Odla kallt – vårså zinnia

Nu för tiden sår vi zinnia kallt och även om vi lyckats både i februari och i mars har vi på senare år haft som tradition att så dem under april! Då har de riktigt kalla nätterna med flera minusgrader passerat. Adjö till halvdöde gängliga inomhusplantor som ska avhärdas. Enklare än så här kan det knappats bli.

När man väl börjat att Odla kallt finns det ingen återvändo, så är det här en ny resa för dig finns det en stor risk att du fastnar. Över 70 % av alla växter vi odlar sår vi kallt, skrev vi för några år sedan. Det stämmer inte längre, nu det faktiskt över 90 % av alla växter. Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt mycket och ger fina kompakta plantor som är redo för utplantering utan avhärdning när det våras.

Det kan låta märkligt för en del, att det fungerar att så frön under kyla. Men ska man förvara frön under lång tid och vill behålla dess grobarheten bör man förvara dem torrt och i flera minusgrader. Så länge de är torra kan de i detta kyliga sova jättelänge, ja i årtionden om det vill sig väl. Men så fort fröna utsätts för väta, blir blöta och temperaturen höjs så startar groningsprocessen.

Läs gärna: Där allt en gång började och Mitt trädgårdsliv del 3 – Odlandet startar.

Zinniafrön sår jag i grupper, så att de bildar tuvor.

Så här sår jag zinnia

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *