Eten – gasen som får allt att mogna snabbare

Har du upplevt att mycket av det du skördat och förvarat inomhus mognar samtidigt, blir gult eller tappar spänsten? Det kan var gasens eten som är orsaken.

Vi har ett kök med stor matplats. Vardagsrummet och köket är nära sammanlänkade och när höstens utomhustemperatur börjar bli låg blir vardagsrummet ett förlängt skafferi. På varje ledig yta i kök och vardagsrum får skördade grönsaker samsas i skålar, korgar, brickor och stora fat. Vissa grödor ligger där i väntan på att tillagas eller långlagras. Andra grödor har platsen som sin långlagring.

Ibland känns det som att alla grönsaker har ett hemligt språk och liksom tillsammans bestämmer sig för när de kan mogna samtidigt. Har man som vi flera odlingar som man skördar ifrån kan det bli enormt stressigt om allt mognar inom loppet av några dagar. När bananflugor börjar virvla omkring är det ett faktum att man ligger några steg efter. De hittar nämligen snabbt till övermogna och skadade grönsaker i synnerhet tomater. Det allra jobbigaste är när man dels får leta efter ruttnande grönsaker, samtidigt som man behöver skynda sig ta hand om de som snart kommer bli övermogna.

Ett sätt att få lite ordning och slippa stress är att få koll på det här med eten. Gasen som gör att frukt och grönt mognar, ibland lite för snabbt. 

Här gäller det att vara snabb om inte några grödor ska förgås.

Vilka grödor avger eten?

Alla växter avger eten (etylen). Gasen har flera viktiga funktioner i växternas liv. När det gäller lagring av frukt och grönt kan gasen ställa till det rejält och få ens skörd att på ett kick bli helt övermogen. I vissa fall kan gasen användas för att påskynda mognad för omogen skörd. Gasens huvudsakliga påverkan på mognandet är främst att göra grödor gula, mjuka och söta. Grödor kan också tappa blad och åldras i en rasande takt.

Grödor som tomat och melon avger mycket eten och även äpple, päron, avokado och nektarin. Dessa frukter är hejare på att, genom gasen, få andra grödor att mogna snabbare. Exempel på grödor som är extra känsliga för eten och kan mogna oregerligt snabbt är gurka, broccoli, blomkål och sallat. Även potatis, sparris och bönor kan var känsliga för gasen. En skadad frukt eller grönsak avger också rätt mycket eten.

Vissa grödor kan förvaras riktigt kallt.

Hur gör man för att inte allt ska bli påverkat av mognadsgasen och skapa förfall bland grödorna?

Kyla har visat sig minska produktionen av eten, vilket betyder att de flesta skördade grönsaker håller sig längre i låga temperaturer och mognar fortare i höga temperaturer. Under sommar och början av hösten brukar vi förvara nyskördade grönsaker på balkongen. Vår balkong är skuggig och oftast sval. Övrig tid är det oftast kylskåpet som gäller, men det är svårt att få plats med allt när det finns mycket att skörda. Vi skulle bli mer än glada om vi hade tillgång till en jordkällare eller åtminstone en kall källare.

I september, oktober räcker vårt kylskåpet absolut inte till för allt som vi skördar. På balkongen kan det börja bli för kallt för vissa känsliga växter. Då blir vardagsrummet hos oss den enda platsen. Det kan bli en hektiskt tid då frukter och grönsaker mognar i en rasande takt. Man vill ju liksom vinna över etengasen. Att ha mogna meloner, avokado, päron och äpplen i närheten av sin skörd kan sätta igång en kedjereaktion på nolltid. Så bort med de marodörerna fortast möjligt. Även andra grönsaker, bär och frukter som mognar bör tas om hand i ett tidigt skede så att de inte sprider sin gas.

I vissa fall kan plastpåsar förhindra att eten sprider sig snabbt. Förpackas tex gurkor in i plast och förvaras i rumstemperatur brukar de kunna hålla sig gröna och lagom mogna några dagar extra. Man kan prova att använda plaståsar på allehanda frukter och grönsaker ifall eten-spridare finns i närheten. Eller helt enkelt plasta in eten-spridarna. Vi hör ofta människor som ojar sig över att plast används till förpackning av grönsaker. Det här är alltså anledningen, att grönsakerna ska hålla längre. Väldigt få vill ju köpa gurkorna uppe till vänster.

Utnyttja etengasen för att få tidigare mognad

I vissa fall kan man vilja att frukter och grönsaker ska mogna snabbare. Då kan man med fördel lägga de omogna grödorna bredvid något som är moget för att på så sätt skynda på processen.

Ett bra exempel är när man vill att ens gröna tomater ska mogna snabbare. Då kan man dels förvara dem i rumstemperatur och sedan placera mogna äpplen eller andra mogna tomater intill de gröna tomaterna. På så sätt kommer det gå lite snabbare för de omogna tomaterna.

Farbror Gröns bästa tips!

  • Låt alla de grödor som kan stå kvar i odlingen göra det så länge som möjligt. Rotfrukter och kål brukar kunna hålla sig väldigt bra ända tills det blir minusgrader, i vissa fall ännu längre. På så sätt blir det mindre skörd inomhus att hålla koll på och ta hand om.
  • Var flitig med omhändertagandet. Prioritera sådant som är helt moget på gränsen till övermoget.
  • Försök att inte blanda mogna och omogna grönsaker om du vill sprida ut mognandet men testa dig fram att blanda om du vill skynda på det hela.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Eten – gasen som får allt att mogna snabbare”

  1. […] Läs mer om Etengas: Eten – gasen som får allt att mogna snabbare […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *