Egen röd och vit kebabsås till vegokebab

För att göra en egen god röd och vit kebabsås till exempelvis vegokebab, pizza eller kanske någon grillmiddag, behöver man krossade tomater. Den röda såsen är gjord på upptinade krossade tomater som frystes in som färska. Men det går såklart lika bra med någon burkvariant från butiken också.

Ingredienser till 3-4 personer

Röd kebabsås
  • 400 gr krossade tomater
  • 1 liten vitlöksklyfta / pressad
  • 1 msk rapsolja
  • Salt (ofta mer än man tror)
  • Några varv nymalen svartpeppar
  • Malen spiskummin
  • Malen koriander.
  • Ev lite torkad chili eller några droppar syrad chilisås ( ett måste enligt Johannes).
  • Ev lite honung eller egna torkade och malda steviablad.
  • Saknar såsen av någon anledning mustighet går det alldeles utmärkt att strö i en eller två teskedar pulveriserad grönsaksbuljong eller lika mycket egen misopasta.

Gör så här: Häll ner alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om och låt såsen småputtra i 10 – 20 minuter på svag värme. Rör då och då så att det inte bränner vid. Sker detta kan man försiktigt hälla över den obrända såsen i en annan kastrull och fortsätta att småkoka den. Man kan behöva späda med lite vatten då och då men späd inte med förryckte. Ju tjockare såsen är desto härligare blir den både till smak och till konsistens.

Vit kebabsås/ Vitlökssås
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • 1 pressed vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk Örtsalt eller Italiensk salladskrydda.
  • 1/2 tsk paprikapulver (eller chilipulver för lite mer sting).
  • För den som finner det angenämt kan man röra ner ett par teskedar bostongurka.

Gör så här: Blanda alla ingredienser och bland väl. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter, innan servering. Dessa såser passar även till strips, friterade blomkålsbollar, friterade potatisskal och till allt som du känner att du vill ha dem till. Perfekt att ha dem i kylen till dagen efter och doppa din kylskåpskalla pizza i dem.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

1 Comment

  1. Smaskens alltså… gjorde den vita till grillad kyckling i dag, det blev som Pentti Warg sa…smaskens. Dock tog jag het rökt paprikapulver, ger en lite annorlunda nyans, sas en smaksak 🙂
    Den röda får komma senare, måste ju kokas. Jag har lite tomater på mogning, de kan nog passa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + två =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW