Odla kallt – vårså lök från frö

Vi älskar lök och odlar numera de flesta lökar kallt under våren från frö, faktiskt alla lökar vi kan komma över, fleråriga, de vanliga gula och röda samt purjolök. Inte nog med att vi slipper massa sådder inne som belamrar vårt hem vi får dessutom jordens snyggaste plantor. Denna artikel skrivs i ett samarbete med Impecta Fröhandel.

Det vanligaste lökväxterna att odla från frö är de perenna lökarna samt purjolök. Fördelen att även odla de ”vanliga” röda- och gula lökarna från frö är att man kan finna betydligt fler sorter att odla än det begränsade sortutbudet av sättlökar. Sedan blir ju resultatet så himla bra när de från start får obegränsat med solljus. En annan aspekt är att man känner sig så himla lyckad och stolt när man lyckas med hela resan från frö till färdig lök.

En del människor tror att det tar längre tid för lökfrön att växa sig till färdig och skördeklar lök i jämförelse med att man planterar sättlökar, men det stämmer inte tycker vi. Det tar ungefär lika lång tid. När vi har planterat sättlök har vi ibland tyckt att lökarna inte håller måttet. En del sättlökar blir aldrig så särskilt stora och en del har gått upp i blom, troligen på grund av att de utsatts för kyla innan de levererats till oss. Med de frösådda lökarna upplever vi inte alls samma problem.

I samarbete med Impecta Fröhandel berättar vi i den här artikeln om att odla lök från frö kallt under våren, och om några favoritsorter i Impectas sortiment som vi gärna odlar.

Läs mer: Odla kallt

Lök från frö eller sättlök?

Givetvis kan man kombinera både lök från frö och sättlök, man behöver inte välja. Men har du aldrig prövat att så lökfrön tycker vi att du ska ge det en ärlig chans och läsa hela det här inlägget. Det enda som behövs är planteringsjord, byttor eller krukor, frön samt ett växthus eller ett gynnsamt läge i din trädgård tex ett söderläge vid en husvägg. Tänk på att odling är lite som att laga mat. Här hemma har vi ett talesätt som säger att man måste laga ett recept minst tre gånger innan man verkligen börjar lära känna det.

Skulle det vara så att du är lite osäker på att odla lök från frö tycker vi ändå att du ska ge det en chans. Ut med en kruka nu och testa, det behöver inte vara storskaligt. Men har du testat i år så kommer du att kunna dra fler slutsatser till nästa år. Minns att det inte är det man gör man oftast ångrar, utan det man inte gjort.

Vi sår löken kallt om våren

För att verkligen lyckas med att så lök från frö, slippa långa gängliga plantor, och massor av tid till att avhärda dem, är utomhus på ett skyddat ställe eller i ett ouppvärmt växthus den bästa platsen. Den allra bästa tiden att så är från mitten av mars till mitten av april i zonerna 2 – 5. Har man det lite tuffare och odlar där våren kommer senare, kan man vänta till in i slutet av april. Att vi inte sår tidigare än i mitten av mars beror på att lök är en tvåårig växt som kan kan vilja gå i blom om den utsätts för stark kyla under dess första år, kallas stocklöpning.

Vid stocklöpning ränner löken iväg på höjden för att bilda en blomma istället för att bygga upp en kraftig lök vid jordytan och det är ju den vi är ute efter att skörda. Det är även bra att känna till att flera växter kan påverkas på liknande sätt vi kraftig kyla och därför får kallsådden vänta tills den allra kallaste tiden är över. Det är vanligt bland morötter( speciellt röda), betor och mangold. För att växten/ arten inte ska dö ut så går den upp i blom och bildar frö för att säkra sin överlevnad. Det är inte bara kylan som har den effekten på olika växter utan även ljuset, det kan du läsa mer om här nedanför.

Perenna lökar vi odlar

Tvååriga lökar vi ofta odlar

Läs mer om ljuset: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus

Sådd och omplantering.

