Odla kallt – kallså purjolök

Under våra första års odlade av purjolök sådde vi lökarna inomhus och vi klippte dem. Nu vet vi bättre. Purjolöken som vi odlar nu för tiden sår vi kallt utomhus och resultatet blir fantastiskt. Här berättar vi om hur vi kallsår purjolök och lite om dess spännande liv.

Purjolökar tar ganska lång tid på sig att bli skördeklara. Trots att man sår tidigt på säsongen kan man oftast inte skörda pujolöksbjässar förrän under senhösten. Man kan ju för all del skörda mindre exemplar tidigare, men vill man ha mycket mat får man oftast vänta. Det fina med pujolök är att man faktiskt kan vänta ända till nästkommande vår och försommar och då tycker vi att vi får som störst lökar, om inte rådjur och harar snott dem under vintern.

Stjälk i mitten och blomma

Nästkommande år, år två, vill purjon blomma för att sedan bilda frön. Då blir blomstjälken mitt bland lökblasten ganska hård och kanske inte så god, det brukar ske kring midsommar hos oss. Men lyckas man skörda en purjo som är påväg upp i blom innan själva blomstängeln blir hård blir det som en ny grönsak i grönsaken. Denna inre kraftiga stjälk blir som en mjäll och fin purjolöksstång som är ytterst användbar i köket, varhelst man vill få in purjolökens smak. Men låter man purjolöken vara när den är påväg upp kommer den så småningom blomma med vackra stora rosavioletta bollar som pollinerande insekter älskar.

Varför så kallt?

Eftersom purjolöken är tvåårig och vill blomma under sitt andra år, det vill säga efter en vinter, är det bra att invänta att den allra kallaste vintern är över. I annat fall kan det hända att de små plantorna blir triggade av låga temperaturer till blomning ett år för tidigt ( begreppet kallas för stocklöpare). I mitten eller slutet av mars kallsår vi purjon. Det blir alltså ingen ren vintersådd utan mer en blandning av vintersådd och kall vårsådd.

Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari

Sedan många år tillbaka vintersår vi allehanda växter. I begynnelsen var det endast våra perenner, däribland Primula, som vi vintersådde. Det gjorde vi för att just primula kräver det. Dess fröer behöver nämligen utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att grö. Vartefter åren gått och vi testat att kallså flera växter har vi upptäckt att nästan alla växter vi odlar klarar av att sås kallt.

Läs mer om primula denticulata: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar

Läs ännu mer om att odla kallt: Vinterså perenner till blomsterrabatterna , Odla kallt – Så och skörda grönsaker, perenner och blommor året om., Februarisådderna – vi sår grönsakerna kallt, Odla kallt – våra olika såtider

Lite kort om hur sådden går till hos oss

Någon gång från och med mitten av mars kallsår vi purjolök. Vi försår alltid (som många andra växter) purjolök eftersom vi tycker plantorna blir som allra finast och att det blir för mycket svinn vid direktsådd. Att vi ogillar raka rader är också en anledning, det ser ju så trist ut. Vid sådden fyller vi krukor, eller plastbehållare med hål i botten, med planteringsjord och sprider fröna jämnt över ytan. Sedan täcker vi fröna med ett tunt jordtäcke och vattnar rikligt.

Läs mer: Behöver man så i såjord?

Sådden görs i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta sådden vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Det är viktigt att hålla koll på sin sådd och vattna ofta så att sådden inte torkar ut. När de små liven växer upp är stråna först vikta på mitten. Det ser lite roligt ut. Efter en tid vecklar de ut sig av sig själva.

OBS

Tidigare klippte vi ner purjolökarna till ca 1 – 2 cm ovanför jordytan med tanken om att detta skulle göra purjolökarna tjockare och kraftigare. Vartefter åren gått och vi testat att både klippa och inte klippa purjolökarna vet vi i ärlighetens namn inte om det blir så mycket kraftigare när vi klippt dem, därför har vi slutat med det. När man sår purjon kallt ränner den heller inte i höjden så snabbt. Omplantering

Omplantering och utplantering

När det ser lite trångt ut i såbyttan och stråna är mellan 5 – 10 cm höga, är det dags att plantera om dem en och en i planteringsjord i enskilda krukor. På ett par av bilderna ovanför kan ni se hur vi planterar ut några purjolökar direkt från en såbytta. Ibland har man helt enkelt inte tid eller glömmer man bort att omplantera.

Utplanteringen sker när de växt på sig någon gång under maj men vissa år även i april. Vi sätter dem lite djupare vid utplanteringen och ser till att gödsla jorden samt rensa bort ev ogräs innan utplanteringen. Vattnar du direkt i planteringshålet samt även med ett strilmunstycke runtikring har du skapat en god grogrund för den lilla plantan.

Läs gärna: Vattna vid utplantering

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *