Din varukorg är för närvarande tom!
Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab

För att göra en egen god röd och vit kebabsås till exempelvis vegokebab, pizza eller kanske någon grillmiddag, behöver man krossade tomater. Den röda såsen är gjord på upptinade krossade tomater som frystes in som färska. Men det går såklart lika bra med någon burkvariant från butiken också.
Ingredienser till 3-4 personer
Röd kebabsås
- 400 gr krossade tomater
- 1 liten vitlöksklyfta / pressad
- 1 msk rapsolja
- Salt (ofta mer än man tror)
- Några varv nymalen svartpeppar
- Malen spiskummin
- Malen koriander.
- Ev lite torkad chili eller några droppar syrad chilisås ( ett måste enligt Johannes).
- Ev lite honung eller egna torkade och malda steviablad.
- Saknar såsen av någon anledning mustighet går det alldeles utmärkt att strö i en eller två teskedar pulveriserad grönsaksbuljong eller lika mycket egen misopasta.
Gör så här: Häll ner alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om och låt såsen småputtra i 10 – 20 minuter på svag värme. Rör då och då så att det inte bränner vid. Sker detta kan man försiktigt hälla över den obrända såsen i en annan kastrull och fortsätta att småkoka den. Man kan behöva späda med lite vatten då och då men späd inte med förryckte. Ju tjockare såsen är desto härligare blir den både till smak och till konsistens.

Vit kebabsås/ Vitlökssås
- 1,5 dl gräddfil
- 1 msk majonnäs
- 1 pressed vitlöksklyfta
- 1/2 tsk Örtsalt eller Italiensk salladskrydda.
- 1/2 tsk paprikapulver (eller chilipulver för lite mer sting).
- För den som finner det angenämt kan man röra ner ett par teskedar bostongurka.
Gör så här: Blanda alla ingredienser och bland väl. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter, innan servering. Dessa såser passar även till strips, friterade blomkålsbollar, friterade potatisskal och till allt som du känner att du vill ha dem till. Perfekt att ha dem i kylen till dagen efter och doppa din kylskåpskalla pizza i dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab”
Smaskens alltså… gjorde den vita till grillad kyckling i dag, det blev som Pentti Warg sa…smaskens. Dock tog jag het rökt paprikapulver, ger en lite annorlunda nyans, sas en smaksak 🙂
Den röda får komma senare, måste ju kokas. Jag har lite tomater på mogning, de kan nog passa.










Lämna ett svar