Sådden sker på samma sätt för alla lökar och enligt samma procedur som de flesta växter vi odlar, egengjord jord eller i oekologisk planteringsjord (pga pyralidrisken) och i återvunna frukt och grönsaksaskar från livsmedelsaffärerna. Vi sår lökfröna på tre sätt beroende på vilka lökar det är. Purjolöksfröna bredsår vi över jordytan i en behållare, för att sedan täcka med lite jord, ett par milimeter ovanpå fröna. De röda och gula lökfröna samt schalottenlöksfröna sår vi i grupper (3 – 5 frön tillsammans) för att de är så de gillar att växa även där de ska planteras ut. De perenna lökarna såsom gräslök, piplök och kantlök sår vi i grupper om 10 – 25 frön i vardera grupp för att vi vill ha dem som tuvor.

När fröna är placerade och täckta med lite jord vattnar vi sådderna antingen genom att ställa byttorna i odlingstråg som vi fyllt med vatten eller vattnar ovanifrån med en vattenkanna med strilmunstycke. Ibland om det är mycket snö när vi ställt ut dem så slänger vi på ett lager snö.

Läs mer: Behöver man så i såjord?, Världens bästa odlingsbehållare

Lök har en rolig egenhet, den kommer upp dubbelvikt och sträcker efter ett par dagar på sig, likt en yogaövning, och blir raka. När vi tycker att det ser trångt ut och lökplantorna är mellan ca 5 – 10 cm höga planterar vi om, beroende vilka lökar det är, en och en i enskilda krukor eller som grupper. Vi brukar använda de minsta krukorna, 6 cm ( pga konstant platsbrist i växthuset) och precis som till sådden blir det egen skapad jord eller oekologisk planteringsjord till omplanteringen. Ofta räcker det med endast en omplantering men ibland, om det är en lång och kall vår, kan vi ibland plantera om dem ytterligare en gång.

Utplantering

Först iordningställer vi platsen där vi ska odla lök, tar bort eventuella ogräs, luckrar jorden med grep och tillför gödsel, mer än vad man kan tro, överdosera gärna. Perenna lökar gillar vi att sätta i hörn av friland och pallkragar så att de kan få växa ifred när andra växter kommer och går, det vi kallar för att serieodla. Purjoläkarna sätter vi oftast i en pallkrage, ca 15 st är lagom på en sådan yta. Vi brukar sätta 9 – 12 grupper med gul, röd och sharlottenlök i en pallkrage eller friland i liknade storlek. Alla lökar passar att sätta som kantväxter samt att samodla med andra växter som inte skuggar dem.

Läs mer om gödsel: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt

Sätt dem inte för djupt och gödsla löpande

Vartefter åren gått har vi märkt att det oftast blir bäst om lökarna inte planteras så djupt utan får växa vid jordytan. Därför sätter vi dem så att de tittar upp till hälften. Se till att du löpande gödslar lökarna lite då och då med svag löpande näring, vilka lökar de än är. Glöm inte att du bär på ett löpande flytande gödsel som kallas för guldvatten.

Läs mer om guldvatten: Kiss eller guldvatten som vi kallar det

Denna artikel skrivs i ett samarbete med Impecta Fröhandel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

4 svar till ”Odla kallt – vårså lök från frö”

  1. Jag håller med! De lökar som jag frösått har haft mycket bättre växtkraft. Ska göra detsamma i år🧅🤠👍

  2. Profilbild för Nina Liljedahl
    Nina Liljedahl

    Jag brukar bara odla frösådd lök eftersom den brukar bli bättre än om jag använt sättlök också. Jag har däremot bara förodlat den inomhus och det har fungerat bra hittills, förutom de senaste två åren med schalottenlöken Zébrune. I år har jag sått två påsar och det är bara några få ynkliga strån som har kommit upp.
    Nu har jag beställt en ny påse och ska försöka igen. Så lämpligt då att hitta det här inlägget på Facebook 😄 Nu provar jag något nytt och sår utomhus. Jag har inget växthus så det får bli skyddat i söderläge invid husväggen.
    Tack för ett intressant inlägg!

  3. Profilbild för Anneli L.Sundin
    Anneli L.Sundin

    Hur stora är lökarna frön frösådda lökar (gul lök )när ni skördar ?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Som pingisbollar och större, de kräver rejält med näring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *