Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – vinterså persilja

Persilja är en perfekt ört att vinterså. Den tål låg temperatur och blir otroligt fin av vintersådd. Här berättar vi om hur vi vintersår persilja.
När våren är här och all växtlighet runt omkring oss väcks till liv är det ofrånkomligt att börja längta efter att skörda egenodlade grödor. Något som vi tycker hör våren till är örtsmör och kalla såser med örter i. Innan vi började vinterså var det bara gräslök som vi kunde skörda av på våren och göra gott smör av, men allt eftersom vi sått grödor tidigare på säsongen har vi också kunnat få tidigare skörd. Den tidigaste skörden av persilja får vi genom att vi vinterså persilja i växthuset.
Det fina med persilja är också att den är långlivad, om man inte skördar rubbet. Långt in på hösten, ja i vissa fall trots att vintern kommit, kan man skörda grön och fin persilja långt in i vintern. Men under den allra kallaste perioden brukar persiljan vissna ner. Men den dör inte, den ser bara hängig ut. Den är tvåårig och kommer upp igen med nya stjälkar och blad under kommande vår.


Varför så kallt?
Att vi började med vintersådder och andra typer av kallsådder beror på två saker. Dels har vi sedan länge odlat perenner med stratifieringsbehov (fröna behöver utsättas för omväxlande plus- och minusgrader för att gro, det vill säga vintersås) och dels hade vi för liten plats inomhus för alla sådder. När vi märkte att perennerna klarade av att ligga i kall vinterjord så tänkte vi att vi även ville testså grönsaker på samma sätt. Först ut i våra såförsök blev örter av olika slag. Till en början var vi försiktiga och sådde i april. När vi märkte att det fungerade testade vi att så tidigare. Efter flera års testande har vi landat i att mitten av februari är en bra tid.
Nyfiken på vår bok Odla kallt? Odla kallt – så och skörda året runt – signerad
Persiljefrön tar tid på sig att gro
Persiljefrön tar tid på sig att gro. Därför tycker vi det är bra att stoppa ner dem i jorden så tidigt som möjligt. Att så redan i februari är inte ett måste för persiljans skull utan man kan så när som helst fram till mitten av sommaren ungefär. Det är bara så att vi gärna vill sätta igång tidigt för att få skörd tidigt.
Det finns en stor fördel med vintersådda plantor – de blir oerhört fina och kompakta. Dessutom behöver man aldrig avhärda utomhussådda plantor. De är från början helt anpassade till utomhusklimatet.




Lite kort om hur sådden går till hos oss
Någon gång mellan mitten av februari och mitten av mars är det vintersåddernas tid för våra grönsaker. Efter det brukar det vara vår hos oss och då kallar vi våra sådder för kalla vårsådder. Om man inte hinner vinterså persilja i februari kan man så senare, ja, i princip ända till augusti. Men det beror lite på var i landet man bor. När det gäller sådden fyller vi krukor, eller plastbehållare med hål i botten, med planteringsjord. Vi vill att persiljan ska växa i tuvor så därför lägger vi persiljefröna i grupper om 10-20 frön. Det är bra om det är ett par centimeter mellan varje grupp. I en liten kruka kanske det bara får plats med fyra till fem grupper, men i en vindruvsplastförpackning rymms betydligt fler. Över frögrupperna strör vi ett tunt jordtäcke.
Läs mer om planteringsjord: Behöver man så i såjord?



Bra vintersåddsplatser
När vi vintersår ställer vi våra sådder i vårt kallväxthus. Men det går lika bra att låta sådden vara på en balkong, i en kallbänk, i en pallkrage eller direkt på marken vid en södervägg. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över sådden, finns ingen snö vattnar vi rikligt med vatten istället. Vi täcker inte sådden med lock eller plast, utan låter naturen ha sin gång. Möjligen kan vi använda fiberduk ibland om vi har sådden utomhus, för att skynda på att plantorna tittar upp.
För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en gång i större kruka och ny jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april. Och ha tålamod med persiljan, det är få växter vars frön tar så otroligt lång tid på att gro.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar