Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur

I december fick vi ta emot en fin utmärkelse från Måltidsakademien, vår bok Odla kall hade utsetts till årets köksträdgårdslitteratur 2023.
Vi var inte alls beredda på att Odla kallt skulle vinna detta ärofulla pris ”Årets köksträdgårdslitteratur”. Men vi blev otroligt glada och begav oss iväg till cermonin för utdelning av priset på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Väl där träffade vi en hel del drös av författare, illustratörer och kreatörer samt Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller, tre av måltidsakademins ledamöter.
Juryns motivering: Farbror Grön -författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.
Det var så otroligt många intressanta böcker som fick priser, vi var i ett väldigt gott sällskap om vild mat, öl, svensk wisky, efterätter, ris, mm. Vi kommer köpa på oss en hel del av dessa böcker då de dyker upp i våra huvuden ideligen, vi vill in i dessa världar. Det får bli en boklåda i julklapp till mig och Theres.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt ,längre ner i inlägget kan ni se när pappa Paul 97 ger sitt omdöme om Odla kallt.
Här är några av de andra böckerna: RIS, Den nya ölkulturen, Den sista kokboken, Det vilda smörgåsbordet, Råsöt, Svensk whisky



En speciell bok för oss
Nog för att det är kul att vinna pris för en bok vi lagt ner så mycket arbete på. Men det som känns så fint, speciellt för mig Johannes, är att bokens kunskap bygger på 25 års experimenterande i att odla kallt och en trädgård som min mamma lämnade i arv till mig genom en tragisk olycka där hon omkom. Det är verkligen så många år och så mycket odlarglädje som plöjts ner i den är boken.
Om du vill veta mer hur allt började: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar



Livet tar sina vägar
En felcykling, ett tomt växthus vid en timmerstuga, en trädgård och en vilja och nyfikenhet som hittills inte försvunnit. Och sedan den där detaljen att Theres och jag fann varandra och lite av en slump började blogga om odling, mat och självhushåll för ca 12 år sedan. Farbror Grön har verkligen förändrat vårt liv och vi älskar verkligen att leva och förmedla vårt gröna liv.
Läs mer: 10 års bloggande – hur allt började med Farbror Grön



Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller
Vilka är måltidsakademin?
Måltidsakademien ( texten är från deras hemsida) grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. Akademin har ett 40-tal medlemmar och uppbär stöd från Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet.
Bland de viktigaste uppgifterna är att samla och förmedla måltidslitteratur varje år, inklusive avhandlingar. Dessutom följer man måltidsforskning vad gäller doktorsavhandlingar inom olika discipliner på svenska lärosäten och deltar i ansökningar om forskningsmedel.
Seminarier arrangeras flera gånger om året, årligen i samarbete med Gastronomiska Akademien, Commensality Research Network på Uppsala universitet och med Future Foods, Sveriges Lantbruksuniversitet. Samarbete med Gastronomiska Akademien fortgår nu inför planering av det svenska bidraget till världsutställningen i Dubai 2020.
Läs mer om Måltidsakademin: Måltidsakademin och kika in på Grythyttan på Örebro Universitet.

Visste ni detta?
- Att Sverige är det land i världen som ger ut flest böcker inom kategorin måltid per capita.
- Att i Grythyttans bibliotek finns Nordens första kokboksmuseum.
- Att på Grythyttans bibliotek finns världens äldsta tryckta kokbok från 1480 ”De honesta voluptate et valetudine” (Om den ärbara vällusten) av Platina.
- Att de även innehar den första illustrerade kokboken från 1570 ”Opera” av Bartolomeo Scappi.
- Även har Tore Wretmans unika kokbokssamling.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt
Vill du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad säger Johannes pappa om boken?
Bilderna från Måltidsakademin har Björn Qvarfordt tagit och lånat ut till oss, redigeringen har vi gjort.




Serieodla
Nästa år, kring den 20 februari kommer vår nästa bok. Färgen på boken har vi inte riktigt bestämt än. Boken går att beställa som signerad redan nu: Beställ Serieodla.
Serieodla är en bok där vi i detalj och på ett flertal sätt beskriver hur vi odlar för att få flera skördar under samma säsong. Serieodla är vår första bok vi ger ut helt själva – självhushåll på alla nivåer alltså! Formgivningen står Theres Lundén för och allt annat gör vi tillsammans om vartannat.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur”
Stort Grattis till boken och priset som omkullkastar det mesta i traditionell odling!
Tack 🙂
Lämna ett svar