ja hundratals medodlare på mina föreläsningar att sätta igång med tillverkningen, men ingen verkade våga. Så när jag hösten 2022 fann rejält med ägg i vår stadsodling tog jag det som ett tecken på att det blir jag som får ta första steget.

Vilka vackra äggsamlingar, som de finaste pärlor.

Varför vill man göra kaviar på dessa mördarsnigelägg

Varför man vill göra kaviar på snigelägg handlar inte om att man hela livet gått och trott att det är en av de finaste delikatesserna man kan tänka sig. Utan för att det är en kul grej och nu när det visade sig att det fanns gott om ägg hösten 2022, var det bara att sätta igång. Det var under mina potatishinkar ett gäng sniglar hade lagt sina ägg och i väldigt vackra och förhållandevis rena högar. Det var bara att lyfta upp dem försiktigt med en sked i liten låda för vidare transport till köket.

Rengöring

Väl inne var det dags för rengörning och fotogafering och att klura på hur i all världen jag skulle ro i land det här projekt. Samtidigt som jag sköljde och plockade bort ägg som inte såg så trevliga ut eller som var tomma plingade det ideligen till i min telefon, jag hade lagt ut en bild. Jag har nog aldrig tidigare i mitt mediala odlinsginspiratörs liv fått så många gröna spy smile gubbar som kommentarer på instagram. Det där med vad maten kommer ifrån är väldigt ingrott och kulturellt. Hur skulle ni själva tänka om ni i mejerihyllan kunde finna både, katt, hund och grismjölk (svinsaft) eller glass på överbliven mjölk från ammande kvinnor mm? ”Försvara din begränsning och du får behålla den” tänkte jag och jobbade vidare

Det är väl inte fel att vara på sin vakt men skillnaden på ett snigelägg och ett laxägg är ju inte stor, dessutom slapp jag fiska. Det var bara att gå ut i trädgården och leta och båda slags ägg kommer ju faktiskt ut ur en rumpa, hur man än vriden och vänder…….

Tips på hur man blir av med sniglar: Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar

Saltning

Rom av alla de olika slag saltas och så gjorde även jag. Jag googlade runt och kollade recept men hittade inte något som var klockrent. Så jag blandade min egna saltvattnen koncentration som jag använder när jag syrar grönsaker 2 msk jodfritt havssalt till en liter vatten. Sedan tog jag lite mer salt för säkerhetsskull, kanske en halv tsk och skalade ner receptet till ett par dl vatten. Efter det åkte äggen in i kylen i sin genomskinliga burk och fick stå där och stirra på hela familjen.

Tack vare en reporter på radio P4 som gärna ville att jag skulle äta äggen i direktsändning och aldrig slutade att smsa blev det provsmak redan innan jul. För säkerhetsskull så frös jag äggen i några timmar, skar mig en en halv citron och plockade fram en flaska stark sprit, en Absinth på 67 %. Jag tänkte att salt, frysning, citron och stark sprit skulle kunna döda eventuella märkligheter i äggen ifall det skulle finnas sådant i dem

Innan jag åt hade jag ringt både veterinärer och och biologer och googlat hej vilt på nätet om parasiter och bakterier. Biologen trodde först att det var ett practical joke när jag ringde honom. När både veterinär och biolog mer eller mindre till 100% kunde försäkra mig om att det inte finns något på eller i sniglar i sverige som går på människor hörde jag av mig till radio p4 och sa att nu är jag redo. I filmen nedanför kan du lyssna på mig när jag medverkar. Du får fantisera ihop vad du tror att reporten frågar med hjälp av mina svar.

Hoppas vi blir fler kaviartillverkare under 2023 / Johannes Wätterbäck

Och du, var försiktig! Kolla med din närmsta veterinär innan du äter dina pärlor.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Så gör vi kaviar av mördarsnigelägg”

 1. Profilbild för Gunilla Forssberg Forssberg
  Gunilla Forssberg Forssberg

  Gör nog hellre Beluga linser.

 2. […] tusen tack! Här hittar ni mitt blogginlägg om snigelkaviar, och här är en film när jag äter […]

 3. Intressant och bra jobbat! Vanliga vinbergssnäckor har jag plockat, matat och tillagat enligt konstens alla regler. T o m familjen smakade !
  När jag läste detta högt förstod jag det dock som om familjens gränsen var passerad ?! Å andra sidan, serveras det på rätt så…

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Så är det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *